Az Inotai Hőerőmű egyik hűtőtornyára került felvonóról szokatlan szemszögből lehet körbenézni az ipari területen.

60 méter, 25 perc, 5 résztvevő – ezek a fő jellemzői a vezetett sétákat szervező Túrajó új, Felemelő nevű ipari élményliftjének, amit szeptember 21-én indítanak el először. 

A szocialista ipar egykori büszkeségének számító üzemben 25 éve még keményen folyt a termelés, ma azonban már vezetett séták, technóbulik vagy filmforgatások helyszínévé vált. Jelenleg csak az események ideje alatt, vagy külön vezetett séták alkalmával lehet bejutni az Inotai Hőerőműbe. 

A teljes program egy órás. Ezalatt a hűtőtorony belsejében közvetlen közelről láthatjátok annak alapozását, a keverő kondenzátort és a hűtővíz visszahűtését végző apróbordás hőcserélőt. A program másik része a felvonó, ami talajszintről indul és oda is érkezik vissza, útközben percenként 9 métert emelkedik, és leköveti a torony „forgáshiperboloid alakú palástját”. Az élménylift 25 perces menetidejébe a toronytetőn töltött idő is beletartozik.

A hatalmas betonmonstrum tetejéről meg lehet figyelni, ahogyan a természet lassan visszaveszi az uralmat a területen, és a távolabbi környezetre is rendhagyó a kilátás.

A biztonság az első

Az élményfelvonó kültéren működik és nyitott, ezért több részletre is figyelmeztet a Túrajó. A tériszony például kizáró ok, a liftet 6 éves kor és 120 centiméter felettiek próbálhatják ki. A kedvezőtlen időjárási körülmények esetén felfüggeszthetik a látogatást, ebben az esetben a belépő árát visszatérítik.

Jegyárat, részletes programot és a feltételeket a Túrajó weboldalán találjátok.

(Borítókép: Túrajó.hu)

Címkék