Ágh Zsófia sok évvel ezelőtti álma volt a vidéki vendéglátás valamilyen formája, ám végül a pandémia sarkallta arra, hogy belevágjon a Kökényház Vendégház megvalósításába. A házak és a birtok története azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza, több véletlen „találkozás” és sok kitartás kellett ahhoz, hogy mára egy mesekönyv illusztrációjaként is helytálló környezetet tudjanak megteremteni a természet megóvásával. A Kökényházba látogattunk.

A Balaton déli partjától mindössze 15 perc autóútra, Kötcse határában találjuk a Kökényházat, ami első, majd sokadik pillantásra is olyan, mintha egy erdei világba érkeztünk volna.

A pici tó előtt hatalmas füves rész terül el, aminek két oldalán fehér házak vannak. Mint megtudjuk, a nagyobbik a névadó Kökényház, a kisebbet pedig stílusosan Rókalyuknak hívják. Az épületeket és a közöttük lévő udvart közvetlenül az erdő határolja. Egy harmadik, messzebb eső épület is van a birtokon, ahol a tulajdonosok félig életvitelszerűen élnek. A történet ezzel, a harmadik házzal kezdődött, amiről Antall Juliannával, Julcsival beszélgetünk.

Sorsszerű találkozás

„Apukám még kisgyermek volt, amikor a Balaton déli partjára járt nyaralni a család. Nagypapám soha nem volt egy strandon üldögélő típus, ezért ilyenkor inkább biciklivel járta a környéket, és mindig is nagyon érdekelte a történelem.” 

– mondja Julcsi, akinek nagypapája Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök akkoriban még történelemtanár volt. Az egyik ilyen nyaralás során biciklizett el Kötcsére is, nem véletlenül: tudta, hogy felmenői a 17. században birtokokat kaptak a környéken, és itt van az Antall család 18. században épült kúriája, ami valószínűleg az egyik legrégebbi Kötcsén. 

A 90-es évek elején a ház és a család útjai újra keresztezték egymást, Julcsi édesapjának hívták fel arra a figyelmét, hogy eladó. Megnézte, és azonnal beleszeretett, annak ellenére, hogy kifejezetten rossz állapotban volt. Korábban egy idős hölgy lakott itt, majd lakatlanul állt. 1993-ban sikerült megvásárolni, először csak ezt az épületet, ahová utána pihenni járt a család.

A ma már Kökényházak gyűjtőnéven ismert másik két épületet is beleértve hosszú évek eredménye az, hogy a háromhektáros birtok egy kézben van.

Julcsi édesanyjának, Ágh Zsófiának régi vágya volt egy olyan vendégház, ami a környékre hívja az embereket, de a vendégházak tényleges megvalósítását végül a pandémia hívta életre. Amikor a vírus elterjedt, hónapokra Kötcsére költöztek, ekkor kísérték végig először a tavaszi és a nyári időszakot, aminek hatására úgy döntöttek, hogy a régi épületeket is felújítják.

„A szüleim úgy érezték, hogy most vagy soha. A távolságtartás és a természethez való közeledés is megerősítette őket abban, hogy erre igény van. Ez a hely tökéletessé vált arra, hogy megadja azt, amit a vírus elvett az emberektől, és népszerű lett a belföldi pihenés is.” 

– fejti ki Julcsi.

Vidéki báj

Az elején sokkoló állapotok voltak, amiket a családi fotógyűjtemény is alátámaszt. A felújítás során figyelembe vették a körülöttük lévő természet megóvását, és az enteriőr fenntartható kivitelezését is, ezért javarészt régi darabokkal rendezték be a házakat, amihez egy régiségkereskedő kiárusításából és saját örökségből is felhasználtak bútorokat.

Az angol vidék érzetét erősítik a zöld ablakok, az ajtók és a terasz rácsos ívei, belül pedig a változatos színek és minták.

Mindegyik hálóban más árnyalat dominál, a fürdőszobák és a konyha egy-egy részlete is ezt a stílust mutatja, pár modern részlettel kiegészítve. Ez a mai filmekben és sorozatokban is visszaköszön, de Julcsi – testvérével együtt – külföldi tanulmányai miatt is sokat inspirálódott az 

angol lakáskultúrából.

Erdő, dézsa, házi finomságok

A házakból kilépve festői a táj. Az erdő szinte a kert részeként kezdődik, ahol mindentől távol lehet kirándulni. A tóba benyúló stégről csónakba is lehet szállni, vagy a padon üldögélve hallgatni a természet hangjait, az őszi, téli időszakban pedig egy dézsából is élvezhető a kilátás. Az sem ritka, hogy aki korán reggel ébredezik és elhúzza a függönyt, az

szarvasokat talál az udvarban.

A Kökényházban lehetőség van reggeli kosarat is rendelni, amibe kovászos kenyér, sajtok, felvágottak, zöldségek kerülnek, a fitneszverzióba pedig többek között házi joghurt, müzli, méz és idénygyümölcs.

A legtöbbször Zsófi, a Kökényház megálmodója fogadja a vendégeket, aki a környéket és az erdőt is szívesen bemutatja, bízik a személyes találkozások erejében. Az ő házukat a vendégektől egy kis, erdős domboldal választja el: a privát szféra teljesen adott, a teljes környéket bejárva sem láttunk rá.

A Kökényház és a Rókalyuk adottságaik miatt pároknak, családoknak, de akár társaságoknak is jó választás lehet. A környezet úgy biztosítja az önálló világot, hogy nincs többórányi távolságra egy nagyobb településtől és a Balaton partjától. Zsófiék szeretnének teret biztosítani az elvonulásoknak is, amihez a helyszín tökéletes nyugalmat biztosít. A szálláson – részben a természet közelségéből fakadóan – a kutyák is szívesen látott vendégek.

Elérhetőség

Kökényház Vendégház

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék