A Magyar Nemzeti Múzeum régészei nyáron találtak rá a nyakékre, ami nagyjából három évezreden át pihent a felszín alatt. A múzeum frissen megjelent videójában nézhetjük meg a különleges darabot.

A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet során szabadították ki azt a nyakéket, amire a Somló-hegyen bukkantak rá – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum közleményében.

Az európai viszonylatban is ritkaságnak számító egyedi nyakék egy urnamezős korsóból került elő, több ezer bronzékszerrel együtt. A feltárás dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével zajlott.

„Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is” – írják.

Az ékszert valószínűleg egy korabeli elithez tartozó nő viselhette. Mint írják, az ilyen kincsek nem kötődnek temetésekhez, így kérdéses, hogy miért rejthették el a nyakéket. 

A ritka lelet a hónap kincseként látható október közepétől a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék