A Balaton látképének a 19. század végén és a 20. században épült villák is meghatározó elemei. Az arisztokraták pazar nyaralói sok helyen alkottak külön „városrészeket”, amelyekhez a korzózásra alkalmas sétányok, fasorok mellett a legtöbbször gyönyörű kilátás is tartozott. Egy villaséta négy évszakos program, amely során időutazást tehetünk a Balaton és az itt nyaralók múltjába – képgalériánkban a tó patinás villaépületeiből készítettünk egy összeállítást.

Van a Balaton déli partján egy apró, ám annál kedvesebb városrész, ahol számtalan híresség lógatta a lábát nyaranta. Ez a közel 130 éves bélatelepi villasor, ahol az egykori birkalegelő eredetileg gróf Zichy Béla tulajdonában állt – a nevét is utána kapta – Szaplonczay kezdeményezésére pedig 1894-ben 29 villából álló nyaralónegyedet alakítottak ki a területen.


Bélatelepen vásárolt villákat a Törley pezsgőgyáros család, itt írta operettjeit Huszka Jenő, itt tanácskozott Bethlen István miniszterelnök és Ripka Ferenc budapesti polgármester, de még Szinyei Merse Pál és a Habsburg hercegi család több tagja is vendégeskedett itt az 1920-as években. Többüknek emléktáblát vagy emlékművet is állítottak az utóbbi évtizedekben. Manapság a partfal tetején futó, a Badacsonyra elképesztő kilátást nyújtó sétány is Szaplonczay nevét viseli.

Balatonalmádi központjának közelében is számos villa tanúskodik egy letűnt kor pompájáról. Az egyik leghíresebb ezek közül az 1910-ben épült Sári-villa, amiben lánynevelő intézet is működött már, vagy a vöröskőből épült Keszler-villa. A városban szervezett villasétákon is megismerhetjük a villák történetét.

WLB-tipp: az almádi Tourinform és a Túrajó is hirdet villasétákat, de 2023. szeptember 23–24. között Pomerium – Házunk tája, tájunk háza – Múltidéző napok Balatonalmádiban címmel nyitott házak hétvégéjét is rendeznek Balatonalmádiban.

Balatonfüreden reformkori villák között idézhetjük meg a múltat. A leghíresebb a Vaszary villa, az egykori prímási nyaraló szobáinak kiállítóterekké történő átalakítása óta olyan művészek munkáinak adott otthont, mint – a teljesség igénye nélkül – Pablo Picasso, Joan Miró, Robert Capa és Amrita Sérgil.

Szigliget egyik legszebb villája Farkas István festő egykori mediterrán rezidenciája, az egykori Villa Kámonkő, ahol ma a Villa Kabala étterem és szálláshely működik.

A fonyódi, panorámás magaslaton található Kripta-villa szomorú és bizarr történetével vonzza a látogatókat. Építtetője, Abrudbányai-Rédiger Ödön ugyanis annyira szerette az esküvő előtt elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy 1941-ben – már családos emberként – emlékvillát épített egykori szerelmének, és a mediterrán stílusú épületben helyezte el márványból kifaragott nászágyukat, rajta a néhai menyasszony és saját maga fekvő másával.

Balatonföldváron a Kvassay sétány mentén jött létre századfordulós villanegyed, de mesés villákat láthatunk Hévízen, Keszthelyen és Siófokon is. Fedezzetek fel minél többet!

Címkék