A napokban újra megnyitott a Balaton festőjeként is ismert Egry József emlékháza Badacsonyban. A 140 éve született művész egykori házában kialakított múzeumban két tucat Egry-kép látható, a földszint pedig időszaki kiállításnak ad helyet.

Egry József egykori badacsonyi házában 1973-ban, a festő születésének 90. évfordulóján nyílt meg a kiállítóteremmel bővített Egry József Emlékmúzeum. A tárlat évekig nem volt látogatható technikai okok miatt, de 2023. májusában újra megnyitott. 


A kiállítóhelyen a festő két tucat alkotása látható, míg a földszinten Bor Pál festőművész képeiből nyílt időszaki kiállítás, számolt be a Veol.hu. Az emlékházban a Badacsony Art Piknik nevű művészeti rendezvénysorozatra is sor kerül, ami a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

A festő szülőfalujában, Zalaújlakon a közelmúltban négy, eddig ismeretlen Egry-alkotás került elő. A két olajfestményt és a két szénrajzot március 15-én mutatták be a településen. A festőnek állít emléket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Egry József 140   Balaton, Szicília, Nervi című kiállítása is, amely 2023. június 24-én nyílik meg. 

Egry József életéről és badacsonyi éveiről itt írtunk korábban. 

A badacsonyi emlékház keddtől szombatig, 10 és 17 óra között tart nyitva egészen szeptember 30-ig. 

Címkék