Előttetek a Balaton, mögöttetek az erdő, körülvesz a csend. Reggel madárcsicsergésre ébredtek, este pedig a csillagok alatt kóstolhatjátok meg a környék borait, és az is lehet, hogy nincs internet. Ezek a legideálisabb körülmények egy olyan elvonuláshoz, amely tényleg a feltöltődésről és a befelé figyelésről szól. Új cikksorozatunkban olyan vendégházakat ajánlunk, ahol a természet közelében, teljes nyugalomban kapcsolódhattok ki, de közben minden kényelem a rendelkezésetekre áll.

Egyre többen fedezik fel, hogy a Balaton környékén nemcsak jó időben, hanem télen, kora tavasszal is érdemes feltöltődni, és sokan keresik a természetközeli, teljesen felszerelt vendégházakat. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány, csodás környezetben levő vendégházat, ebben és ebben a cikkben pedig balatoni kabinházakról írtunk.

SAZÜ Balaton

Mindszentkállától 2 km-re, a Köves-hegyen két különleges, minimalista ház várja azokat, akik kifejezetten a pörgéstől messze szeretnének kikapcsolódni. A tulajdonosok biozöldség-termesztéssel foglalkoztak, amikor elkezdtek nyaralót keresni a családjuknak. Egy napos, eldugott helyre vágytak, és a Káli-medence térképét nézegetve bukkantak rá az erdő által visszavett házakra, mesélik. Nem voltak közműszolgáltatások sem, de beleszerettek a helybe. Napelemrendszert építettek, és elkezdték felújítani a házakat, újratelepítették a szőlőt, és azóta bort is készítenek.

A birtokhoz két, minimalista stílusban berendezett vendégház tartozik, a SAZÜ SUN egy 20 négyzetméteres szobával és egy kis fürdővel, egy 30 és egy 10 méteres terasszal rendelkezik, a SAZÜ OAK pedig egy szobával, fürdővel és egy 30 négyzetméteres terasszal vár. Mindkét ház két vendég számára ideális, a két ház egymástól több mint 20 méterre található, így a diszkréció miatt nem kell aggódni.

„Fontos számunkra, hogy a vendégházakat fenntartható módon tudjuk működtetni, és hogy olyan kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a vendégeinknek, ami a figyelmet nem a luxuscikkekre irányítja, hanem az itt lévő csodás természeti kincsekre” – vallják. A fűtést teljes mértékben napenergiával, téli, hideg napokon fával oldják meg, kandalló van mindkét házban.

Reggelizési lehetőség egyelőre nincs, de a környéken több reggelizőhely is van. A Köves-hegy és az egész környék egy igazi túraparadicsom: a Káli-medencében található házakhoz közel van a Kopasz-hegy, a Fekete-hegy, a tanúhegyek és Badacsony is. Arra pedig, hogy a SAZÜ tényleg az elvonulásról szól, az is bizonyíték, hogy wifi nincs.

A SAZÜ házai áprilistól foglalhatók. Háziállatokat nem fogadnak. Itt találtok további információt.

Kőház a hegyen

A Kőház a hegyen egy régi présház és egy modern kabinház találkozása egy gyönyörű kilátással rendelkező helyen, a Badacsony oldalában, eldugott helyen, magasan a falu felett. „Amikor először megpillantottuk az épületeket, még romos állapotukban is rögtön beleszerettünk abba a meghittségbe, amit árasztottak. Azóta persze az eredeti falak megőrzésével, de új küllemet kaptak, és komfortosabbá váltak” – írják a tulajdonosok, akik fontosnak tartották, hogy megőrizzék az eredeti kőfalakat, a régi kéménynyílásokat.

Az erdő szélén álló Kőház a hegyen két épületből áll: az „utcafronti”, bazaltból épült ház alsó szintjén egy hangulatos nappali található, kihúzható kanapéval, és egy zuhanykabinos fürdőszobát is kialakítottak itt. A galériára egy óriási franciaágy került, innen elképesztő balatoni panoráma tárul a vendégek elé, és egy pihenőhálót is kifeszítettek, ami a legjobb hely olvasásra, zenehallgatásra.

A hátsó présházban kapott helyet a jól felszerelt konyha, a két ház közötti placc pedig a reggeli kávék vagy az esti borozások helyszíne lehet.

A Kőház a hegyen igazi elvonulós szálláshely, hiszen internet és tévé sincs, a tulajdonosok szándéka szerint. Maximum 2 felnőtt és 2 gyerek számára ideális (4 felnőtt is megoldható). A főépület nyáron klimatizált, ősszel-télen elektromos fali panelekkel és klímával is fűthető. A ház egész évben foglalható, de a téli vendégek készüljenek fel arra, hogy a két épületrész külön áll, a konyha és a főépület között pár lépést kell tenni szabadtéren.

Fontos infó, hogy a hegyen nincs vezetékes víz, a zuhanyzáshoz, mosogatáshoz szükséges vizet ciszternában tárolt, megfelelően kezelt vízzel biztosítják. A konyhában ballonos ásványvíz áll rendelkezésre a főzéshez, iváshoz, kávéfőzéshez. Kerítés nincs, ezért háziállatokat nem fogadnak.

Istvándy Birtok

A Káptalantóti és Badacsony között, Rizapusztán található, panorámás Istvándy Birtokot egy többgenerációs borászcsalád vezeti, egyik leghíresebb tételük a többféle formában is kapható kéknyelű (erről itt írtunk részletesebben). A család nemcsak bort készít, hanem mangalicát és szürke marhát is tart, a főbb alapanyagok adottak voltak egy hagyományos alapokra épülő vendéglátáshoz. A 2010-es évek elejétől Istvándy Csilla viszi a birtok konyháját.

A szálláslehetőségre már régóta igény volt, „hiszen ki ne szeretne olyan helyen ébredni, ahol a Balaton és Fonyód látványát a napkelte színezi, szürke marhák legelnek az ajtó előtt, csend van, és nyugalom. Ráadásul az ebéd vagy a vacsora nem csak ízletes és igényes, de túlnyomórészt helyi alapanyagból készül” – meséli Máger Dániel, Csilla férje. Egy romantikus vidéki út során egy eldugott házikóban szálltak meg, ahol volt jakuzzi és szauna, és itt döntötték el, hogy a birtokra is hasonló, kis alapterületű, de teljesen felszerelt szálláshelyeket telepítenek.

Három, balatoni panorámás terasszal, saját szaunával, jakuzzival rendelkező, kétszemélyes, könnyűszerkezetes faház került a hegyoldalba, és a tervek szerint még kettő épül a birtok mögötti, eldugott, erdős részre. A házakat hűtő-fűtő klímával szerelték fel, az enteriőrök a tulajdonosok saját ízlését tükrözik. Az ár tartalmazza a füstölt mangalicatermékekből, helyi sajtokból és frissen sült pékáruból álló pazar reggelit és minden estére egy palack Istvándy-bort.

A szállás felnőttbarát, háziállatokat nem fogadnak. További információt itt találtok

(Borítókép: Gulyás Attila -  Kőház a hegyen)

Címkék