Karikás Kriszta és Péter személyes vendéglátásra alkalmas helyet kerestek a Balatonnál, amikor rátaláltak Szepezden a tökéletes épületre, ami ma már Villa Chez les Amis néven ismert. A Balaton körül egyre több régi villát bontanak le, hogy aztán azok helyét egyforma, szürke-fehér, kocka formájú apartmansorokkal építsék be. Jóleső, hogy vannak még olyanok, akik a régi korok építészetét szeretnék fenntartani és elérhetővé tenni mások számára. Megnéztük a Villa Chez les Amis-t.

A balatonszepezdi villa udvarába érve egy gyönyörű, virágokkal körülvett kertbe lépünk be, ahonnan egyenes út vezet a bejárathoz. 

A hófehér házra pillantva több részlet is bizonyítja azt, hogy Karikás Kriszta és Péter az eredeti formákhoz hűen szerették volna korszerűsíteni az épületet. A fehér falak, a kőlépcső, a hagyományos stílusú ablakok, a zsalugáterek a múlt századból valók, 95 évesek.

Négy tulajdonos, négy történet

Péter rengeteget nyomozott a villa történetével kapcsolatban, ami 1929-ben épült, ekkor Mária Villaként vált ismertté. Valószínűleg először egy orvosé lehetett – teszi hozzá. Fotókat és hirdetést is találtak, amik ide köthetők, például 1935-ben 9 pengőért lehetett itt tölteni egy hétvégét, de itt alakult meg a Szepezdi Fürdőegylet is a 40-es évek elején.

Az első tulajdonos 1948-ban emigrált, és a villa egy zánkai családhoz került. Akkoriban a túl nagy házakat államosították, vagy más embereket is beköltöztettek a tulajdonosok mellé, így a család, annak érdekében, hogy elkerülje ezt, a rokonait hívta ide. Ennek kapcsán Péter azt meséli, hogy két 70 év feletti hölgy megkereste őket azzal, hogy szeretnék megajándékozni testvérüket egy itt töltött éjszakával. Kiderült, hogy a három testvér is itt lakott édesanyjukkal és nagymamájukkal az 50-es években. 

A zánkai család a 80-as évek közepéig élt itt, ekkor vette meg az, akitől négy évvel ezelőtt Kriszta és Péter vásárolta meg. Az őket megelőző tulajdonos még gyerekkorában figyelt fel az épületre. Azt mesélte Péteréknek, hogy amikor meglátta, azt mondta: „Te egyszer az enyém leszel!”

Kriszta és Péter negyedik tulajdonosai a háznak. 2020 elején indultak el Balatonkenesén, kifejezetten régi stílusú épületeket kutattak fel. Minden héten egy napot rászántak az eladó házak keresésére, így jutottak el júniusra Szepezdre, ahol a teraszon állva egyértelművé vált számukra, hogy ez lesz a befutó.

Eklektika

Kriszta és Péter 12 vendéget tud fogadni 6 szobában egész évben, amikhez külön bejáratú fürdőszobák is vannak. A villa felújítása során fontos volt, hogy minél több régi részlet megmaradjon, így például a terasz és az előtér járólapját csak felcsiszolták, és a ház díszített részleteit is megtartották.

A felkért belsőépítészek kiváló érzékkel nyúltak a terekhez, ahol a hagyományos és a modern részletek találkoznak. Az eklektikus belső térben helyet kaptak klasszikus darabok, dizájnbútorok, de például IKEA termékek is.

„Az öncélú, fölösleges luxust mindenképp szerettük volna elkerülni” 

– mondja Kriszta. Több bútordarab is része volt a háznak, amiket egy keszthelyi asztalossal újíttattak fel. A szekrények külső, faragott részeit megtartották, azonban belül funkcionálisabbá tették.

Nemcsak a berendezés, hanem a kiegészítők, a dekorációk is tartogatnak meglepetéseket azoknak, akik a villában járnak. „Kifejezett célunk volt az, hogy legyenek olyan részletek, amik megragadják a tekintetet. Akár két-három nap után is fel lehet fedezni valami új érdekességet.”

Úgy hordozzák a kialakított stílusjegyeket a helyiségek, hogy közben mind más-más hangulatú. Mindegyik szoba egy francia színészről van elnevezve, így például Jean Reno vagy Brigitte Bardot aláírása is feltűnik az ajtókon.

Chez les Amis: barátoknál

Az alapkoncepció a kezdetektől fogva adott volt. Kriszta és Péter mindig is szerették vendégül látni a barátaikat. „Szeretjük, ha nálunk vannak, és úgy látjuk, ők is szeretnek nálunk lenni.” A Villa Chez les Amis filozófiája a személyes vendéglátáson alapszik, a név magyar jelentése: ′barátoknál′. Reggelit és vacsorát is kínálnak.

A reggelit a szalonból nyíló teraszon lehet elfogyasztani, a vacsoránál pedig egy asztalhoz ül le az összes vendég. „Otthon sem ülteted külön asztalhoz a barátaidat, és nem különböző vacsorát kínálsz nekik” – teszi hozzá Péter. Minden vendégtől megkérdezik a speciális igényeiket, és úgy állítják össze a menüt, hogy mindenkinek, aki aznap este az asztalhoz ül, jó legyen.

Mi egy fügés-kecskesajtos salátát kóstolunk, a főétel egy vajtökhab cukkini-zöldalma-„spagettivel″ és marinált-pirított tofuval, desszertként pedig egy trópusi ízvilágú madártejet kapunk.

Nemcsak az ízek kiválóak, hanem a tálalás is szemet gyönyörködtető. Kriszta a kötelező szakácsiskola mellett a Culinary Institute of Europe képzését is elvégezte, és a Borkonyhán gyakornokoskodott annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tudást magába szívja.

A közös asztalnál előfordul, hogy néhány vendég furcsán érzi magát az első percekben, de aztán könnyen oldódik a hangulat. „Rengeteg a kapcsolódási pont, mindig kiderül egy közös ismerős, közös hobbi vagy bármi, amitől aztán beindul a beszélgetés” – idézi fel Kriszta. Nem ritkák az éjszakába nyúló beszélgetések, a hangos nevetések, így reggel már ismerősként köszöntik egymást.

Ez a közösségi élmény mindenkinek jóleső, nem kerülnek elő a telefonok, és sikerül közel hozni egymáshoz egy órával korábban még idegen embereket. Gyakori közös pont, hogy a párok évforduló, születésnap vagy a miidő okán érkeznek. Sokan évek óta nem voltak kettesben a gyerekek miatt, de, mint mesélik, egyre népszerűbb az is, hogy szülés előtt még egyszer pihennek egy nagyot ketten.

Fókuszban a pihenés

Ide biztosan nem azért érkezik az ember, hogy este beessen az ágyba, majd reggel továbbálljon. A Villa Chez les Amis azt teremti meg az idelátogatóknak, amiből kevés adatik meg:

a minőségi pihenést.

A szobákban nincs televízió, a szálláshely felnőttbarát, és kisállatok sem jöhetnek. Ebben nagyon konzekvensek, hiszen ha egyszer valakivel megengedők, a következő vendég joggal kérdezhetné meg, hogy vele miért nem azok.

A párok mellett több családi és céges rendezvény, tematikus elvonulás is volt már náluk. Szeretnének workshopoknak is teret adni, és egy új műfajt is kipróbálnak hamarosan: a kevesebb mint 18 fős miniesküvőt, aminek egyre nagyobb divatja van.

Elérhetőség

Villa Chez les Amis

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék