Keresés EN

Tátika vára Zalaszántótól egy félórás sétára található a Keszthely-hegység egyik magaslatán. A 412 méteres magasságban lévő vár tökéletes kirándulási cél: Zalaszántóról indulva északkeleti irányba, a sümegi úton tudjátok megközelíteni, ahol jobbra fordulva a kék jelzést kell követni.

A történészek szerint az egyik legkorábban épült magánvár nevét a Tátika-nemzetségbe tartozó Tadenka vagy Tadeuka után kapta, aki még a tatárjárás előtt építette a várát, ami nem azonos a mostani rommal. Az évek során birtokolta a veszprémi püspök, a Lackfi és a Gersei Pethő család, a Festeticsekhez pedig azután került, hogy a törökök kirabolták és felgyújtották. Az évezredes pusztulás után a 2000-es években kezdték meg az ásatásokat, hogy ne csak a panorámát, de a maradványokat is megcsodálhassátok.

Tipp: Érdemes megnézni az egész évben látogatható sztúpát és a március és október között nyitva tartó Kotsy-vízimalmot is a közelben.

Cimkék

Hasonló tartalmak

új hely Gasztró

Groenk Deli

A Groenk Deli, a Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja már ismerős lehet, most pedig Balatonfüreden, a MÓR24 helyén találjuk meg újabb egységét. A Jókai Mór utca 24. szám alatt termelői portékákat szerezhetünk be, valamint faszenes grillen készült ételeiket is megkóstolhatjuk.

új hely Gasztró

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch

Siófok Balatonszéplak városrészébe az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit a retró hotelekről ismert part közelébe. A hely a Törekiben található étterem, az Egy Csipet Nádas „kis testvére”, ahová hosszú várakozás és az éttermi körök nélkül élvezhetünk például egy finom nápolyi pizzát.

Szállás

Hunguest Hotel Helios

A teljesen felújított, tágas szobákkal rendelkező Hunguest Helios szálloda egy öthektáros őspark szívében fekszik, itt egyszerre élvezhetjük a természet szépségét, a gyógyvíz hatásait, a kényeztető wellness-szolgáltatásokat és a gasztronómiai kínálatot is.

új hely Gasztró

Az Igazi Bisztro

A káptalantóti Liliomkert Piactól pár száz méterre található egy igazán hangulatos pékség, Az Igazi Bisztro, mely tökéletesen beleillik a káptalantóti nyugalomba.

Neked ajánlott

A