Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szabadon hozzáférhetővé váltak többek között a keszthelyi születésű Szendrey Júlia kéziratai az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Copia szolgáltatásában.

Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia költőként és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra az utókor számára. 89 verse és 85 levélből álló levelezése mostantól szintén olvashatók a Copia-gyűjteményben – írja az OSZK közleményére hivatkozva az MTI.

A költőnő életében 23 verset publikált, Petőfi Júlia néven jegyezve azokat, életműve azonban összesen 141 verset tartalmaz. Andersen meséit is ő fordította először magyarra.

2023. március 15-én adták át Keszthelyen a korábban Szendrey Júlia emlékszobaként működő, Szendrey Júlia Emlékházat, ahol a látogatók megismerhetik Petőfi Sándor és Júlia életútját, az Újmajor történetét, valamint Szendrey Júlia irodalmi munkásságát.

A Szendrey Júlia-kéziratok mellett Kölcsey Ferenc prózai műveinek és hat, eddig ismeretlen verstöredékének kézirata válik hozzáférhetővé online: a költő esztétikai, nyelvtudományi dolgozatait, nyelvészeti, statisztikai-demográfiai munkáinak kivonatait és fontos kritikáit tették közzé, köztük a híres Berzsenyi-kritika (recenzió) egyetlen példányban fennmaradt, teljes, autográf kéziratát. Hozzáférhetővé vált több mint ezer fotográfia a XIX. századból, köztük az Egressy család dagerrotípiái. Az OSZK Fotótér szolgáltatása itt érhető el

(Borítókép: Wikimedia Commons, Barabás Miklós)

Címkék