A Balaton partján mindenki várat épített: kelták, rómaiak, frankok, magyarok és törökök. Aztán mindenki lerombolta a másikét. Ami megmaradt, összegyűjtöttük egy cikkben. Kezdeti vécéépítészet, keltatúra, fatornyok, kardozós-nyilazós programok. Ezeket mind megtalálod Pécselytől Zalavárig.

1/10

Kelta földvár, Balatonföldvár

Fogalmunk sincs, milyen lehetett, mikor a balatonföldvári parton még kelta harcosok sütötték a giroszt. A balatoni naplementék bámulását viszont ők is szerethették, máskülönben nem építették volna a várukat Balatonföldvár legszebb panorámás részére. Ha a városközpont felől a magas part irányába indulsz, a kápolna mögött meredek földhányásokat találsz: ezek az egykori földvár falai és árkai. A kelták nem tűntek el Földvárról, rájuk emlékeztet a Keltatúra nevű városi sétaútvonal. A Keltatúra másfél órás sétával végigjárható, közben pedig megismerheted Balatonföldvár fasorait, villáit, madarait és panorámáját.

2/10

Mosaburg, Zalavár

Elsüllyedt világ a Kis-Balaton közepén, Zalavár falu határában. Magyarország legrégebb óta tartó régészeti ásatásán egy komplett császári székváros került elő a földből. Arnulf, Karoling uralkodó városában, Mosaburgban császári palota, nagy templomok és mindenféle értékes mesterség műhelyei álltak, mindezt földből és palánkból álló várfalak védték. A birodalmi időknek a magyarok nyilai vetettek véget, de később a török időkben is épült ide vár. Ma kiterjedt rommező emlékeztet minderre. A Kis-Balaton ideális kirándulóhely, gyalog vagy bringával is érdemes felkeresni, megállni a részben rekonstruált romoknál. A Várszigeten, a romok között felépített Kis-Balaton házban kiállítás mutatja be a környék élővilágát és a romok múltját. Aki nem akar a Kis-Balatonig menni emiatt, az a Nemzeti Múzeum régészeti kiállításán is megnézheti, milyen volt Zalavár, mikor még nem csak egy kis falu volt.

3/10

Szigliget

Minden birodalom épített várakat a Balaton környékére - a rómaiakról itt írtunk külön -, ezeket általában a következő birodalom porig rombolta. Így a Balaton partján kevés a pár kőfalnál többet mutató erődítmény. Kivétel az egyetlen tóparti vár, a „Balaton vára”, Szigliget, amiből szintén nem maradt túl sok, de az elmúlt években nem kevés munkával rekonstruálták egy részét. Sőt, 2014-es megújulásakor egy csomó érdekességgel bővült. Ebben a várban vannak igazi ágyúk, van kiállítás, lehet nyilazni-kardozni. Az élményről pedig a mozgássérülteknek sem kell lemondaniuk, mivel nekik a várhegy aljában alakítottak ki egy kisebb tárlatot.

4/10

Fehérkő vára, Kereki

Fehérkő vára a déli part Szigligete. A déli parton még kevesebb várat találsz, mint északon, de a Kereki falu határában romladozó Fehérkő mégis tudja, amit egy jó várromtól elvár az ember. Vannak még felismerhető részei, könnyen megközelíthető, mégis izgalmas helyen található. Múzeum és kardozás nincs, de remek úti cél lehet a közeli Balatonföldvárról, akár gyalog, túraúton, akár bringával. Utóbbi esetben félúton érdemes megállni a Völgyhíd Kávézónál.

5/10

Fácános vár, Fonyód

Fonyódon és környékén több "vár" nevű hely is van, a Fácános vár mutat a legtöbbet abból, amikor nyaralás helyett még hadakozni jártak a Balatonhoz. A Fácános egyszerű palánkvár volt, amiből éppen ezért semmi sem maradt, csak a várárkok. A hálás utókor azonban a palánk és a tornyok egy részét újraépítette. A Fácános felkereséséhez még csak ki sem kell menni a természetbe, a vár parkja Fonyód központjából egy sétával elérhető.

6/10

Veszprém

Ma már nem sok látszik abból, ami valaha a veszprémi vár volt, csak itt nem az erdő, hanem a későbbi korok épületei fedik el a régi falakat. A veszprémi vár és a szélesebb várkerület a város egyik leghangulatosabb része (a másik a Veszprémvölgy), barokk épületeivel, a Szent Mihály-székesegyházzal, István és Gizella szobrával, a Tűztoronnyal és a kapunál található Decanter bisztróval, ahol Balaton-felvidéki borokkal lehet hangulatosabbá tenni a macskaköves óváros okozta élményt. A veszprémi várkerületről még többet olvashatsz itt.

7/10

Zádorvár, Pécsely

Egy ideig a Tihanyi Apátság is erődítményként üzemelt, a közelben tartózkodóknak azonban inkább a pécselyi Zádorvárat érdemes felkeresni. Ez az építmény jóformán semmiről nem híres, tulajdonosai már a 15. században otthagyták, azóta csak mállik. A környékbeli hegyekben-szőlőkben túrázva ideális célpont. Az erdős-vadregényes tájban álló romokból még kivehetők a vár egyes részeinek nyomai.

8/10

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

Mátyás király szuperhőse, Kinizsi Pál egészen épen maradt várkastélyt hagyott az utókorra. Itt biztos nem fog a fejedre esni egy omló faldarab. A fő látványosság a lakótorony, a magyar vécéépítészet egyik legkorábbi példájával és egyéb érdekességekkel. A kardozós-harcos mutatványok kedvelőinek érdemes a Kinizsi-vár programnaptárait is böngészni.

9/10

Csobánc vára, Gyulakeszi

Gyulakeszi nevét a remek húsokat áruló autóspihenőről lehet ismerni, pedig a Villa Tolnay-borok, a Csigó-malom és a Csobánc vára is ide tartoznak. Utóbbiból szintén nem sokkal több maradt, mint néhány romos fal. A kurucok által is használt erődítményt a győztes császári seregek robbantották fel, azóta festői rom. Az élet azonban nem állt meg körülötte: néha jelmezes harcosok, máskor siklóernyősök keresik fel, de a Badacsony-környéki hegyek panorámája miatt paplanernyő és párducbőrből készült kacagány nélkül is érdemes felkeresni.