Csak kapkodjuk a fejünket augusztus végén, hiszen rengeteg izgalmas program startol a Balatonnál ebben az időszakban. Olyan zenekarok koncertjén bulizhattok például, mint a Franz Ferdinand vagy a Carson Coma és a Csaknekedkislány, de a filmzenéknek és klasszikus zenének is szentelnek most kezdődő fesztiválokat. A BALATORIUM eseményein a tó védelmére hívják fel a figyelmet a szervezők különböző interaktív foglalkozásokkal, a balatonboglári Kék Kápolnánál pedig a női láthatatlan munka témáját járhatjátok körbe alkotással, beszélgetéssel egybekötve. A mozgásra vágyók evezőt is ragadhatnak, vagy éjszakai várbevételre, holdfénytúrára is készülhetnek, és a biciklit sem érdemes otthon hagyni! Összegyűjtöttük a legjobb balatoni programokat, amikkel megkoronázhatjátok az augusztust!

STRAND Fesztivál 2023 – augusztus 23–26.

2023-ban is megszervezik Zamárdiban a STRAND Fesztivált, melyen augusztus 23. és 26. között vehettek részt. A négynapos buli méltó testvére a megszokott fesztiváloknak, ezt bizonyítja a 10 éve tartó töretlen sikere. A Balaton partján lévő helyszín, a vízi és vízparti programok, a színes nyári díszletek biztosítják az igazi strandélményt.

Fellép a Gorgon City, a Luude és a Purple Disco Machine, hazai színtérről pedig köszönthetjük többek között az Analog Balatont, Carson Comát, Hiperkarmát, Elefántot és a Bagossy Brothers Companyt.

További infót itt találtok.

Kapolcsi (E)-bike Fesztivál 2023 – augusztus 25–27.

Augusztus 25. és 27. között háromnapos (e)MTB- és GRAVEL-kalandon vehettek részt Kapolcson, a Balaton-felvidék és a Bakony határán. Érkezhettek saját bringával, de a szervezők igény esetén biztosítanak kerékpárt.

A fesztivál ideje alatt ingyenesen kipróbálható több e-bike-márka, és a nagy balatoni futamon kívül (ami több mint 260 km, 3700 méter szintkülönbséggel) tematikus túrákon, Balaton Bike Derbyn is részt vehettek. A gyerekeket bringanapközi várja, és lesz használt e-bike-outlet, bicikliskiegészítő-börze is.

További infót itt találtok.

Balatoni Filmzene Fesztivál 2023 – augusztus 25–27.

Augusztus 25. és 27. között első alkalommal rendezik meg Balatonalmádiban a Balatoni Filmzene Fesztivált. Három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok.

Találkozhattok a klasszikus filmzenék ikonikus dallamaival, de felfedezhetitek a legfrissebb filmek zenei különlegességeit is. A fellépők között lesz az óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, a veszprémi Mendelssohn kamarazenekar, a Swing à la Django és Szőke Nikolett, valamint Müller Péter Sziámi is. A pénteki nyitógálán a Danubia zenekart egy igazi sztárvendég, Marcello Rota dirigálja, szólót énekel Christina Mosca.

További infót itt találtok.

Szellősréti Kisfesztivál – augusztus 25–28.

Zene, filmek, madárfütty, tábortűz a dél-balatoni dombok között, Bálványoson, a festői Szellős Réten – ilyen egy igazi slow fesztivál a természetben, de azért emberek közt, ahova megpihenni mehettek egy pörgős nyár után.

A Szellősréti Kisfesztiválon workshopokba, műhelyekbe csatlakozhattok, az estéket pedig tábortűz melletti örömzenélés zárja. Emellett lesz termelői piac, kézművesvásár, zenélni pedig olyan előadók érkeznek, mint Ferenczi György és a Rackajam, Víg Mihály és a Balaton Zenekar, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója, a Napfonat, A Bence kalandjai, az Ötödik Évszak… és még sorolhatnánk.

További infót itt találtok.

Koncert a fák közt Farkas Izsák hegedűművésszel – augusztus 26.

Augusztus 26-án a Természetre hangolva keretein belül Farkas Izsák hegedűművész hív titeket izgalmas zenei felfedezőútra a Zirci Ciszterci Arborétum varázslatos helyszínére, a filagóriához.

Farkas Izsák 2010-ben végzett hegedűművészként, azóta hangszerével, elektroakusztikus eszközökkel és performance-aival a zene fogalmi határainak tágításán dolgozik. Az Infusion Trio egyik tagja: a formáció méltán híres a már jól ismert slágerek teljesen új, érdekes hangzásvilágban való megszólaltatásáról elektronikus hangszerek és effektpedálok által.

További infót itt találtok.

XII. Klasszikus Balaton Átevezés – augusztus 26.

Idén tizenkettedik alkalommal szervezik meg Fonyód és Balaton között a Klasszikus Balaton Átevezés túraversenyt. Augusztus 26-án vehettek részt a megmérettetésen, és nevezhettek félmaratonra vagy klasszikus távra is.

További infót itt találtok.

Esti vártúra Szigligeten – augusztus 26.

Egy várnéző túrán mélyülhettek el letűnt korokban augusztus 26-án a szigligeti várban. A vezetett sétára alkonyatkor indulhattok el, az esti fények pedig jó kísérők lesznek a 800 éves erődítmény titkainak felfedezéséhez. A kétórás túra 1 km hosszú, és könnyű fokozatúnak felel meg.

