A hely, ahová bármikor visszatérnénk
A Káli-medence egyik kis ékszerdobozában, Kékkúton találjuk a Kőkút Kert Éttermet, ahová már most visszavágyunk. Annak ellenére, hogy kicsit borongósabb időben érkezünk, először a terasz és a kert látványa fog meg minket, a színes virágok, a lámpások, a készülő veteményes, a kerékpárospihenő és szerelőállomás, valamint a kültéri kemence már előrevetíti a nyári ebédek, sütögetések és esti borvacsorák remek hangulatát.
Az étterembe belépve rögtön a sürgés-forgás közepébe csöppenünk: egy kiránduló társaság épp az ételektől roskadozó asztal mellett cseverészik, de van, aki egy meghitt sarokban randizik a párjával, velünk együtt pedig egy nagyobb baráti társaság is beugrik. A forgatag közepén pedig Detti és Isti tűnik fel, akik hatalmas szívvel és lélekkel irányítják a vendéglőt, és nem mellesleg civilben is egy párt alkotnak.
Beleszeretni a Káli-medencébe
A vendéglő története viszont Andival és Gyurival indult, akik 2016-ban szerettek bele a Káli-medencébe, ahol friss levegő, szuper kilátás, nyugodt természet és káprázatos adottságok várták őket, nem beszélve a kedves helybéliekről és turistákról.
Viszont hiányoltak egy olyan helyet, amely közösségi térként szolgálhat a helyiek, a kirándulók, a kerékpárosok vagy az átutazók számára, és ahol hagyományos hazai ízeket kóstolhatunk. Végül megtalálták a tökéletes lokációt, ahol mindezt megvalósíthatják.
A Kékkút főutcáján található, nagy múltú ház korábban Molnár József vendéglőjeként üzemelt, de volt itt egykor bolt, „Kütyüdítő” néven presszóként is működött, sőt még kuglizni is jártak ide a helyiek.
A Kékkút főutcáján található, nagy múltú ház korábban Molnár József vendéglőjeként üzemelt, de volt itt egykor bolt, „Kütyüdítő” néven presszóként is működött, sőt még kuglizni is jártak ide a helyiek.
A kalandos történet pedig folytatódott, a tulajdonosok nagy ívű felújításba kezdtek, így nemrég megnyitotta kapuit a Kőkút Kert Étterem, ahol nemcsak a finom fogások és a remek borok kovácsolják össze a közösséget, de számos programra is számíthatunk a közeljövőben.
Lepd meg az anyukádat, vagy koncertezz pünkösdkor!
Programokból valóban nem lesz hiány, május első vasárnapján például az anyukák lesznek a főszereplők,12:30 és 15:30 között élő zenés, énekes délutánnal készül a Kőkút, miközben az à
la carte étlapról csemegézhetünk.
A pünkösdi hétvégén (május 26. és 29. között) pedig ellátogathatunk a II. Kőfeszt - A Szabad Táncház fesztiválra, ahol remek koncertek, kézműves-foglalkozások és táncházas programok várnak ránk, érdemes beugrani a Kőkútba is, ahol több remek banda fellépését is élvezhetjük a falatozás mellett.
Kellemes nosztalgia, modern vendéglátás
Az étterem szíve és lelke az étterem fantasztikus csapata, valamint Detti és Isti, akik a mindennapi működésért felelnek, és Angliából jöttek haza, hogy Kékkútra költözve Andival és Gyurival közösen egy varázslatos helyet hozzanak létre.
Amikor beléptünk az étterembe, nemcsak a terasz és a nyüzsgő társasági élet hívogatott minket, de a barátságos rusztikus berendezés és az otthonos hangulat arra is emlékeztetett, amikor a nagyihoz ugrottunk be ebédre.
Amikor beléptünk az étterembe, nemcsak a terasz és a nyüzsgő társasági élet hívogatott minket, de a barátságos rusztikus berendezés és az otthonos hangulat arra is emlékeztetett, amikor a nagyihoz ugrottunk be ebédre.
Itt tényleg nem kell élére vasalt, fehér abroszok és csokornyakkendős pincérek között feszengenünk, egy dolgunk van: hogy jól érezzük magunkat. A kellemes hangulatot pedig csak fokozták a házias ízek, és örömmel üdvözöltük, hogy itt a hatalmas tányérokon valóban bőséges fogások érkeznek.
