Mióta megépültek az első fürdőházak és hivatalos strandok, gazdáikkal együtt négylábú vendégek is érkeztek a tóhoz. A régi fotók tanúsága szerint nemcsak a nyaralók teraszán heverésztek előszeretettel, hanem a partra is elkísérték a gazdáikat, és kivették a részüket a csobbanásból is. Kutyás balatoni fotók következnek.

Az, hogy a kutyák is a gazdáikkal tartanak a Balatonra, nem új keletű szokás: már közel egy évszázados fotókon is feltűnnek négylábú fürdőzők. Nyaralók teraszán, fürdőházak előtt is készültek kutyás balatoni fotók, de nem maradhattak ki az ebek a korzózásból, a kirándulásokból sem, sőt, a legvagányabbak még egy jégvitorlás fedélzetén is ott voltak.

A hűsítő hullámokba merülés és a pancsolás a jelenlegi szabályozás szerint házi kedvenceinknek csak a számukra kijelölt helyeken lehetséges. Ezekről itt írtunk korábban. Itt pedig arról írtunk, hogy hogyan érdemes felkészíteni a négylábú családtagokat a nyaralásra.

Szántód, 1928. A strandolásból a kutyus sem maradhatott ki.

A fotó 1929-ben, a fonyódi fürdőházaknál készült. Érdemes megfigyelni a korabeli férfifürdőruha-trendet is.

Az elegáns társaság a siófoki hajókikötőnél pihent meg kutyasétáltatás, illetve korzózás közben. A fotó 1935-ben készült.

A tökéletes nyugalom Fonyódligeten, 1938-ban. Szemben Révfülöp és Ábrahámhegy.

Szigligeti kirándulás 1954-ben, a Szent György-hegy panorámájával.

Badacsonytomaj, egy Római úti ház kertje, 1954. 

Azt nem tudjuk, hogy a német juhászkutya a hajóra is felmehetett-e (valószínűleg nem), de saját rajongótábora volt a balatonlellei gyerekek között. A fotó 1955-ben készült. 

Nem hétköznapi látvány: bátor tacskók a jégvitorláson Balatonfüreden. 1967-et írunk.

Ez a már ikonikusnak számító fotó Siófokon készült, 1971-ben. Rejtély, hogy a képen szereplő hölgy miért mezítláb indult útnak. 

Kutya a gumicsónakban. Nem derül ki, hogy az eb élvezi-e a helyzetet, vagy ugrani készül. 1984-ben készült a kép.

Kutyasétáltatás naplementében Balatonszabadi-Sóstón 1989-ben.

Címkék