Szeptember végén ellátogattunk Balatonfüredre, az ötcsillagos LUA Resortba, ahol a megérkezéstől a távozásig minden érzékszervünkre ható, felejthetetlen élményekben volt részünk. Kalandoztunk a fine dining világában, ízek és illatok kápráztattak el a koktélbárban, exkluzív gasztroprogramokban volt részünk, megmártóztunk a panorámás élménymedencében, feltöltődtünk a spában, majd kétnapos tartózkodásunkat királyi villásreggelivel zártuk. A zajos hétköznapokból kiszakadva átadtuk magunkat a komfortos kikapcsolódásnak, a felnőttelvonulásnak és a kényeztető luxusnak, végül testileg-lelkileg megújulva távoztunk, és nem tagadjuk, rögtön vissza is vágytunk.

Idő magunkra, magunktól

Minőségi énidő, kikapcsolódás, lelassulás – amire a legtöbben csak vágyakozunk, miközben kiszakadnánk a sietős és szürke hétköznapokból. Balatonfüreden van egy új hely, ahol mindezt megtehetjük, és pár napra magunk mögött hagyhatjuk a valóságot. A LUA Resort, mely májusban nyitotta meg a kapuit, hivatalosan is a Balaton északi partjának első öt csillag besorolású, kizárólag felnőtt vendégeket fogadó luxusszállodája. A hotel közvetlenül a tó partján kapott helyet, a kikötő mellett, a különleges – nyáron champagne teraszként és csobbanópontként működő – vízre épített lebegő stégről és az odáig vezető sétányról lenyűgöző panoráma tárul elénk a Tihanyi-félszigetre.

A szállodába belépve rögtön mosolygó arcokkal és segítő kezekkel találkoztunk, szinte egy pillanat sem telt el, de már frissítő proseccóval a kezünkben vártuk, hogy átvehessük a szobakulcsunkat. Amikor leültünk a lezser eleganciával kialakított lobbiban, a szemünket az enteriőr kellemes krémszínei nyugtatták, orrunkat pedig az otthonosság megnyugtató illata csiklandozta. 

Ahogy később megtudtuk, a szállodának Zólyomi Zsolt parfümőr dolgozott ki egy saját illatot, mely az otthon meghitt esszenciáját kombinálja a füge mediterrán frissességével és a tejes-mézes aroma előkelőségével.

Ahogy később megtudtuk, a szállodának Zólyomi Zsolt parfümőr dolgozott ki egy saját illatot, mely az otthon meghitt esszenciáját kombinálja a füge mediterrán frissességével és a tejes-mézes aroma előkelőségével.

A titkos lakosztályoktól a pihentető alvásélményig

A kellemes meghittség a lakosztályokban is tetten érhető, sőt, az eltérő szobatípusok más-más élményeket kínálnak. A szálloda két oldalán helyezkednek el azok a lakosztályok, melyek a szomszédos kikötő felé vagy Balatonfüred és a Tihanyi-félsziget irányába nézve, szuper kényelmes ágyakkal, tágas terekkel, elegáns fürdőszobával és terasszal várnak ránk. A két légterű Junior Suite olyan extrákkal van felszerelve, mint az infraszauna, a Prestige Sauna Suite teljes balatoni panorámát kínál, a teraszon páros finn szaunával, a Romantic Spa Suite mindezek mellé jakuzzit is kapott a tágas teraszra. A szálloda legfelső emeletén elhelyezkedő Secret Spa Suite pedig privát jakuzzival és panorámás finn szaunával támogatja a teljes kikapcsolódást.

A LUA Resort valódi ötcsillagos kalandokat ígér, de nem a csillogását helyezi előtérbe, hanem a minőségi énidő luxusélményét ajándékozza nekünk. Ezt szolgálja az egyedileg kialakított alvásélményprogram is: a gyógymatraccal ellátott boxspring ágyak, a teljes sötétséget kínáló függönyök, a tihanyilevendula-permet és a párnamenü. A zavartalan pihenést pedig a szálloda „adults only”, azaz kizárólag felnőttbarát szolgáltatásokat kínáló koncepciója is támogatja.

Fontos kiemelni a szálloda fenntartható szemléletét, hiszen a magunkra fordított idő és a kényeztető pihenés sem az igazi, ha közben nem figyelünk oda a környezetünkre. A LUA Resort kiemelten fókuszál az ökológiai lábnyomának csökkentésére, legyen szó a szállodai vagy az éttermi szolgáltatásokról, 

így találkozik a fenntartható luxus a felelős hedonizmussal.

így találkozik a fenntartható luxus a felelős hedonizmussal.

Gasztrokalandok felsőfokon

A LUA Resort nemcsak a kényeztető pihenés élményével vett le minket a lábunkról, hanem igazi gasztronómiai körutazásra invitált a fine dining világába. Gasztrokalandunkat a NOON bárban indítottuk, ahol a füst tematikára épített és személyre szabott koktélok mellett megkóstoltuk a szó szerint füstölgő tonkababos rum negronit és a fahéjas lime-os urban whiskey sourt, melyek fenséges ízük mellett a látványukkal a szemünket is kápráztatták. A bárpult mögött pedig Fejős Dániel bartender technikás mozdulatait leshettük meg, aki második helyezést ért el a rangos mixer versenyen, a Monin Cup 2022 magyarországi fordulóján.

A bárban nem időzhettünk sokáig, ugyanis kezdetét vette a vacsora a NOON étteremben, melynek irányításáért Pintér Károly felel, aki többek között a dubaji világkiállításon képviselte a magyar gasztronómiát. Munkáját Pesti István Michelin-csillagos séf támogatja, akinek bázisa a fine dining koncepciót követő tatai Platán és a Platán Gourmet.

A szállóvendégek háromféle vacsoramenüből választhatnak, melyek között van vegán opció is, emellett – ahogy a betérő vendégek is – az à la carte étlapról is válogathatnak. Az étlapok szezonálisan változnak, mindig igazodva az aktuális évszakhoz, így mi is kaptunk egy kis ízelítőt az őszi fogásokból. Előételként libamájterrine-t kóstoltunk, ami különleges zölddió-géllel és fekete kaláccsal érkezett, de a vegán, cukorborsós hummusz is tartogatott jóleső meglepetéseket.

A levesek közül a halakra tettük le a voksunkat, így a házi gyufatésztás, klasszikusabb balatoni hallé mellett egy olyan változatot is kipróbáltunk, melyben a Keszthelyről származó szibériai tokhalat a lazackaviár izgalmas textúrája teszi harmonikussá. A főételek közül az újragondolt vadast kóstoltuk, melyet a marhabélszín koronázott meg, de a vaníliás karfiolkrémmel tálalt tőkehal is pazar ízélményeket kínált. A fogásokhoz kiváló borpárosításokat kaptunk, a vacsora tökéletes záróakkordja pedig a nugátos, barackos sóskaramellás szelet volt.

A gasztronómiai körutazás itt nem ért még véget, ugyanis este beneveztünk egy kóstolóra is, ahol a legjobb gin és tonik-párosításokat ismerhettük meg, másnap reggel pedig pazar villásreggeli várt ránk. 

A helyi termelőktől érkező finomságoktól roskadozó svédasztal mellett a klasszikus brunchfogásokat frissen készítik, így egy lassú, falatozós, kellemes délelőtti program lett a LUA Resortban elköltött reggeli.

A helyi termelőktől érkező finomságoktól roskadozó svédasztal mellett a klasszikus brunchfogásokat frissen készítik, így egy lassú, falatozós, kellemes délelőtti program lett a LUA Resortban elköltött reggeli.

Aktív kikapcsolódás és passzív kényeztetés

Ha magunkhoz tértünk a gasztrokalandok forgatagából, akkor érdemes felfedezni a szálloda környékét. A LUA előtt bérelhető elektromos rollerek, kerékpárok és vespák közül válogathatunk, melyek felettébb praktikusak, ha nagyobb kirándulást tervezünk.

A Balaton minden évszakban számos kalandot kínál:

A Balaton minden évszakban számos kalandot kínál:

a szálloda Weekday Discovery csomagjával például hétköznaponként a közeli Folly Arborétumot és a füredi Vaszary Galériát fedezhetjük fel, de benevezhetünk egy bortúrára is a környék legjobb pincészeteibe ellátogatva, vagy bérelt vitorlással szelhetjük a vizet. Reggel 9 és 10 óra között napindító jóga vár ránk az aktív feltöltődés jegyében, de a Rooftop Gymbe is ellátogathatunk, ahol a szálloda legfelső emeletén vár ránk a panorámás, teraszos edzőterem.

Ha egy kis kényeztetésre vágyunk, akkor irány a spa- és wellnessrészleg! Itt a panorámás élménymedence, a hatalmas jakuzzi, a gőzkabin, a télen fűtött külső medence, a finn és az infraszauna mellett olyan különleges élményekben is részünk lehet, mint a teljes ellazulást ígérő lebegőkabin. 

„float spa” nem más, mint egy magas sókoncentrátumú, kétszemélyes medence, amelyben a holt-tengeri lebegést imitálva adhatjuk át magunkat a teljes kikapcsolódásnak.

„float spa” nem más, mint egy magas sókoncentrátumú, kétszemélyes medence, amelyben a holt-tengeri lebegést imitálva adhatjuk át magunkat a teljes kikapcsolódásnak.

Természetesen a wellnesskezelésekből sincs hiány: a spamenüről a különböző masszázsok, iszapos kezelések, peelingek és teljes testet-lelket feltöltő kúrák közül válogathatunk. A sparészleg ráadásul a hazai Omorovicza márkával dolgozik együtt, mely a magyar termálvizek egyedülálló gyógyhatását építette bele termékpalettájába. Az arckezelésből mi is ízelítőt kaptunk, így kisimult, ragyogó vonásokkal folytattuk a pihenést a wellnessrészlegben.

Címkék

Elérhetőségek

LUA Resort 8230 Balatonfüred, Anna sétány 5. Facebook-oldal Weboldal