Keresés EN

A Balatontól északra találjuk a sümegi várat, amely Magyarország egyik legszebb, viszonylag ép formában fennmaradt középkori erődje. Amellett, hogy a veszprémi püspökség Zala megyei birtokainak központja volt, a 16-17. században a püspökök székhelyeként is szolgált, és a török hódoltság határának közelében emelkedő végvár szerepét is betöltötte.

2023-ra több 1500 négyzetméternyi területet újítottak fel: újjáépült az egész keleti szárny a kápolnától a Köves-bástyáig, a korabeli beosztásuknak megfelelően tagolt emeleti terekben vártörténeti kiállítás kapott helyet, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőr-rekonstrukciói készültek el, de a felújítás érintette a várnagyi házat, a kaszárnyát és a Csabi-tornyot is.

Odafenn kiállítások várnak bennünket, és alkalmanként olyan programokat is szerveznek, mint a középkori többfogásos lakomák, lovasjátékok, hintózás vagy borkóstoló.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult, jobbnál jobb helyekből pedig nincs hiány, ahogy ezt a Meron Budapest is igazolja.

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben. Röviden így jellemezhetnénk a Szabad Bisztró nagy testvérét, a Szabad Új Helyet, ami egy sokkal tágasabb hely a Király utcaihoz képest, de legalább olyan finom vegán és laktató fogásokkal.

Gasztró

SZÚP

?>

A Szilágyi Erzsébet fasor elején a SZÚP nevű levesező vitamindús és egészséges leveseivel éppúgy kielégíti a közeli általános iskola diákjait, mint az arra sétáló éhes vendégeket. Hiszen a hely nemcsak a környéken hiánypótló, hanem egész Budapesten.

Neked ajánlott

A