Május 29-étől már foglalhatunk asztalt az alsóörsi Ypsilon Yacht Clubban található Ypsilon by Rácz Jenő étterembe, ahova a séf olyan magyaros és nemzetközi ízeket felvonultató konyhát álmodott meg, amely egyszerre közérthető és árazásban is meglepően baráti. A We Love Balaton csapata az elsők között tesztelhette a helyszínt és az ételeket.

Az Ypsilon Yacht Club eddig zárt világa megnyílik a látogatók előtt, hiszen a területre eddig csak a bérlők léphettek be. Most viszont, ha előzetesen foglalunk, vagy van még kapacitása az étteremnek, és jelezzük a bejáratnál, hogy ide érkezünk, akkor bárki számára nyitva áll. A koncepció is teljes mértékben ehhez igazodott.

Az étlap nem terjengős, az árak barátiak, és dresszkód sincs.

Szeretnék hozni azt a lazább-nyaralós Balaton-parti hangulatot, ahova akár családdal, akár barátokkal betérhetünk egy kellemes ebédre, vacsorára vagy reggelire is, ez utóbbit az alsó szinten található kávézóban találjuk.

Bolgár György, a yacht club tulajdonosa a Costes Csoportot, Gerendai Károlyt és Rácz Jenőt – akié a budapesti Rumour Bar is – kérte fel, hogy találják ki és valósítsák meg a BORD Építészeti Stúdió által tervezett, látványos formájú, panorámás épületben az Ypsilon by Rácz Jenő éttermet, amely az ide érkező hajósokat és a külsős vendégeket egyaránt kiszolgálja. A Costes csapata pedig garancia az ételek és a kiszolgálás minőségére.

A Balaton egyik legszebb kikötője ezzel az étteremmel és a shoppal szeretné a szolgáltatások szintjét még egy fokkal magasabbra emelni. Egyelőre a nyári szezonra tervezik az étterem nyitvatartását, de Rácz Jenő ennél hosszabb távban gondolkodik:

Még a szezon elején vagyunk, így csökkentett étlappal dolgozunk, amelyet fokozatosan a vendégigényekhez igazítva bővítünk, és nyár végén meglátjuk majd, hogyan tovább – mesélte Rácz Jenő a We Love Balatonnak.

Mindenképp szeretnék, ha az emberek nemcsak ünnepek alkalmával térnének be hozzájuk, hanem bármikor, egy lazább, kötetlenebb, családias ebédre vagy vacsorára, illetve számítanak az itt élőkre is, az árazást is ezeknek megfelelően alakították ki.

A sztereotípiák lebontása szép és közérthető ételekkel

Szeretném, ha itt mindenki megtalálná azt, ami neki kedves. Az alapkoncepcióm az volt, hogy egy közérthető, minőségi ételsort állítsak össze, amely az ismerős ízeket hozza magas minőségben. A vendégek betekintést nyerhetnek abba, hogy mi az, amit én is rendelnék egy étteremben, közben inspirálódhatnak is. Én például a rántott húst és a gulyást szeretem, a feleségem a kacsát, így mindhárom felkerült az étlapra valamilyen formában. A gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt – tette hozzá a séf.

Az előételek és levesek között találunk marhapofa-gulyáslevest csipetkével (4490 forint), amely Rácz Jenő egyik kedvence is, illetve hideg gazpachót kecskesajthabbal és tökmaggal, valamint sajtropogóssal a tetején (3490 forint).

Idényzöldségként megjelenik a spárga, amelyet barna vajas hollandi mártással és mangalicasonkával (4490 forint) kínálnak. A borsos kéreggel tálalt, tökéletes kacsamáj (6490 forint) remek kiegészítője a lágy és karakteres paszternákpüré, a mély ízvilágú cékla és a savas ribizli.

A főételek közül a hortobágyi húsos palacsintát (5490 forint) kóstoltuk meg, gazdag, húsos töltelékkel és selymes-paprikás mártással és egy leheletnyi tejföllel, illetve kedvencünk volt a rendkívül szaftos, konfitált kacsacomb (7490 forint), amely szinte leomlott a csontról, annyira puha volt. Petrezselymes újburgonyával és tárkonyos-meggyes jus-vel tálalták.

Az ételek közül talán a dobostorta (3990 forint) volt a legformabontóbb – mind kinézetében, mind ízében. A sütemény feltekert formában érkezett, némi arany csillogással a tetején, benne a krém könnyedebb, mint egy hagyományos változatban. A ropogósság házi kekszmorzsa és némi karamell formájában jelent meg benne, illetve vaníliafagylalt teszi igazán nyáriassá ezt a desszertet.

A zöldségek és gyümölcsök legnagyobb része a környékről érkezik, amit tudnak, helyi termelőktől szerzik be, illetve saját maguk készítik el. A csopaki Tamás Pincéből érkeznek a házi szörpök a bodzától az otelló szőlőn át a cukormentes citromfűig. A Szent András Sörfőzde kézműves söreit is megtaláljuk a pultban, éppen úgy, mint a minőségi gineket, whiskyket, rumokat és buborékos italokat, valamint koktélokat és magyar borokat. Az alkoholmentes italok közül az olaszrizlingmustfröccs volt a kedvencünk.

Nálam a minőség szerepel az első helyen, amely felülír mindent. Szeretném, ha hozzám azért jönnének, hogy egy jót egyenek. A kinézet legyen szofisztikált, de a főzés, az számomra főzés, akár egy fine dining, akár egy egyszerűbb étel kerül ki a konyhámból, nincs különbség. A kreativitás az, amit ehhez hozzátesz az ember, és ki tud teljesedni bármelyik irányban – hangsúlyozta Rácz Jenő.

Kávézó és bolt az alsó szinten

Az étterem épületének alsó részében egy kávézó-bolt kapott helyet, amely május közepe óta tesztüzemben várja a látogatókat. Ide betérhetünk egy finom kávéra, hideg- vagy melegszendvicsre (a kávék 900–1500 forint, a szendvicsek 1500–1800 forint között kaphatók), illetve egy pohár borra is. Emellett olyan alaptermékeket kínálnak a boltrészben, amely a hajósok számára elengedhetetlenek.

A teraszon és a benti részben egyszerre akár 120 ember is elfér. Mindenképp szerették volna megvalósítani, hogy többféle ételt megkóstoljunk, így az adagok nem óriásiak, illetve hogy egy előétel-főétel-desszert sort akár egy óra alatt is elfogyaszthassunk, és mindez 

15.000 forintból megvalósítható legyen.

A nyári időszakban tematikus estekre is számíthatunk, valamint pezsgő- és borvacsorákkal is készülnek.

A cikkben feltüntetett árak a 2025. májusi állapotot tükrözik.

Elérhetőség

Ypsilon by Rácz Jenő

  • 8226 Alsóörs, Ypsilon Yacht Club
  • Facebook

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék