Idén 198. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált és a hozzá kapcsolódó Anna-fesztivált.

Az idei évtől Hungarikummá nyilvánított Anna-bál hagyományokkal és legendákkal átszőtt történetébe nyújt betekintést a szervezők koncepciója. Az elkövetkező három évben ugyanis – az Anna-bál 200. évfordulójáig – a résztvevők visszautazhatnak az időben az 1825-ös alapításig.

A bált kísérő Anna-fesztivál programjai

Idén a táncdalfesztiválok korát idézi meg a bált megelőző (július 24-30. közötti) Anna-fesztivál. Stílusban, viseletben, élőjátékokkal az ötvenes-hetvenes évek elevenednek meg Füred reformkori városrészében – olvasható a fesztivál közleményében.

A Kávéházi Muzsika című zenei sorozat az idei fesztiválprogram egyik különlegessége. Az idei év jelentős újítása a kávéházi cigányzene hagyományainak felelevenítése. A bál kiemelt partnere a Hagyományok Háza együttműködésében megvalósuló Prímásverseny újításaként a fesztivál hetében a városrész vendéglátóhelyein élőzene fogadja a vendégeket, teszik hozzá.

Az Anna-fesztiválon július 28-án, pénteken a szívhalászat hagyományai is felelevenednek a Jókai sétahajó motoros fedélzetén.. Már Vörösmarty Mihály is megemlékezik róla 1837-ben, később Krúdy Gyula elbeszélése nyomán válik széles körben ismertté az esemény, amely során a fiatal hölgyek 

 a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket.

 a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket.

OperaFüred

A báli rendezvénysorozatnak része a Magyar Állami Operaház közreműködésében a Gyógy téren megrendezett OperaFüred, amelyen az idén is az operairodalom legszebb dalaiból álló válogatást hallhat a közönség. A Don Carlos, az Aida, a Rigolettó és más művek ismert dallamai csendülnek fel a bálterem előtti téren az operaház énekkarának közreműködésével.

Az Anna-bálhoz kapcsolódva – melynek együttműködő partnere a szintén hungarikumnak számító Herendi Porcelán Manufaktúra – a korábbi bálok porcelánjaiból és modernizált mintáikból kiállítás is nyílk a Zsidó Kiválóságok Házában. De a Balaton Guide szervezésében vezetett sétát is indítanak a bálok történetét bemutatva.

Július 29-én, szombaton az Anna-bál napján táncprogramok és a Füred Dixieland Band koncertje várja a látogatókat. Emellett az Anna-báli szépek fogatait is ki lehet próbálni: a nagy hírű mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogatain különleges sétakocsikázásra hívnak a báli estén. 

További infók és jegyek a FüredKult, valamint az Anna-bál honlapján

Címkék