Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, vagy csak nyeregbe pattannának az enyhe napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Az Anna-bál hagyományait ismerhetjük meg a balatonfüredi Anna-fesztiválon

Idén 198. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált és a hozzá kapcsolódó Anna-fesztivált.

Az idei évtől Hungarikummá nyilvánított Anna-bál hagyományokkal és legendákkal átszőtt történetébe nyújt betekintést a szervezők koncepciója. Az elkövetkező három évben ugyanis – az Anna-bál 200. évfordulójáig – a résztvevők visszautazhatnak az időben az 1825-ös alapításig.

A bált kísérő Anna-fesztivál programjai

Idén a táncdalfesztiválok korát idézi meg a bált megelőző (július 24-30. közötti) Anna-fesztivál. Stílusban, viseletben, élőjátékokkal az ötvenes-hetvenes évek elevenednek meg Füred reformkori városrészében – olvasható a fesztivál közleményében.

A Kávéházi Muzsika című zenei sorozat az idei fesztiválprogram egyik különlegessége. Az idei év jelentős újítása a kávéházi cigányzene hagyományainak felelevenítése. A bál kiemelt partnere a Hagyományok Háza együttműködésében megvalósuló Prímásverseny újításaként a fesztivál hetében a városrész vendéglátóhelyein élőzene fogadja a vendégeket, teszik hozzá.

Az Anna-fesztiválon július 28-án, pénteken a szívhalászat hagyományai is felelevenednek a Jókai sétahajó motoros fedélzetén.. Már Vörösmarty Mihály is megemlékezik róla 1837-ben, később Krúdy Gyula elbeszélése nyomán válik széles körben ismertté az esemény, amely során a fiatal hölgyek 

 a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket.

 a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket.

OperaFüred

A báli rendezvénysorozatnak része a Magyar Állami Operaház közreműködésében a Gyógy téren megrendezett OperaFüred, amelyen az idén is az operairodalom legszebb dalaiból álló válogatást hallhat a közönség. A Don Carlos, az Aida, a Rigolettó és más művek ismert dallamai csendülnek fel a bálterem előtti téren az operaház énekkarának közreműködésével.

Az Anna-bálhoz kapcsolódva – melynek együttműködő partnere a szintén hungarikumnak számító Herendi Porcelán Manufaktúra – a korábbi bálok porcelánjaiból és modernizált mintáikból kiállítás is nyílk a Zsidó Kiválóságok Házában. De a Balaton Guide szervezésében vezetett sétát is indítanak a bálok történetét bemutatva.

Július 29-én, szombaton az Anna-bál napján táncprogramok és a Füred Dixieland Band koncertje várja a látogatókat. Emellett az Anna-báli szépek fogatait is ki lehet próbálni: a nagy hírű mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogatain különleges sétakocsikázásra hívnak a báli estén. 

További infók és jegyek a FüredKult, valamint az Anna-bál honlapján

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Aktív

7 könnyű balatoni túra a tél végére

Érdemes kihasználni a hétvégén még tartó februári tavaszt, és meghódítani néhány panorámás magaslatot, végigjárni egy tanösvényt.

Aktív

Idén decemberben is lesz Balatonfüreden jégfolyosó

Az önkormányzat megvásárolta a teljes pályarendszert, így a következő télen is megnyitják Balatonfüred különleges, jégfolyosós pályarendszerét.

Neked ajánlott

A