„Az étterem alapvetése, hogy friss, helyi alapanyagokkal dolgozunk, de később, mint ahogy ezt a kis veteményes is mutatja, szeretnék, ha a vendéglő alapanyag-ellátását szinte teljes mértékben mi tudnánk szolgáltatni saját termesztett zöldségekkel és házi húsokkal, valamint a legjobb helyi termelőkkel és pincészetekkel együttműködve” – meséli Isti.
„Az étterem alapvetése, hogy friss, helyi alapanyagokkal dolgozunk, de később, mint ahogy ezt a kis veteményes is mutatja, szeretnék, ha a vendéglő alapanyag-ellátását szinte teljes mértékben mi tudnánk szolgáltatni saját termesztett zöldségekkel és házi húsokkal, valamint a legjobb helyi termelőkkel és pincészetekkel együttműködve” – meséli Isti.
Házias ízek vagány csavarokkal
Még meg sem érkezett az első fogás, de Detti már egy kis ízelítőt hoz az asztalra, ami minden vendégnek jár, és rögtön megalapozza a jó hangulatot. Majd rögtön bele is vágunk a gasztronómiai kalandozásba, ugyanis az előételek közül a közeli Levendula Porta sajtválogatását kóstoljuk meg, mely gyümölcsökkel, dióval és bagettel érkezik, igazi színes tavaszi forgatag egy tányéron.
Nem tagadjuk, hogy imádjuk a halászlét, ezért ahol csak tudjuk, megkóstoljuk. A Kőkútban szerencsére remekül készítek el, a sűrű alapléből szinte kiugrálnak a harcsafilék, és szálkának nyoma sincs. Az orjalevesnél pedig tényleg nem beszél mellé az étlap, minden jót belefőznek, és az adagokkal itt sem spórolnak, roskadásig van a csinos kis piros lábos.
A hagyományos ízekhez hozzátartozik a csirkepaprikás, ami annyira emlékeztet a gyerekkori nyári ebédekre a nagyinál, hogy alig bírjuk abbahagyni. A borjúbécsi úgy érkezik, ahogy kell, lelóg a tányér széléről, és roppanós burgonyasaláta kíséri, de érdemes kísérletezni az extrább fogásokkal is.
A kőkúti pácolt tarja grillezett kukoricacsővel és fokhagymás tejföllel kerül a tányérra, de legnagyobb kedvencünk a vaddisznószűz, amit tejszínes, kucsmagombás szélesmetélt-ágyon tálalnak.
A fogásokhoz Isti remek borokat társít, érdemes kikérni a véleményét, ha náluk járunk.
A fogásokhoz Isti remek borokat társít, érdemes kikérni a véleményét, ha náluk járunk.
A fogasfilé kárpáti módra hagyományosnak tűnhet, azonban egy hatalmas királyrák díszeleg a tetején, amitől fenséges harmóniában olvadnak össze az ízek a szánkban. És lehet, hogy nem gondolnánk, de itt a rántott sajtban is van egy kis csavar, a hatalmas sajtszeletek a sümegi Panarella sajtból készülnek, mellé pedig erdeigyümölcs-mártás dukál.
A Kőkút Kert igazi családi vállalkozás, a konyhát Edit és lánya vezetik, akik azonnal ráéreztek a hely adottságaira, a házias ízek, a helyi alapanyagok és a modern tálalás harmóniájára.
A Kőkút Kert igazi családi vállalkozás, a konyhát Edit és lánya vezetik, akik azonnal ráéreztek a hely adottságaira, a házias ízek, a helyi alapanyagok és a modern tálalás harmóniájára.
A desszert pedig már valóban csak hab volt a tortán, nem hagyhattuk ki az aznapi specialitást, a belül omlós, kívül a morzsától roppanós, eperöntettel tálalt, azon melegében készült túrógombócot. A napi desszert elég gyakran változik, de a Káli-medence egyik legjobb fagyizója, a Kő fagyi? hideg édességeit mindig megtaláljuk az étlapon.
Ha szeretnénk felfedezni a Káli-medencét, és új élményeket keresünk, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a Kőkút Kert Vendéglőbe, melynek nemcsak a története, de az étlapja is igazán kalandos. Az otthonos légkör, a kedves fogadtatás és a szívvel-lélekkel történő vendéglátás pedig manapság olyan ritka kincs, aminek felfedezésére érdemes időt szánni. Ha pedig nemcsak egy kiváló éttermet, de szállást is keresünk a környéken, akkor érdemes a közvetlen szomszédságban körülnézni, az Oszter-ház összesen 8 apartmanja várja a vendégeket, melyhez gyönyörű kilátás és medence is jár.