Temérdek olyan kilátóhely van a Balatonnál, ahol órákig elidőznénk, ilyen a nemrég megújult kereki vár is. A déli part rejtett látnivalóját azontúl, hogy már körbe is sétálhatjuk, a legszebb részén kialakított padokon ülve bármeddig csodálhatjuk az elénk táruló panorámát, a távolban látszó Kőröshegyi völgyhíddal és a Balatonnal.

2022 tavaszán számoltunk be arról, hogy a kereki várat fapallókkal teszik körbejárhatóvá. Az akkor még félkész mini tanösvényt azóta hivatalosan is átadták, mi pedig meg is néztük. Fotósunk, Kőrösi Tamás képein jól átjön az a páratlan panoráma, amit a vár panorámaterasza (ami egy pihenőpont is) nyújt.

Kőröshegyi völgyhidat innen jól látni, de mögötte a Balaton is nagyon különleges látványt nyújt.

A kereki vár a XIV. században épült és Fejérkő (Fehérkő) várának nevezték. A Balatonföldvártól 7 km-re, Kereki határában fekvő romot 2021 nyarán zárták le, idén pedig már megújulva várja látogatóit. Mindenkinek ajánljuk egy őszi kirándulásra. Addig is nézzétek meg fotóinkat!

A Kerekitől délnyugatra található 283 méteres Várhegy aljában leparkolhattok (ha autóval érkeztek), innen pedig a meredek, de rövidebb ösvényt választva fel is juthattok a várhoz.

És a vár madártávlatból...

Ezt a cikket 2022-ben publikáltuk először.

Címkék