látnivalók & kultúra

szerkesztés

A legjobb programok Veszprémben – Bakancslista a 2023-as őszre

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 09. 19. 12:45

Több mint három hónap van még az Európa Kulturális Fővárosa programévből, így Veszprémben az év végéig a szokásosnál is több fesztivál, koncert, előadás és kiállítás vár. Cirkuszművészeti produkciókat láthattok a belvárosban, jazz-, és barokk művészeti fesztiválon, városi sétákon vehettek részt, világhírű alkotók tárlatait nézhetitek meg, helyi termelők finomságaiból válogathattok az Óváros téri piacon. A nagy pörgésben lelassulásra, kirándulásra is érdemes időt hagyni: Veszprém az a város, ahol úgy indulhattok akár félnapos túrákra, hogy el sem kell hagynotok a város határait. 2023. őszi veszprémi bakancslistánk következik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kezdd a napot egy finom péksütivel!

1/20

Mielőtt felfedeznétek a várost, kezdjétek a napot egy finom reggelivel! A Derce Pékbisztróban napi 4-5-féle kenyér készül, a teljes kiőrlésűtől a fűszeres-hagymásig, zsírral készülő házi húzott rétest is nyújtanak, de találtok babkát és kakaós csigát is a kínálatukban. Kicsit korán kell kelni, ha biztosra akartok menni, mert gyorsan fogynak a polcról a finomságok, de megéri. Később kelőknek is van opció: a Makmoiselle családi pékségben nincs éjjeli műszak, így a kenyerek és a péksütemények a reggel derekára készülnek el. Természetesen kávé is van, és az Élő Bolygó Gazdaság tejtermékeit is megtaláljátok náluk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sétáld végig a várost a Séd mentén!

2/20

A Sédet követve olyan nevezetességek mellett visz az út, mint a felújított régi kisvonat és az egykori úttörővasút végállomása vagy a Szikla nevű katonai bunker, ami a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának központja. A viadukt alatt átsétálva a Sintér-ároktól indul egy gyalogösvény enyhén felfelé, ami a viadukt hídja alatt ér fel az Endrődi Sándor-lakótelepre. A viadukt hídja alatti alagútban – ez a Tethys-halagút – kavicsfogú álteknősöket ábrázoló falfestményekben gyönyörködhettek. Ha továbbsétáltok, a patakot követve eljuthattok a Margit-romokig. A Séd itt U alakban megkerüli a Benedek-hegyet, a kanyarulat után feltűnik a minikalandparknak is beillő Rézsűs játszótér. A következő fontos látnivaló a Szerelem-sziget (ami ma már nem sziget), és itt láthatjátok az Úrkúti malom épületét is.

Tipp: Ebben a cikkben öt veszprémi sétát ajánlunk. 

Fotó: VEB2023 EKF

Nézz be egy hangszerkészítő műhelybe!

3/20

Augusztus elején nyílt meg Auer Lipót világhírű hegedűművész egykori, teljeskörűen felújított veszprémi otthona: a XVIII. században épült Auer-házban bemutatóterem és egy hangszerkészítő műhely és bemutatóterem is helyet kapott, mely kiállításoknak is helyet ad a jövőben. Ide költözött Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye is: az utcára nyíló itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is belepillanthattok a hangszerek javításába, készítésébe.

Fotó: Balogh Zsolt /MTI

Találkozz artistákkal az utcán a Together! cirkuszünnepen!

4/20

Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont. A Together! nevű cirkuszünnepen 4 ország 25 cirkuszművésze vesz részt, az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre. Szeptember 20-án 19 órától az Óváros tér és a Foton Mozi közötti útvonalon rendhagyó cirkuszi városnézés lesz artistákkal, akik faltáncot mutatnak be a várfalon és a Függőkertben. 22-én 18:30 és 20 óra között, a Jutasi Piknik keretében az Eleven cirkuszi múzeum című produkciót láthatják az érdeklődők, szeptember 23-án 19 órakor pedig a The Final show – a nagy finálé című előadásra kerül sor a közönség részvételével Veszprém belvárosában.

További infókat itt találtok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Látogasd meg Veszprém utolsó működő vízimalmát!

5/20

A régi vízimalmokban mindig nagy volt az élet. A molnár udvarán várakozott a legtöbb falusi kocsi, előkerültek a hangszerek, a játékok, mesék hangzottak el. Előfordult, hogy őrlés után a molnár behívta házába régi őrlőseit pár pohár borra. Szeptember 23-án ezt a hangulatot élhetitek át újra Veszprém egyetlen épségben megmaradt, működőképes vízimalmában, a Fenyves Malomban. Az Őszi malom-vigalom nevű eseményen eseményen láthatjátok a malmot működés közben, és megőrölhetitek a saját liszteteket. A látványőrlés után íjászbemutatót láthattok, és lőhettek is, majd borkóstolón vehettek részt. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ismerd meg Veszprém titkait egy városi sétán!

6/20

A vezetett városi sétákon kiderül, milyen volt az élet több száz évvel ezelőtt Veszprémben. A Túrajó programjain megismerhetitek a Séd mentén egykor működött malmok történetét, az egyik leghíresebb utca, a Jókai utca, a Szent Anna-kápolna és az újjászületett Ruttner-ház múltját, a város vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeumot is, de a szervezett séta keretein belül járhatjátok be a Veszprémhez közeli Inotai Hőerőmű vagy az egykori hajmáskéri laktanya elhagyatott komplexumait is.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Vegyél részt a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon!

7/20

A 2022 őszén startolt Balaton Wine & Gourmet a VeszprémBalaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be.

Idén szeptember 21. és 24. között kerül sor a fesztiválra, mely a balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői, több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várnak benneteket az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, Veszprémvölgy varázslatosan szép természeti környezetében. (x)

További infót itt találtok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tekerj le a Balatonra!

8/20

Egy balatoni túrához több útvonalat is választhattok: a VeszprémBalatonalmádi kerékpárút a tó felé laza gurulás, visszafelé szinte csak emelkedő, és elkészült a Veszprémet Alsóörssel összekötő Vöröskő kerékpárút is. Az útvonalon Alsóörsről Veszprémig körülbelül 200-250 méter szintemelkedéssel kell számolni, melynek jelentős része Alsóörstől Felsőörsig tart.

A projekthez önálló, Balaton Riviéra Bike elnevezésű mobiltelefonos applikáció is készült, valamint a Tourinform Irodákban ingyenes térképet is átvehettek. További részletek a Vöröskő kerékpárút weboldalán.

Fotó: Wanda Martin

Bulizz az 1x1 Fesztiválon!

9/20

Napközben kulturális programok, workshopok, filmvetítések, esténként pedig koncertek várnak szeptember 21. és 23. között az 1x1 Fesztiválon, Veszprémben. Részt vehettek többek közt kommunikációs és dalszerző workshopon, kollégiumi főzőiskolán vagy dumaszínházi előadáson, és olyan együttesek koncertjein bulizhattok, mint a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, az Aurevoir., a Parno Graszt és a Bohemian Betyars.

További infókat itt találtok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kirándulj a környékbeli kilátókhoz!

10/20

A legkönnyebben megközelíthető kilátó a Gulya-dombi kilátó, a város másik végén pedig az Árpád vezér egyik fiáról, Jutas vitézről elnevezett, több mint 6 méter magas kilátó, ami alaprajzával, a Fibonacci-spirállal az építmény, a természet és a matematika közös törvényszerűsége előtt tiszteleg. Az eplényi Ámos-hegyi kilátó is megér egy hosszabb kirándulást, a 77-es úton, Nagyvázsony mellett található egykori szovjet szemletorony pedig nem elsősorban a panoráma, hanem a történeti vonatkozásai miatt izgalmas.

Fotó: Művészetek Háza Veszprém - Facebook

Csodálj különleges ékszereket a MÁMORT! című kiállításon!

11/20

A Dubniczay-palota ad otthont a veszprémi Művészetek Háza és a müncheni Galerie Biró együttműködésében megnyíló ékszerkiállításnak, melyen 29 ékszerművész mutatkozik be a világ több tájáról, Svédországtól Görögországon és Franciaországon át egészen Romániáig. A kiállításon nemcsak különleges ékszereket csodálhattok meg, de azt is megtudhatjátok, hogyan reflektálnak a kortárs ékszerek a jelenkor társadalmi problémáira és kérdéseire. A kiállítást Spengler Katalin műgyűjtő nyitja meg szeptember 23-án a Dubniczay-palotában, ahol jelen lesz Csorba Lóránt, a Lóci Játszik zenekar frontembere is.

A kiállítást november 5-ig nézhetitek meg. Itt találtok részleteket.

Fotó: Pesthy Márton - Egry 140

Ne maradj le az Egry József-kiállításról!

12/20

A Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítással nyitotta meg újra kapuit a felújítás után. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedett Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja, de a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab.

A kiállítást október 29-ig látogathatjátok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bruncholj, és válogass helyi tervezők alkotásai közül!

13/20

Ha egyedi balatoni emléket vagy ajándékot kerestek, érdemes körülnézni a KUNSZT!-ban, ami kávézóként és egész napos brunchbisztróként, bemutatóteremként, galériaként és közösségi térként is működik. Közel húsz, pályázat útján kiválasztott magyar alkotó munkáit láthatjátok és vásárolhatjátok meg itt. Beülhettek egy ráérős reggelire, egy kiadós brunchra vagy egy ebédre is.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Nevezz be egy kortárskiállítás-maratonra!

14/20

Talán még soha nem nyílt egyszerre ennyi izgalmas kiállítás Veszprémben és a környéken. A Művészetek Háza kiállítótereiben többek között Bojtor Károly, Ézsiás István és Sigmar Polke tárlatát nézhetitek meg, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény pedig a Strukturális harmóniák című kiállításnak ad otthont, ami többek között a Bauhaus, a konkrét művészet, a monokróm festészet világába kalauzol. Érdemes leugrani Balatonfüredre is, ahol a Vaszary Galériában Maurer Dóra A struktúra tematizálása című kiállítása az egyik idei őszi kötelező, a város legújabb kiállítótere, a Modern Műtár (MoMű) Szöllősi­-Nagy András és Nemes Judit gazdag magángyűjteményéből ad ízelítőt. Október 31-ig Vera Molnar, a magyar származású, a 40-es évek végétől Franciaországban élő festőművész kiállítását is láthatjátok itt. 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ismerd meg a minőségi rumokat és vacsorázz zenére a Papírkutyában!

15/20

Kultúrbisztrónak is nevezhetjük, romkocsmának is, ahogy van itt étel-ital, koncert, pop-up kiállítás és egy olasz kisváros hangulatos sikátorához hasonlító hátsó udvar is. Az Európa Kulturális Főváros programév egyik fontos helyszíne, rengeteg koncertre beülhettek, és közben kipróbálhatjátok a magyaros és a világ számos gasztronómiai kultúrája által ihletett fogásokat, amelyek közül a vegák és a vegánok is tudnak válogatni. A Papírkutyának ezenfelül komoly rumkínálata is van, tökéletes hely a rumok színes és izgalmas világába való beavatáshoz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kóstolj borokat, miközben ritka bakelitek pörögnek!

16/20

A Papírkutyával éppen szemben található Wine & Vinyl Bar & Store-ban válogatott bakelitlemezek és hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeinek tökéletes szinergiája fogad. Lemezkedvelőknek is igazi Kánaán a Wine & Vinyl, a polcokon sorakozó bakelitek közül bátran választhattok kedvencet, hiszen a hely lemezboltként is működik. A hangulat fesztelen és családias, olyan, mintha egy lemez- és borgyűjtő barát nappalijába térnétek be, aki szívesen áll be a lemezjátszó mögé is.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Ismerd meg a chaconne műfaját!

17/20

A chaconne a XVI. század végén Spanyolországban megjelent, újvilági eredetű, gyakran gúnyos szöveggel és szuggesztív mozdulatokkal kísért gyors táncdal. A XVII. század elején, a barokk zenében lassú hármas lüktetésű, többnyire hangszeres zenei formává alakult át, és a későbbi zenei korszakokban és műfajokban is tovább él, tetten érhető a népzenében vagy a jazzben is. Ez a zenei forma nagyszerű lehetőséget kínál a zene ezer árnyalatának bemutatására. Ennek lehettek tanúi a Chaconne Fesztiválon, október 1822. között, 3 helyszínen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Próbáld ki a leghíresebb gasztrohelyeket az olasz tésztástól a bivalyhúst kínáló étteremig!

18/20

A rengeteg program között a kalóriákat is pótolni kell. Könnyű, vegán olasz tésztákért a Pasta Siena, patakparti, otthonos ebédekért a Fricska Étteremlakás, finom süteményért vagy szendvicsért a Füge Fagyiudvar és Kávézó, bivalyhúsból készült különleges ételekért a Bivstro felé érdemes venni az irányt. A Veszprémium pedig már önálló nevezetesség a saját kovásszal készülő, nápolyi stílusú pizzákkal, amiket vétek elvitelre kérni, mert Antal Szabolcs pizzakészítő mester szerint frissen az igazi.

Fotó: Óváros Piac - Veszprém Facebook-oldala

Piacozz az Óváros téren!

19/20

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok – ezekre számíthattok az Óváros Piacon. A szervezők megújuló termelői kínálattal, kézművestermékekkel, tematikus programokkal várnak, hogy a vasárnapi bevásárlás igazi közösségi élmény legyen. A piacnapok időpontjait itt találjátok.

Fotó: Getty Images

Hallgass világhírű jazz-zenészeket!

20/20

Veszprém Jazz Fesztiválon közel 30 koncertet láthattok a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain 2023. november 16. és 19. között. Olyan előadók érkeznek, mint Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, a nu jazz emblematikus trombitása, Erik Truffaz, a Grammy-díjas gitárvirtuóz, Bill Frisell, a brutális technikájú svájci dobos, Jojo Mayer és az ismert dalok funkújragondolásaival világhírnevet szerzett Scary Pocket. A fesztivál a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode