Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Már látogatható a világhírű hegedűművész veszprémi otthona – Megnyílt az Auer-ház

Bemutatóterem és több, vendégművészek fogadására alkalmas lakás is helyet kapott Auer Lipót világhírű hegedűművész egykori, teljes körűen felújított otthonában. A XVIII. században épült veszprémi Auer-ház kiállításoknak is otthont ad majd, és ide költözött Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye is.

Veszprémben, a mai Thököly Imre utca 1. alatt található házban töltötte gyermekkorát Auer Lipót világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző. Az épület sokáig magánkézben volt, majd az önkormányzat megvásárolta és 2022 novemberében megkezdődött a felújítás.

Az országosan védett műemlék épület teljes megújulása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg, olvasható a közleményükben.

A fejújítás során az első szinten kettő, a tetőtérben pedig egy harmadik lakóegység készült el. Az épület hátsó bővítményében egy hangszerkészítő műhely és bemutatóterem várja a látogatókat, mely kiállításoknak is helyet ad a jövőben. Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye a Vár helyett az Auer-házban fogadja a látogatókat. Az utcára nyíló itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is belepillanthatunk a hangszerek javításába, készítésébe.

Auer Lipót

Auer Lipót 1845-ben született Veszprémben. Gyerekkorában a Veszprémi Székesegyház első hegedűsénél tanult, majd Pestre, később Bécsbe került. Hegedűsként és karmesterként is nagy sikert aratott nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is. Karrierje csúcsán országok és uralkodók versengtek, hogy hallhassák játékát. Korának leghíresebb hegedűtanáraként, az orosz hegedűiskola megalapozójaként csak Oroszországban több mint 300 kiváló hegedűs került ki az iskolájából.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően Auer Lipót személye és szellemisége a közeljövőben több rendezvényen is tovább él. Ilyen az augusztus 1-6. között zajló Auer Fesztivál, valamint az októberi Chaconne Fesztivál, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója, vagy a Mini Carnegie Hall rendezvénysorozat.

További részleteket a veszprembalaton2023.hu oldalon találtok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Látnivalók & kultúra

3 szemet gyönyörködtető kastély a Balaton környékén

Építészeti remekművek, másik kort idéző terek és tárgyak, legendás szerelmi szálak – három Balaton környéki kastély, amelyek mindegyikre remek példa.

Neked ajánlott

A