Képzeljük csak el: a kávéházakban zsongás van, a háttérben jazz szól, gőzölög előttünk a meleg tea, és épp erőt gyűjtünk egy izgalmas kiállításhoz. Ilyen körülmények között még a borongós időjárást is hajlandóak vagyunk elfogadni! November vége pedig szerencsére tele lesz kulturális programokkal, amelyekkel kikapcsolódhatunk, és eltölthetünk egy laza esős hétvégét. A Kávéházak Éjszakája ingyenes előadásokkal, kóstolókkal hoz pezsgést Veszprém különböző helyszíneire, a Jazz Fesztiválon pedig világhírű zenészek koncertjein vehetünk részt. Új kiállítások nyíltak a Balaton körül, de még elcsíphettek néhány olyat is, melyekre eddig nem jutottatok el!

Kávéházak Éjszakája 2023

November 16. és 19. között vehettek részt az idei Kávéházak Éjszakáján, Veszprémben. Az összművészeti kulturális fesztivál ingyenes programokkal hoz pezsgést a különböző helyszínekre. Számíthattok többek között izgalmas előadásokra: Sütő András a Szabad-ötletek jegyzékéből készített monodrámájára, és Nyáry Krisztián is bemutatja az Így ettek ők – magyar írók és ételeik című kötetét. Lesz emellett számos koncert, buli és kóstoló is.

Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi

Meghosszabbították a Balaton festőjének kiállítását a Laczkó Dezső Múzeumban, így ha eddig lemaradtatok róla, most még végigjárhatjátok! 

Az Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítás nem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja. A további képek fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből érkeznek Veszprémbe.

Veszprém Jazz Fesztivál 2023

Három veszprémi helyszínen fog szólni a jazz november 16. és 19. között: Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, a nu jazz emblematikus trombitása, Erik Truffaz, a Grammy-díjas gitárvirtuóz, Bill Frisell, a brutális technikájú svájci dobos, Jojo Mayer és az ismert dalok funkújragondolásaival világhírnevet szerzett Scary Pockets is fellép a Veszprém Jazz Fesztiválon.

WLB-tipp: A város felfedezéséhez pedig használjátok veszprémi bakancslistánkat!

SPECULUM – digitális triptichon a veszprémi Művészetek Házában

Az f|x|r galéria legújabb kiállításán egy holland művészcsapat, a SMACK alkotását mutatják be (Ton Meijdam, Thom Snels, Béla Zsigmond), SPECULUM címmel.

A SPECULUM egy digitális triptichon, amelyet Hieronymus Bosch Földi gyönyörök kertje című műve ihletett, és amely a jelen tükre. Mindig bekapcsolt technológia, mindenütt jelen lévő márkajelzés, környezeti összeomlás – a SMACK 3D animációja a populáris kultúrára való ravasz utalásokkal hívja fel a figyelmet a kortárs betegségekre.

A fény árnyéka

A fény energiaként nyomot hagy a fizikai valóságban. Ezen a természettudományos jelenségen alapul minden fotografikus kép. Ez az a problémafelvetés, mely összeköti a más-más időszakban keletkezett műveket és alkotóikat, és ebből indul ki a Dubniczay-palotában látható, A fény árnyéka című kiállítás is.

A Veszprémben élő Jokesz Antal experimentális fotográfiai sorozata és más ismert képzőművészek mellett a kiállításon találkozhattok a Budapesti Metropolitan Egyetem egykori, illetve jelenlegi hallgatóival és tanáraival is. Az egyetem fotográfia szakjának oktatási eredményei ily módon válnak láthatóvá, illetve csatlakoznak a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti, kiállítási programjához.

Fedezd fel a tihanyi apátság titkait!

A tihanyi apátság a Balaton egyik legfontosabb vallási és kulturális központja és az egyik leglátogatottabb nevezetessége. Nem kímélték a történelem viharai, négy „kezdet” is volt a történetében, volt végvár, idősek otthona és múzeum is, ma pedig ismét virágzó szerzetesi közösségnek ad otthont.

Lehetséges, hogy mindezeket már tudtátok az apátságról, de bizonyára akadnak mindenkit meglepő részletek az épület történetében. Ebben a cikkünkben 10 érdekességgel adunk ízelítőt az apátság kiállításából, ami meghozhatja a kedveteket a felfedezésre!

WLB-tipp: November 18-án, szombaton egy exkluzív séta során bejárhatjátok a felújítás alatt álló épületet!

Maurer Dóra: A struktúra tematizálása

Kétségkívül az ősz egyik legizgalmasabb kiállítása a balatonfüredi Vaszary Galériában látható, A struktúra tematizálása című kiállítás. Maurer Dóra a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója. Művészete, pedagógiai és határokat átívelő művészetközvetítői tevékenysége mind a hazai, mind pedig a nemzetközi színtér meghatározó alakjává tette. Január 7-ig korai grafikai munkáiból, konceptuális fotóműveiből, filmjeiből és festményeiből láthattok sokrétű válogatást.

A tárlat tematikus fókuszát a művész életművének úgynevezett hommage (a szó jelentése: hódolat, tiszteletművei adják. A Vaszary-villa 12 kamaratermének bejárása során ezek köré rendezve tárulkozik fel a művész több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének technikai és mediális sokszínűsége.

Ha további programokat böngésznél, ide kattints!

Címkék