Megtalálták a veszprémi várnegyed Kisszemináriumának egykori kápolnáját, a kanonoki épületekben pedig az 1800-as évek végén készült mennyezeti festményekre bukkantak a restaurálás során.

A Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak XIX. századi mennyezeti festményeket, melyeket az előző korokat idéző, historizáló, részben neoreneszánsz stílus jellemez, mondta az MTI-nek Vavra Áron műemléki projektvezető.

„Az alkotó személyét nem ismerjük, a festmények mindegyike nonfiguratív, és a teljes restaurálás után igen látványos képet fognak mutatni” 

– tette hozzá a szakember. 

A Kanonoki Ház szomszédságában található a Simon Ház, melynek mennyezetét szintén a Kanonoki Házhoz hasonló motívumokkal díszítették. A ház a veszprémi várnegyed kanonoki épületei közé tartozik, ezekben éltek a püspök tanácsadó testületéhez, a káptalanhoz tartozó magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok. Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek 1945-ben több hónapot töltött ebben az épületben, miután a nyilasok fogságából szabadult.

Egy befalazott kápolnát is találtak

A kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium is. A Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött, a hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével. A szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált, erről eddig írott források nem kerültek elő.

A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak. Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy ez egy kifejezetten gazdagon festett helyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd eredeti pompáját.

A közelmúltban több festmény is a napvilágra került a műemléki feltárás során: a Szent Imre Templomban Lukács evangélista, a korábban kanonokházként működő Tejfalusy Házban pedig egy marcona osztrák katona alakja bukkant elő.

Folytatódik a veszprémi várnegyed megújítása

2024-ben elkészült a veszprémi várnegyed megújításában érintett 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, az év második felében 13 épületben zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. Egyebek mellett a Piarista Rendházban, a Ferences Rendházban, a Szent István-templomban és a Kisszemináriumban, míg a Szent Mihály-főszékesegyházban az altemplomban végeztek restaurátori kutatásokat. A 2023-ban átadott Szent Mihály-főszékesegyház, valamint a Biró-Giczey Ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József Ház valamint a Nagypréposti Ház megújításának munkálatai is befejeződnek.

A Veszprémi Főegyházmegye beruházása 2024-ben is folytatódik, és idén is lehetőség lesz a Work in Progress programsorozat eseményein részt venni. További információk a projektről a beruházás hivatalos Facebook-oldalán találhatók, a videók pedig itt.

(Borítókép: Veszprémi Érsekség)

Címkék