További infót itt találtok.

Balatoni retró hétvége a MÁV-val – augusztus 26–27.

retró járművek kedvelőinek érdemes feljegyezniük a MÁV hétvégi programját: augusztus 26-án és 27-én Balaton-parti vasútvonalakon klasszikus járműcsodák állnak forgalomba a hétköznapi kocsik és szerelvények helyett, és idézik fel a régi idők vasúti közlekedését.

A hétvége során hosszú idő után ismét gőzmozdonyos vonat közlekedik a 26-os vonalon, miközben a Nohab vontatta Fenyves sebesvonattal a Balaton déli partján és Somogy megye jellegzetes tájain keresztül egészen Pécsig vonatozhattok, de utazhattok még klasszik Csörgőkkel és Szergejekkel is.

További infót itt találtok.

Pálinkás Bence György – Török Tímea: Akik a dombot a hátukon tartják – augusztus 27.

Az Akik a dombot a hátukon tartják egy nézőket résztvevőként bevonó esemény, mely a balatonboglári közel négy év mozzanatait nők elbeszélésein keresztül mutatja meg. A kápolnaműterem közegéről és korszakáról, az ott bemutatott egyes eseményekről, valamint a helyi közösség emlékeiről meséken keresztül tudhattok meg többet, majd közös alkotásban vehettek részt.

A cél egy olyan alkalom megteremtése, amely, miközben mindannyiunk életében megjelenő problémákat hoz felszínre, azt is lehetővé teszi, hogy közösen gondolkozhassunk a megoldásukon. A felnőttprogrammal párhuzamosan Zétényi Lina gyerekekkel járja körül a láthatatlan munka témáját.

További infót itt találtok.

Balatorium ökológiai x kulturális hét – augusztus 27.

Balaton jólléte mindannyiunk közös ügye. Kevesen vannak, akiket ne kötne érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez. Ebből kiindulva hozták létre a Balatorium ökológiai, kulturális programsorozatot, amelyen augusztus 19-től 27-ig vehettek részt.

Szemezhettek a Balatorium menü programmal, ahol Balaton környéki vendéglátóhelyek és éttermek készülnek étel-, italkóstolóval, de lesz nyílt nap a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepén.

További infót itt találtok.

Franz Ferdinand (UK) – augusztus 29.

A több mint 20 éve alakult glasgow-i indie rock banda az elmúlt hetekben Európában turnézott, augusztus végén pedig Veszprémbe érkezik, hogy a Gyárkert KultúrParkban egy igazán őrületes bulival zárja a nyarat. Nagyszínpados koncertjére a fülbemászó és izgalmas számairól is ismert zenekar olyan slágerekkel készül, mint a Take Me Out,Do You Want To, a The Walk Away,Ulysses és az Outsiders.

További infót itt találtok.

Nyárbúcsúztató holdfénytúra a Badacsonyon – augusztus 30.

Érdekes történetek, gyönyörű fények és az első szüretek illata vár rátok augusztus 30-án, szerdán a badacsonyi holdfénytúrán.Kisfaludy-kilátóból páratlan látványban lehet részetek: egyik oldalról a Balaton víztükrére láttok rá, másik irányban pedig a Káli-medence falvait nézhetitek meg a magaslatból.

További infót itt találtok.

Carson Coma, Csaknekedkislány – augusztus 30.

Augusztus 30-án, szerdán a Carson Coma nyomja a rockot a veszprémi Gyárkert színpadán. A zenekar egyre nyíltabban és világosabban érinti azokat a hétköznapi problémákat, amelyeket mindannyian átélünk, rajongótáboruk folyamatosan nő, fellépéseik rendre telt házasak. Az már csak ráadás, hogy előttük, 18:50-től a Csaknekedkislány tánczenekar izzítja a hangulatot, úgyhogy biztosan tartalmasan fog telni az este.

További infót itt találtok.

Káli Fecske Jazz Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 2.

Modern Art Orchestra három estén keresztül a jazz világának legendás albumaiból mutat be gyöngyszemeket a Legendás Albumok koncertsorozat keretén belül. Augusztus utolsó hétvégéjén a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjátok a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ szabadtéri színpadán.
 
A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik a jazzalbumok anyagának egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva, ám minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat is adnak elő a koncerteken.

Augusztus 31-én, csütörtökön Art Blakey – Jazz Messengers-lemezekből adnak koncertet, másnap pedig Charles Mingus: Mingus Ah Um albumát hallhatjátok. Szombaton Chick Corea: Return to Forever és Count Basie: Basie Strait Ahead albumai csendülnek fel a teljes Modern Art Orchestrára hangszerelve. (X)

További infót itt találtok.

INOTA Festival 2023 – augusztus 31. – szeptember 4.

Az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos és a hétköznapi emberek elől elzárt területe ismét megnyílik az érdeklődők előtt, és négy napon át, augusztus 31. és szeptember 4. között biztosít extrém helyszínt audiovizuális installációknak és live szetteknek. Az esemény fellépői között köszönthetjük többek között Nils Frahmot, Caterina Barbierit, Daniel Averyt, DJ Seinfeldet, Дevat, Ellen Allient, iamyankot és még sok más zenészt, akik a jó hangulatról gondoskodnak, némi posztapokaliptikus beütéssel fűszerezve.
 
További infót itt találtok.

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék