gasztró
Strandkaja 2.0 - a csopaki CODE ZERO
Egy dolgot tanultunk Csopakon: két konténer is bőven elég arra, hogy jó grill ételeket pakolj a vendégek elé.
Egy dolgot tanultunk Csopakon: két konténer is bőven elég arra, hogy jó grill ételeket pakolj a vendégek elé.
Gellért rolád, Morgan Kapitány tortája, mimóza és ír kávétorta, ezek a füredi vendégek kedvencei. A balatonfüredi Bergmann-cukrászdákba az emberek többsége a régi, jól megszokott ízekért tér be.
A balatonfüredi mólótól nem messze, a Zákonyi Ferenc sétányon mindig nagy a tömeg, aminek, mint megtudtuk, az egyik oka a Korzó fagyizó.
A 2004-ben nyitott balatonfüredi Üvegtigris Büfé előtt egész nap kígyózó sorok várják, hogy hozzájussanak a kellemesen egészségtelen napi betevőhöz. Mi is kipróbáltuk.
Emberi lépték, minőségi termelés, összefogás akár széllel szemben is - ezeket igyekszik szimbolizálni az idilli Istvándy Pincészet minden szeglete.
Megnéztük, hogy mit tud az ázsiai konyha egyik balatoni zászlóshajója Siófokon.
Rájöttünk arra, hogy a fiatalok miért utaznak több száz kilométert Szentbékkállára egy Istvándy-féle borkóstoló kedvéért.
Intenzív, friss ízek, házi szörpök, lekvárok, zselék, friss tehéntej, joghurt és sajtok - mint a mesében.
A kishegyi Garamvári Szőlőbirtok sokaknak izgatja a fantáziáját, ezért mi is meglátogattuk őket.
Hobbi lekvárfőzésből két év alatt brandet épített Kocsis Bálint. A CSIKOS-lekvárok óta tudjuk, hogy a homoktövis épp úgy megfér egy lekvárban, mint a bazsalikom vagy a kakukkfű.
A Florida Fagyizó az Államok helyett Máriafürdőn őrjíti meg a vendégeit már 1992 óta.
A Káli-medence kezd kifejezetten izgalmas gasztronómiai célponttá válni, ezért meglátogattunk egy kővágóörsi versenyzőt.
A kicsit erődítményre hasonlító IKON Borászat Rádpusztáról Kínába is exportálja a borait, a készítésnél pedig a gravitációt a megszokottnál is jobban kihasználják.
Nem csupán azért legendás gasztro-zarándokhely, mert kiemelkedőt alkot a konyha és szép a kert: Kata és Gyuri tényleg a szívét teszi a keresetlenül egyszerű Kővirágba.
Messze földön híresek a kishegyi Szabó család tejtermékei, úgyhogy érdemes egy kis kitérőt tenni a tejautomata felé, ha Balatonlellén járunk.
Megjelent az Északipart magazin borászattal foglalkozó különszáma, amelynek olvasása közben két dolog üt majd szöget a fejedbe: takarodjon az összes kaliforniai fehér a boltok polcairól, és borászkodni menő.
Füred újhullámos helyein kívül is akadnak különleges fogásokat kínáló éttermek a Balaton körül. Kicsit elszakadva Füredtől, ezúttal a balatonakarattyai Spoon Lodge-ot látogattuk meg.
Sajttállal barátkozó kutya, titokban világhírű izlandi zenekar és végtelen mennyiségű 100% Homola. Mi így láttuk a Jazz Pikniket.
Homola Szabolcs esküszik a helyi alapanyagokra és egy halk, de annál maradandóbb kulturális és gasztroforradalmat szeretne elindítani Füred árnyékában. Interjú.
Füreden futottunk össze Gyana Danival, a Bortársaság meglepően fiatal helyi üzletvezetőjével.
Kiderült, hogy a Balatonra utazók párt keresnek, de gyereket is szívesen csinálnak, miközben Zamárdi népszerűbb mint Keszthely. Az infografika mindent elárul.
A csodás környezethez és ízig-vérig balatoni borokhoz nem akármilyen fesztivál-étlap dukál: a borok mellé való falatok Takács Lajos sztárséf keze alatt készülnek.
A Paloznaki Jazz és Bor Pikniken a De Phazz és a Mezzoforte zenéjét háztetőkön ülve, mezítláb hallgathatjuk augusztus elején.
Ellátogattunk Balatonkenesére a kifejezetten jó hírű Pörcbe, és túltöltöttük magunkat ordával töltött sajttal és libamellel.
A több aranyérmes borral és több mint negyven éves múlttal rendelkező Dobosi Pincészet mindössze három év alatt szinte teljesen áttért a biogazdálkodásra.