Rég volt már augusztus 20. és azóta be is csengettek. Bár minden jel mutathatna arra, hogy ideje elköszönni a Balatontól, ez egyáltalán nem így van. A víz és a levegő hőmérséklete is tökéletes egy csobbanáshoz, és hamarabb találtok jó helyet a lepakoláshoz is. A BAHART hajói és a MÁV járatai is utószezoni menetrend szerint, sűrűn közlekednek. Összegyűjtöttünk pár aktualitást, amiket érdemes figyelembe venni, ha a Balatonhoz indultok.

Nincs vége a szezonnak

Az augusztus 20-át régen a balatoni szezon végeként is számon tartották, azonban ma már nem tekinthető annak, sőt, messze nincs vége – fejti ki Pach Gábor az InfoRádió adásában

Balatoni Kör elnöke szerint az éghajlatváltozás hatása egyre inkább érezhető. A tavasz és a szeptember-október is megnyújthatja a melegebb időszakot – Siófoknál jelenleg is 32 fok van. Ezt erősíti meg az is, hogy egyre több vendéglátóhely tulajdonosa és vezetője kezdeményezi az őszi vagy a téli hétvégi nyitvatartást is, aminek köszönhetően már egész évben vannak olyan helyek, amik bárki számára elérhetők.

A MÁV utószezoni menetrendje

A MÁV szeptember 22-ig kiterjesztett utószezoni menetrendet hirdetett, így addig is sűrű közlekedést biztosít a Balatonhoz, átszállás nélkül. Budapestről a Balaton déli partjára, ahogy egész évben, az utószezonban is óránként, felváltva indulnak a Balaton és Tópart InterCity-k, amelyekre kötelező a helyjegy vásárlása. A kínálat bővítéseként továbbra is közlekednek kétóránként a Déli parti InterRégiók. Az északi parton a Kék Hullám expressz a főszezontól kismértékben eltérő menetrend szerint, gyorsvonati kocsikkal közlekedik. A Déli pályaudvar és Balatonfüred között az utószezonban is kétóránként indul Vízipók sebesvonat.

A részletekért érdemes átnézni a MÁV tájékoztatását.

A BAHART utószezoni menetrendje

Augusztus 26. és szeptember 8. között utószezoni menetrend van érvényben a Balatonnál. A kompok Szántódról és Tihanyról is félóránként indulnak. Szántódrévből 7 órakor és 21 órakor indul az első és az utolsó kompjárat, Tihanyrévből pedig 7.15 órakor és 21.15 órakor. A települések közötti hajójáratokra továbbra is minden kikötőből lehetőség van felszállni. Siófok, Tihany, Balatonfüred, Tihanyrév, Balatonföldvár, Fonyód és Badacsony hajóállomásokról kevesebbszer, de minden nap járnak hajók, Balatonboglár, Révfülöp, Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonszemes, Balatonlelle és Keszthely kikötőkből pedig kizárólag hétvégén indul hajójárat.

A részletes kompmenetrendet itt, a hajómenetrendet pedig itt éritek el.

Strandok

A szabadstrandokon már biztosan nem kell hosszasan vadászni a legjobb helyeket, a legtöbb belépőjegyes strandfürdő pedig augusztus 31-ig vagy szeptember első hetéig üzemel, utána pedig szabadon látogathatók. Ameddig a vízhőmérséklet kellemesen frissít és a napsugaraknak köszönhetően nem fáztok, érdemes megnézni a környékbeli balatoni strandok valamelyikét, ahol biztosan egy csendesebb környezetben tudjátok kihasználni a hátralévő jó időt.

Viharjelzés

A rendületlenül kitartó nyári hőségben is pillanatok alatt változhat meg a Balaton időjárása, amit nemcsak a vitorlázók vagy a különböző szolgáltatóknak lehet fontos, hanem a strandolóknak is. Ebben a cikkünkben a balatoni viharjelzés történetét és működését mutattuk be.

A balatoni viharjelzés minden évben április 1. és október 31. között működik.

Az, hogy ősszel sem áll meg az élet a Balatonnál, az őszi bakancslistánk is bizonyítja, amiben jobbnál jobb programokat találhattok. 

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék