Bemutató

A Tarkarét Biofarmon nagyjából százötven őshonos bivaly él szürkemarhákkal, magyar tarka tehenekkel, kecskékkel, hortobágyi rackákkal és néhány parlagi szamárral együtt. Gondozóik stresszmentes életet és vad őseik természetes életkörülményeit igyekeznek biztosítani nekik. Az év 365 napját szabad levegőn töltik a réteken, a völgyekben és a fennsíkokon legelve. Helyben termesztett biotakarmányt kapnak, a borjak pedig anyatejen nőnek fel.

A Tarkaréten hetente háromszor lehet átvenni a megrendelt húsrész-mennyiséget, amit az Interneten le lehet foglalni. A vágóhídról érkező, vákuumcsomagolt húsokat a hűtőkamrában érlelik 2°C-on. És hogy milyen íze van a bivaly húsának? „Egy kicsit szárazabb, mint a marhahús, de van, aki szerint a vadhúsra emlékeztet az íze” – mesélik a farm házigazdái.

Emellett a farmon élő bivalyok részt vesznek egy génmegőrző programban is: míg a XIX. században még százötvenezer bivaly legelészett a történelmi Magyarország területén, ma alig pár ezer körüli az állomány, így szükség van a legjobb gének átörökítésére-megőrzésére.

Tipp: Aki kíváncsi a bivalyokra, előzetes bejelentkezést követően megnézheti az állatokat és a gazdaságot.

Hasonló tartalmak