A Balatoni Szövetség Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyére már várják a jelentkező strandokat.

Idén 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyt. A nyáron jubiláló díjkiosztón meglepetéssel is készülnek – írja a Balatoni Szövetség sajtóközleményében.

A Kék Hullám Zászló

A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót. 2015-ben újragondolták a minősítési rendszert, bekerültek például a szolgáltatás színvonalát, illetve családbarát és zöld szemléletet előtérbe helyező szempontok. 2017 óta egytől öt csillagig minősítik a strandokat. Partnerszervezeteik a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, a NABE, az MTÜ és a Balatoni Kör.

Tavaly 45 strand üzemeltetője jelentkezett a Kék Hullám Zászlóra, közülük a vonyarcvashegyi Lido strandot ítélték a legjobbnak. Az akkori indoklás szerint a sikerhez hozzájárult, hogy a strand rendelkezik nagy, ingyenes parkolóval, gyerekbarát szolgáltatásokat nyújt, valamint kulturált vendéglátóhelyekkel várják a vendégeiket.

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért több különdíjat alapított már. A Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja kategóriák idén bővül a Balaton Gasztro Strandja különdíjjal is, míg a legtöbb pontszámot elérő nevező kapja a Balaton Legjobb Strandja címet.

A Balaton partján fekvő nyíltvízi strandok nevezését a Balatoni Szövetség 2023. május 31-ig várja.

Címkék