A siófoki képviselőtestület döntése alapján a város pályázatot ír ki az önkormányzati tulajdonban levő, 126 éves Thanhoffer villa eladására. A vételárat a két éve bezárt Galerius Fürdő felújítására fordítanák.

A képviselő-testület a novemberi ülésén megszavazta, hogy a város írjon ki pályázatot az önkormányzati tulajdonú Thanhoffer villa értékesítésére, számolt be a Siófok.hu.

A 126 éves ingatlant Siófok első villáinak egyikeként, 1897-ben építette Thanhoffer Lajos orvos. Az épület 1919-ben Horthy Miklós főhadiszállása volt, de az államosítás után üdülőként, majd a Kodolányi főiskola könyvtáraként is hasznosították. A villát 2013-ban újíttatta fel és alakította át exkluzív szálláshellyé a Balaton-parti Kft.

Az nettó 930 millió forintra becsült értékű villa jelenleg üresen áll, a bérlői nem tudták hasznosítani. Dr. Lengyel Róbert polgármester így fogalmazott: „A város ikonikus épülete, de ha választani kell, hogy az adósságspirálból még ki se jutott káefténket adósítsuk-e el, vagy a villa esetleges vételárának segítségével nyissuk-e újra a fürdőt, amit a lakosság már nagyon vár, akkor én utóbbira szavazok”.

A vételárat a város a két éve bezárt Galerius Fürdő felújítására fordítaná. Akkor tudnak ugyanis szerződni a leendő generálkivitelezővel, ha a teljes forrás rendelkezésre áll a fürdő megújításához. A számítások szerint 900 millió forintot kell hozzátenni a korábban elnyert 900 millió forintos pályázati támogatáshoz. A Balaton-parti Kft. közben kormányengedélyt kért egy esetleges 600 millió forintos hitelfelvételre, döntés ebben az év végéig várható.

A Galerius Fürdőt 2006-ban adták át. A járvány miatti lezárások után, 2021. május 22-én újra kinyitott, de a vendégek a beltéri medencét már nem használhatták, csak a szaunát, a sóbarlangot és a kültéri medencét látogathatták, pénteken, szombaton és vasárnap. A fürdő júniusban bezárt, mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt akadtak problémák az épület tetőszerkezetével. Szakértői felmérés alapján kiderült, hogy a fürdőt másfél milliárdnyi forintból lehetne ismét biztonságosan és megfelelő műszaki paraméterekkel üzemeltetni. 

A képviselők 2023 áprilisában döntöttek arról, hogy a felújításhoz szükséges, hiányzó összeget részben nagy értékű önkormányzati ingatlanok értékesítéséből pótolják.

Címkék