A restaurált lábbelit először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatjátok.

Női papucs és selyemruha is előkerült a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjából – derül ki a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti eredményeket bemutató sajtóközleményéből. A lábbeli egy 

zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú női papucs.

A szakemberek összesen 13 sírhelyet találtak, ezek közül többet már az 1970-es években feltártak. Két koporsó fedlapja is viszonylag ép maradt, ezeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt olvasható. Kiderült, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyét találták meg. Azt feltételezik, hogy az elmúlt 2 évben feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is ennek a családnak a tagjai nyugodtak – nyilatkozta Hegyi Dóra a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

Egyikük az a fiatal lány, akinek selyemből készült, csipkedíszes ruhája és papucsa is jó állapotban maradt meg. A díszes, nemes anyagból készített ruházat és a lábbeli is arra utal, hogy 

rangos család tagja lehetett a viselője.

A lelet azért is különösen értékes, mert Magyarországonkevés emlék maradt fenn a 16–17. század női és férfi viseleteiből.

A restaurált lábbelit a nagyközönség előtt a Múzeumok Éjszakáján, a veszprémi Biró-Giczey Házban mutatják be, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő.

(Borítókép: Hegyi Dóra és Harazin-Szabó Krisztina)

Címkék