Akár pár napos pihenésre készülünk, akár hosszabb szabadság a terv, a Balaton leginkább jó időben és főleg nyáron kerül fel a listánkra. A jobbnál jobb strandok, az egyre szaporodó remek éttermek, a változatos szórakozási lehetőségek és a vízi sportok mind vonzóak, de hidegebb időben ezekre ritkán gondolunk. Pedig a Balaton minden évszakban ezerarcú és varázslatos. Hazánk legnépszerűbb tava csendes pihenésre és aktív kikapcsolódásra egyaránt kiváló, a part menti városok pedig sokféle programot kínálnak a főszezonon kívül is. Most két csodás balatoni városhoz, Balatonalmádihoz és Tapolcához szeretnénk kedvet csinálni, hiszen mindkettőt érdemes télen és tavasszal is meglátogatni, vagy időben szállást foglalni a nyári vakációhoz.

Barlangi tó és romantika – Tapolca

Bár Tapolca nem közvetlenül a Balaton partjára épült, vonzerejét éppen ez jelenti: zsúfoltság nélkül nyaralhatunk a tó közelében, ahol számtalan más élmény is vár ránk. Fesztiválok, zenei programok, piacok, remek éttermek biztosítják a kikapcsolódást és a szórakozást, de a sportolni vágyók is megtalálják a nekik való helyszíneket és programokat. Tapolcát megközelíteni már az elénk táruló látvány miatt is megéri, a balatoni panorámával ölelt Tapolcai-medence fenségesen terül el előttünk.

A város egyik legismertebb nevezetessége az alatta húzódó barlangrendszer és a csónakkal bejárható tavasbarlang. A barlangrendszert kútásás közben fedezték fel, a legenda szerint egy pékmester udvarán. A járatokat a feltörő meleg víz alakított ki és szobanagyságú termek is találhatók bennük. Az egyik legizgalmasabb része az egyénileg is bejárható tavasbarlang. Bármikor utaznánk is Tapolcára, abban biztosak lehetünk, hogy a csónakázással megtekinthető szakaszon mindig kellemes, 20 fok körüli hőmérséklet vár majd. A csónakázás után érdemes végignézni a Balaton kialakulását és élővilágát bemutató, interaktív kiállítást is.
 

Zimankóban is a legjobb választás

Tapolcán található a Balaton egyik legromantikusabb helyszíne is, a magas kőfallal és ódon házakkal körülvett területen fekvő Malom-tó. A tó vizét a tavasbarlang meleg vizű forrása táplálja, ezért télen sem fagy be, így bármelyik évszakban érkezünk is, kellemes sétát tehetünk a csillogó víztükör partján. A pihenni vágyókat pedig kis hidak, hangulatos sétányok, játszóterek és kényelmes padok várják.

Gyógyulás, feltöltődés, kikapcsolódás

Tapolca egyik legizgalmasabb szállása, a Hunguest Hotel Pelion a város központjában, egy négyhektáros parkban épült. Az épületet közvetlenül a gyógybarlang feletti területre építették, így a gyógyulni érkező vendégek a szállodából fedett folyosón juthatnak el a gyógyító levegőjű barlangba. A szálloda saját wellnessrészleggel is rendelkezik, a medencék vizét pedig a parkban fúrt termálvízkút adja. Az Orchidea Étteremben ínyencfalatokkal várnak, és ha gyerekekkel érkezünk, a pihenésünkről akkor is gondoskodnak: a szálloda „óvodájában”, a Pocak Klubban a gyermekek a mesék birodalmában érezhetik magukat, jó időben pedig a szülők lazításának érdekében a kertben gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról.

Patinás kisváros a tóparton – Balatonalmádi

A tó északi partján, a fővároshoz közel fekszik Balatonalmádi. Az évszázadokon át szőlőművelésből élő település az Öreg-hegy lejtőire épült, és már a XX. században patinás üdülőhelynek számított, mára pedig egy főleg turizmusból élő, virágzó kisvárossá nőtte ki magát. Ha nyári úti célnak választjuk Balatonalmádit, fontos tudni, hogy a városnak négy fizetős strandja is van. A szépen gondozott füves strandokon mindenki megtalálja a neki való szórakozást: a vízi sportok kedvelőit bérlési lehetőség, a gyerekeket játszóterek, a pihenni vágyókat napágyak és remek éttermek, büfék várják.

Kikapcsolódás télen-nyáron

A nyári fesztiválok, szabadtéri programok mellett télen sem alszik a város, kiállítások, színházi előadások és koncertek közül válogathatunk. Ha pedig csak sétálnánk egyet a városban, akkor sem fogunk csalódni. Balatonalmádi régi villaépületei között, zegzugos utcákon és eldugott lépcsőkön haladva számtalan templom, kápolna és park várja az idelátogatókat.

A természetkedvelőknek pedig egész évben érdemes kiindulópontnak választani a várost, hiszen sok kisebb-nagyobb túraútvonal indul innen vagy érkezik meg Balatonalmádiba, de a Bakony közelsége is nagy vonzerő lehet. Aki az aktív pihenésre szavaz, annak hűvösebb időben is gond nélkül űzhető vízi sportok, a várost is átszelő kerékpárút vagy Balatonalmádi egyéb sportlétesítményei kínálnak kikapcsolódást egész évben.

Szállás a vízparton

Ha kifejezetten vízparti szállást keresünk a városban, remek választás a Hunguest BÁL Resort. A saját partszakasszal rendelkező hotel szobáiból lenyűgöző panoráma nyílik a végtelen Balatonra és a környező vidékre. 

A szálloda nyugodt, barátságos hangulatú, a szobák letisztultak és elegánsak, ami a diszkrét luxus érzetét kelti a vendégekben. Ha rossz időben érkezünk, vagy csak szívesebben ejtőznénk a medence partján, itt arra is nyílik lehetőség. A szálloda wellnessrészlegén mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet az igazi lazításhoz.

Címkék