A Balaton környékén fekvő várak szuper úti célok lehetnek az első tavaszi kirándulásokhoz. Legújabb képgalériánkban különleges megközelítésből, jellemzően drónfotókon nézhettek meg közülük néhányat.

Az első tavaszi hosszú hétvégén mi sem lehet jobb ötlet egy balatoni kirándulásnál, ehhez adunk most kedvcsináló tippeket nem mindennapi fotókkal a tó környéki várakról. 

A szigligeti vár a Balaton közvetlen partjának egyetlen látogatható vára. Az 1260-as években a pannonhalmi bencések építtették, az elmúlt években pedig megújult kiállítással várja látogatóit.

Az ország egyik legszebb, viszonylag ép formában fennmaradt középkori erődje a sümegi vár, mely a Balatontól 30 km-re található. Az elmúlt években itt is jelentős újításokat végeztek: 1500 négyzetméternyi területet újítottak fel és építettek újjá az erődben, és elkészült a kibővített vártörténeti kiállítás is.

A soha be nem fejezett Zádorvár ma is álló falai a XIV. századi építési időszak jegyeit hordozzák magukon. A Balatonfüredről 20 percre elérhető Pécsely határában megtalálható várrom 2023-ban új, ideiglenes kilátót kapott, állagmegóvása ma is zajlik.

A fapallókon körbejárható kereki várat Balatonföldvártól 7 km-re találjuk, ahonnan a Kőröshegyi völgyhídra nyílik panoráma, de mögötte a Balaton is különleges látványt nyújt.

A XV. század elején épült nagyvázsonyi Kinizsi-vár szintén jelentős megújuláson esett át, melyet még egykor Mátyás király ajándékozott a törökverő vitéznek, Kinizsi Pálnak. A vár úrnőjének rejtélyét ebben a cikkben dolgoztuk fel nemrég.

A Balaton legtávolabbi tanúhegye, a Somló vára a legendák szerint egy tatárjárás után emelt kővár volt, de az első írásos emlék csak 1352-ben említi. Különleges építészeti megoldásokkal és egy új zárt térrel újult meg 2022-ben.

A március 15-i hétvégéhez ebben a cikkben gyűjtöttünk programokat, tavaszi bakancslistánkat pedig itt találjátok, de rossz idő esetén se búsuljatok!

Címkék