Bréking / aktív

szerkesztés

Vonyarcvashegyi strand lett az idei legjobb balatoni strand

Szerzők

  • we love balaton

2022. 07. 07. 20:45

Idén 19. alkalommal hirdették meg a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítést. Mutatjuk az eredményeket.

28 strand nyerte el az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót, 14 strandra négycsillagos, 1 strandra háromcsillagos, 2 strandra pedig egycsillagos zászlót tűzhetnek ki. A legmagasabb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta, az indoklás szerint a sikerhez hozzájárult, hogy a strand rendelkezik nagy, ingyenes parkolóval, gyerekbarát szolgáltatásokat nyújt, valamint kulturált vendéglátóhelyekkel várják a vendégeiket – derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén csütörtökön Révfülöpön.

A balatoni strandminősítő megmérettetésre idén 45 strand üzemeltetője jelentkezett. A nevezők hagyományosan egytől öt csillagig kaptak értékelést szolgáltatásaik színvonala alapján. A pontozás során vizsgálták egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, az akadálymentesítést, a virágosítást, a gyep és a meder állapotát, a játszótereket, a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát szolgáltatásokat, valamint nézték a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is.

A különdíjasok

Az idén újra meghirdették a Balaton Családbarát Strandja és a Balaton Legzöldebb Strandja különdíjakat. Az előbbit Alsóörs községi strandja, az utóbbit a gyenesdiási Diási Játékstrand nyerte el. De idén új elismeréseket is kiosztottak: a Balatoni Kör meghirdette a Balaton Gasztro-Strandja díjat, amit Balatongyörök községi strandja nyert el. Az MTÜ idén először kiosztott különdíját Balatonberény községi strandja kapta. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zöld levél díjat adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő, Zöld béka díjat a környezeti nevelésben kiemelkedő, és Zöld fészek díjat az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak. A nemzeti park díjazta fennállásának a három Balaton-parti megye – Veszprém, Zala és Somogy – egy-egy olyan strandját is, amelyik évek óta elkötelezetten érvényesíti az ökológiai szemléletet, zöld szempontokat.

A tavalyi strandminősítésen a csopaki strand szerezte a legtöbb pontot. 

Forrás: MTI 

Hasonló tartalmak

Admin mode