Nyáron fejeződik be a Nyugat-Balaton térségében az a turisztikai fejlesztési projekt, amelynek célja, hogy bemutassa a Festetics család kevésbé ismert örökségét. A program legújabb állomásaként Lady Mary Hamilton hercegnő, II. Festetics Tasziló felesége tiszteletére avattak szobrot és emlékhelyet április 27-én a balatongyöröki Szépkilátónál.

A Festetics család évszázadokon keresztül játszott kiemelkedő szerepet a térség  és az ország  politikai, szellemi, kulturális életében. A főúri család kevésbé ismert örökségének bemutatására 1,256 milliárd forintos európai uniós forrással indult 2019-ben komplex turisztikai fejlesztés, számolt be az MTI.

A projekt részeként avatták fel azt az emlékhelyet és a szobrot a balatongyöröki Szépkilátónál, amely Lady Hamilton hercegné, II. Festetics Tasziló feleségének emléke előtt tiszteleg. A hercegi pár szívesen tett kirándulásokat a gyönyörű panorámával megáldott magaslatra, és Lady Mary Hamilton javaslatára ültették el annak idején a Szépkilátó feketefenyőit.

Mary Victoria Douglas-Hamilton és egy regénybe illő szerelem története


II. Festetics Tasziló
 még angliai tanulmányútja során lett szerelmes Mary Victoria Douglas-Hamilton skót hercegnőbe. Lady Mary-t akkor egy olyan arisztokratához adták feleségül, akivel szemben az  akkor még grófi ranggal bíró – Festeticsnek nem volt esélye: a monacói herceghez. Mary Hamilton később a boldogtalan kényszerházasságból magyar szerelméhez menekült, a pápai udvar pedig felbontotta a korábbi frigyet. Tasziló és a lady 1880-ban keltek egybe. Mary Hamilton Keszthelyen is mesés gazdagságban élt, férjével a Festetics-kastélyban és a család szőlőbirtokán, a Tavernában töltötték idejüket.

A Festetics-örökség turisztikai fejlesztését célzó projekt nyomán megújult Keszthelyen a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen frissült a kiállítás tartalma, valamint szabadulószobát alakítottak ki a Balatoni Múzeumban.  

A gyenesdiási Festetics Imre Állatpark Látogatóközpontjában már VR-szemüveggel is körbenézhetnek a látogatók, emellett új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal is gazdagodott a terület. A településen megújult a Festetics Vágtához vezető út és a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás Tanösvény is.

A Festetics-örökség részeként nyárra befejeződik a hévízi tófürdő körüli Dr. Schulhoff Vilmos sétány rehabilitációja. Létrejött egy régi magyar receptúrákat felelevenítő, mai kornak megfelelő konyhai technológiákra épülő Festetics menüsor is, amely a helyi és környékbeli éttermek kínálatában szerepel majd.  

Címkék