Az Ábrahámhegyi strand bejárata után rögtön jobbra fordulunk, és azonnal feltűnnek az élénk, színes padok. A sor végére érve látjuk csak meg, hogy a sarok kihasználásával egy óriási területen lehet válogatni a szabad asztalokból, a fölöttünk tornyosuló fák, a fehér lampionok és a kellemes zene pedig egy kis extrát csempésznek a strandhangulatba.
A történet egy közös összefogás eredményeként is leírható, annyi szereplője van. Mi János Edittel, az Ábra büfé üzletvezetőjével, és Dulovics Dusánnal, az ételek megálmodójával és a konyha vezetőjével ültünk le beszélgetni.
Edit és párja, Péter ismerős a környéken, minden nyáron itt pihennek. Őket keresték meg azzal, hogy kiadóvá vált a büfé, ők pedig valami újban, a keleti konyha fantáziájában látták a lehetőséget, amihez fel is hívták a Budapesten jól ismert Pingrumbát, Dobrumbát, Marumbát és Központot vezető csapatot. Az ötletben nem volt kérdés, egyrészt többen is balatoni kötődésűek, másrészt
mindenki izgalmasnak találta a koncepciót.
Július első hétvégéjén sikerült kinyitni, és mondhatni, hogy berobbantak a hellyel. Az óvatos ismerkedés helyett az idelátogató és a helyi közösség is azonnal kipróbálta.
„Úgy tűnik, nagyon sokan vártak erre. Kicsit egészségesebb, frissen készült, de egyszerű ételeket kínálunk. A falafel frissen sül, a hummusz itt készül”
– osztja meg velünk Edit a részleteket.
„Az étlap főleg zöldségalapú, de nem akartunk teljesen elrugaszkodni a jó strandételektől” – mondja el Dusán, aki az elmúlt két évben a Pingrumba séfhelyettese volt.
Small plate egy büfében – Miért ne?
Az Ábra egy olyan lehetőséget nyitott meg a strandbüfék világában, amivel közösségi élmény válhat az étkezésből. Ahelyett, hogy fejenként egy tál ételt kérnétek ki, itt már a fogások összeválogatása is közös megbeszélést kíván. A small plate kultúra része az ízek megosztása, a közös kóstolás, mert minden mindennel passzol, az ízek jól kiegészítik egymást.
A kínálat mezzékből, könnyed harapnivalókból, szendvicsekből, salátákból áll, de a közel-keleti vonal mellé fish and chips és rántott hús (4200 Ft) is bekerült, ami pankomorzsába forgatva, tetszőleges körettel, coleslaw-val és kovászos uborkával érkezik.
„A gyerekkori emlékeim meghatározó része a Balaton, minden nyaramat itt töltöttem. A kovászos uborka nekem egy olyan motívum, ami a nyári nosztalgiát, a honvágyat egyaránt előhívja”
– mondja Dusán.
A burrata caprese (2850 Ft) tálon a felhőszerű, lágy sajtot piros és sárga paradicsom öleli körbe marinált lila hagymával, és igazi telitalálat, ha a strandolás során nem kívánjuk a nehezebb vagy fűszeresebb ételeket.
A hummuszba (1900 Ft) friss focacciát mártogattunk, utóbbi pedig nem csak krémmel kiváló: a csirkeshawarma szendvicsnél (4200 Ft) a fűszeres hús tahinivel, marinált lila káposztával és az elmaradhatatlan kovászos uborkával kerül a friss pékáruba, ami Szabi A Pék terméke. A kettévágott szendvics szín- és ízkavalkádja is el lett találva, és a fele is bőséges, ha még tovább élveznénk a csipegetést a többi tányérról.
A desszert (1500 Ft) egy folyamatosan változó pohárkrémet takar, amin minden héten frissen kísérleteznek. Amikor ott jártunk, egy kávékrémre és tápiókapuding-rétegre került narancs és dió. A felsoroltak alapján egy kifejezetten tömény finomságra asszociáltunk, de a kóstolás pillanatában el is szálltak ezek a gondolataink, az édesség könnyed, az ízek harmonikusak voltak.
Balatoni italok
Az italok közül az egyik első és legfontosabb a jó kávé volt, amit a Bányai Coffee-tól szereznek be. A jeges italok és az üdítők sem nevezhetők átlagosnak, a Folly Arborétum szörpjei és kombucha is van a kínálatban, és minden hegyről van egy bor, így például a Káli Kövek vagy a Villa Tolnay is feltűnik az itallapon.
Gyors nyitás, hosszú tervek
Az ötlet, a csapat és maga a megvalósítás is hamar összeállt, az Ábrát szeretik, nappal büfé, hétvégén pedig – a strandolás után – esténként laza buliknak ad otthont. Kétség nem fér ahhoz, hogy egy ilyen helyre nagy szükség volt már a környéken. Gondolkodnak grillezésen és tematikus esteken is. Augusztus végéig biztosan mindennap nyitva lesznek, szeptemberben pedig hétvégén lesznek elérhetők. Hosszú távon gondolkodnak, amíg szeretik őket, és biztosítani tudják ezt a minőséget, addig a következő években is itt lesznek. A cél, hogy egy családias, fiataloknak is szóló
közösséget tudjanak építeni.
Elérhetőség
Ábra büfé
(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)