Hirtelen ötletként indult, de rögtön láttak benne fantáziát, így született meg az új ábrahámhegyi strandbüfé, mindössze pár hónap alatt. A kreatív koncepció megvalósításán dolgozó csapat célja az volt, hogy felrázza kicsit a büfékhez automatikusan kapcsolt gondolatokat és kínálatot. Úgy tűnik, sikerrel jártak, a titokra pedig mi is kíváncsiak voltunk. Megnéztük, mi az ábra az északi part egyik új helyén.

Az Ábrahámhegyi strand bejárata után rögtön jobbra fordulunk, és azonnal feltűnnek az élénk, színes padok. A sor végére érve látjuk csak meg, hogy a sarok kihasználásával egy óriási területen lehet válogatni a szabad asztalokból, a fölöttünk tornyosuló fák, a fehér lampionok és a kellemes zene pedig egy kis extrát csempésznek a strandhangulatba. 

A történet egy közös összefogás eredményeként is leírható, annyi szereplője van. Mi János Edittel, az Ábra büfé üzletvezetőjével, és Dulovics Dusánnal, az ételek megálmodójával és a konyha vezetőjével ültünk le beszélgetni.

Edit és párja, Péter ismerős a környéken, minden nyáron itt pihennek. Őket keresték meg azzal, hogy kiadóvá vált a büfé, ők pedig valami újban, a keleti konyha fantáziájában látták a lehetőséget, amihez fel is hívták a Budapesten jól ismert Pingrumbát, Dobrumbát, Marumbát és Központot vezető csapatot. Az ötletben nem volt kérdés, egyrészt többen is balatoni kötődésűek, másrészt 

mindenki izgalmasnak találta a koncepciót.

Július első hétvégéjén sikerült kinyitni, és mondhatni, hogy berobbantak a hellyel. Az óvatos ismerkedés helyett az idelátogató és a helyi közösség is azonnal kipróbálta.

„Úgy tűnik, nagyon sokan vártak erre. Kicsit egészségesebb, frissen készült, de egyszerű ételeket kínálunk. A falafel frissen sül, a hummusz itt készül”

– osztja meg velünk Edit a részleteket.

Az étlap főleg zöldségalapú, de nem akartunk teljesen elrugaszkodni a jó strandételektől” – mondja el Dusán, aki az elmúlt két évben a Pingrumba séfhelyettese volt.

Small plate egy büfében – Miért ne?

Az Ábra egy olyan lehetőséget nyitott meg a strandbüfék világában, amivel közösségi élmény válhat az étkezésből. Ahelyett, hogy fejenként egy tál ételt kérnétek ki, itt már a fogások összeválogatása is közös megbeszélést kíván. A small plate kultúra része az ízek megosztása, a közös kóstolás, mert minden mindennel passzol, az ízek jól kiegészítik egymást.

A kínálat mezzékből, könnyed harapnivalókból, szendvicsekből, salátákból áll, de a közel-keleti vonal mellé fish and chips és rántott hús (4200 Ft) is bekerült, ami pankomorzsába forgatva, tetszőleges körettel, coleslaw-val és kovászos uborkával érkezik.

„A gyerekkori emlékeim meghatározó része a Balaton, minden nyaramat itt töltöttem. A kovászos uborka nekem egy olyan motívum, ami a nyári nosztalgiát, a honvágyat egyaránt előhívja”

– mondja Dusán.

A burrata caprese (2850 Ft) tálon a felhőszerű, lágy sajtot piros és sárga paradicsom öleli körbe marinált lila hagymával, és igazi telitalálat, ha a strandolás során nem kívánjuk a nehezebb vagy fűszeresebb ételeket.

A hummuszba (1900 Ft) friss focacciát mártogattunk, utóbbi pedig nem csak krémmel kiváló: a csirkeshawarma szendvicsnél (4200 Ft) a fűszeres hús tahinivel, marinált lila káposztával és az elmaradhatatlan kovászos uborkával kerül a friss pékáruba, ami Szabi A Pék terméke. A kettévágott szendvics szín- és ízkavalkádja is el lett találva, és a fele is bőséges, ha még tovább élveznénk a csipegetést a többi tányérról.

A desszert (1500 Ft) egy folyamatosan változó pohárkrémet takar, amin minden héten frissen kísérleteznek. Amikor ott jártunk, egy kávékrémre és tápiókapuding-rétegre került narancs és dió. A felsoroltak alapján egy kifejezetten tömény finomságra asszociáltunk, de a kóstolás pillanatában el is szálltak ezek a gondolataink, az édesség könnyed, az ízek harmonikusak voltak.

Balatoni italok

Az italok közül az egyik első és legfontosabb a jó kávé volt, amit a Bányai Coffee-tól szereznek be. A jeges italok és az üdítők sem nevezhetők átlagosnak, a Folly Arborétum szörpjei és kombucha is van a kínálatban, és minden hegyről van egy bor, így például a Káli Kövek vagy a Villa Tolnay is feltűnik az itallapon.

Gyors nyitás, hosszú tervek

Az ötlet, a csapat és maga a megvalósítás is hamar összeállt, az Ábrát szeretik, nappal büfé, hétvégén pedig – a strandolás után – esténként laza buliknak ad otthont. Kétség nem fér ahhoz, hogy egy ilyen helyre nagy szükség volt már a környéken. Gondolkodnak grillezésen és tematikus esteken is. Augusztus végéig biztosan mindennap nyitva lesznek, szeptemberben pedig hétvégén lesznek elérhetők. Hosszú távon gondolkodnak, amíg szeretik őket, és biztosítani tudják ezt a minőséget, addig a következő években is itt lesznek. A cél, hogy egy családias, fiataloknak is szóló

közösséget tudjanak építeni.

Elérhetőség

Ábra büfé

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék