Június 30-án, pénteken újra megnyílt a siófoki víztorony. A toronyban egykor forgó kávézó már nem működik, ehelyett az épületben egy új, kétszintes kiállítótér is helyet kapott, ami helytörténeti kiállításnak és a Varga Imre szobrászművészről szóló tárlatnak ad otthont.

Az 1912-ben épített, több mint 40 méter magas Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. A vízellátásban betöltött szerepe egészen az 1970-es évekig tartott, ezt követően közel két évtizedig üresen állt. 1998-ban belülről felújították az épületet, de a külsejét nem renoválták.

Később a torony második emeletén panorámaterasz és kiállítóterem nyílt, de még ennek az évnek a végén bezárták a tornyot. 2002-ben már meglehetősen rossz állapotban volt az épület, ennek ellenére csak 2010-ben kezdték el a teljes felújítást, a rákövetkező év végén pedig át is adták. 2022-ig kávézó üzemelt itt, majd egy újabb felújítás után 2023 nyarán a belső térben két kiállítást nyitottak meg.

A belépődíj befizetése után a két panorámalift egyikét használva juthatunk fel a víztorony felsőbb szintjeire, a néhai tartályhoz, ami három részre osztható. Az első emeleten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. Az egész évben nyitva tartó toronyból a Balaton északi partját, a Tihanyi-félszigetet, a Somogyi-dombságot és a Hegyhát dombjaira nyílik kilátás. 

A víztoronyban egy kétszintes kiállítótér nyílt. A középső szinten található kiállítás Varga Imre siófoki születésű szobrász életútját és munkásságát mutatja be a művész születésének 100. évfordulója apropóján.

A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett Múltidéző helytörténeti kiállítás látható, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

Siófok 2023-ban ünnepli várossá válásának 55. évfordulóját és Varga Imre születésének 100. évfordulóját. Számos programmal készülnek, július közepétől augusztus közepéig öt tematikus programsorozat veszi kezdetét. Megrendezik a XX. New Orleans Jazz fesztivált, a KulTerasz irodalmi és zenés előadásokat, a Zene a Zöldben a Jókai parkban különleges zenei koncerteket kínál, melyeket akár a fűbe telepedve is meghallgathatunk.

Nyári Zenei Esték sorozat keretében könnyűzenei koncertekre kerül sor olyan előadókkal, mint Vastag Csaba, a Piramis zenekar az alapító tagokkal és Kovács Kati. Az operettrajongókat a Nyáresti Operettre várják. 

A siófoki programokról itt találtok információt.    

Címkék