Újabb gyönyörű restaurált festményekben gazdag műemléki épületet ismerhetünk meg májustól. A még felújítás alatt álló Biró-Giczey Házról láthattok most néhány bemutató fotót.

A Padányi Biró Márton püspök építtette, majd a Giczey István gyóntató kanonok átalakíttatásával városi palotává emelt Biró-Giczey Ház is megújul Veszprémben. A Dubniczay-palotával szemben lévő épület a májusban induló Work in Progress 2023 kiállítássorozat részeként megnyílik a látogatók előtt.

Biró-Giczey Ház termeinek falait pompás barokk kerteket ábrázoló falképek, szobrok és pavilonok díszítik. A fal- és mennyezetképeket Franz Xaver Bucher festette. Többségében a veszprémi kanonokok, nagyprépost és Bajzát József veszprémi püspök által megrendelt műveit megtalálhatjuk a Balaton-felvidék templomaiban is.

Az épület dísztermének mennyezetén az évszakokat megszemélyesítő allegorikus alakok az idő múlására utalnak.

A 19. században az épületet tovább bővítették, termeiben újabb díszítőfestések készültek, a múlt században ugyanakkor a díszes teremsor oldalfalain lévő freskókat lemeszelték. Ezeket tíz évvel ezelőtt feltárták és restaurálták. A 2012-ben ICOMOS-díjat nyert műemléképületben kiállító tér és turisztikai központ működött, ezeket a funkcióit teljes egészében megőrizve nyílik meg ismét a Biró-Giczey Ház – derül ki az épületről szóló sajtóközleményből.

Az említett Work in Progress 2023 kiállításon belül az Élet a várhegyen című tematikus séta egyik helyszíne lesz a Biró-Giczey Ház.

Címkék