A vendéglátás helyett a borkóstolásra és a termőterületek bemutatására helyezi a hangsúlyt a csopaki St. Donat birtok, amelynek organikus borait három kontinensen is ismerik, és Michelin-csillagos éttermekben kínálják. Kovács Tamás tulajdonos-borász mesélt az elmúlt évek változásairól, az emberléptékű bővülésről és a gyönyörű balatoni panorámával megáldott borterasz élő zenés jazzdélutánjairól.

Az egyik legszebb panorámával rendelkező balatoni borászat kétségtelenül a csopaki St. Donat Ökológiai Borbirtok (korábban Szent Donát Borkúria). A kóstolótér teraszáról a Tihanyi-félsziget, Csopak és a Kerekedi-öböl látványa tárul elénk, körülöttünk szőlőültetvények sorakoznak. Ez a hely azonban sokkal több, mint egy kilátópont.

Sokan rácsodálkoznak a birtokról nyíló kilátásra, de kevesekben tudatosul, hogy ez a látvány a szőlőink nélkül nem létezhetne. Kétszáz méterrel arrébb utcák és házak sorakoznak, ahol a szerencsésebbek teraszáról a házak között talán kibukkan egy kis szelet Balaton is. Egy rezervátum vagyunk, ahol a régi szőlőhegy még teljes pompájában tündököl” – meséli Tamás.

A birtok alapítója, Kovács Tamás édesapja eleinte csak arra gondolt, hogy milyen jó lesz egyszer a saját borukat iszogatni az öreg mandulafa árnyékában. Ma évi 50 ezer palack bor készül itt, és a világ számos részére – luxushotelekbe és neves éttermekbe – szállítják a birtok külföldön is elismert, organikus borait. (A birtok történetéről itt írtunk korábban.)

A legfontosabb üzenet: a bor

A birtok étterme – mely az utolsó években Márga bisztró, majd Szent Donát Borkúria néven futott – 15 év működés után zárt be. Azért döntöttek így 3 évvel ezelőtt, mert a vendéglátás forgatagában gyakran elvesztek a fontos üzenetek.

Közben a borászat a 2001-es alapítása óta rengeteget fejlődött és egy nemzetközileg jegyzett organikus butikbirtokká vált. A melegkonyhás vendéglátásra a nyári 3-4 hónapban volt igazán érdeklődés, míg az igényesebb hazai és külföldi borkedvelők egész évben kíváncsiak a birtokra. Bár ez egy szűkebb és speciális igényű vendégkört jelent, a St. Donatnál „kevesebb több” alapon ebbe az irányba fejlődnek és a bort helyezik a fókuszba, folytatja Kovács Tamás. 

Az elmúlt két évben főleg a borászati beruházásokra, a korszerűsítésre és a felújításra koncentráltak. Megépült az új feldolgozó, így a borászat kapacitása 80 ezer palackra nőtt, de nem a mennyiségi növekedés a cél,

a St. Donat emberléptékű borászat marad

– hangsúlyozza Kovács Tamás. Ökológiai gazdálkodást folytatnak, csak saját szőlőt dolgoznak fel. 17 hektáron gazdálkodnak, ebből jelenleg 12 hektáron terem szőlő. A fő fókuszt – a borok és termőhelyek bemutatása mellett – az export és a borkereskedelem jelenti:

„Magyarországon elsősorban a főváros top éttermeiben és vidéki fine dining helyeken kaphatók St. Donat borok, ezenkívül három kontinens tíz országába szállítunk, az Egyesült Államoktól Skandinávián át a Maldív-szigetekig. Szeretik a borainkat, a kereskedők már egymásnak adják a névjegyünket”

– mondja Kovács Tamás. A hazai elismerés bizonyítéka, hogy a birtok tulajdonosa 2024-ben bekerült a Borászok Borásza díj jelöltjei közé.

A borterasz, ahol megáll az idő

A tulajdonos-borász szerint a borokat a történetükkel együtt érdemes kóstolni. A hatalmas, üvegablakokkal ellátott, fűthető kóstolótér, szép időben a tágas terasz tökéletes helyszín, hogy megismerjük a birtok három termőhelyről – Csopakról, Tihanyból és a Káli-medencei Fekete-hegyről – származó organikus borait, az azokat meghatározó geológiai adottságokat, és összehasonlítsuk az egyes dűlők sajátosságait. De arra is van lehetőség, hogy csak egy pohár bor mellett gyönyörködjünk a panorámában. Kovács Tamás azt is hozzáteszi, hogy konyha nem üzemel a birtokon, small plate jellegű borkísérő falatkákat, tapasokat azonban kínálnak a borok mellé.

A borterasz májustól szeptemberig havonta egyszer élő zenés jazzdélutánoknak ad otthont, május 4-én, szombaton délutántól naplementéig a borok és a jazz lesz a főszerepben, Zsandár Tamás, a veszprémi Wine & Vinyl Bar & Store tulajdonosa pörgeti majd a lemezeket. A St. Donat birtokon ezeken a különleges alkalmakon a hely nyugodt, feltöltő energiáját szeretnék megmutatni, mondja Kovács Tamás.

„Ez egy olyan hely, ahol az ember élvezheti a Balaton panorámáját, láthatja a dűlőket, amelyekről a borok a poharába kerülnek, az egészet pedig egy olyan zene kíséri, ami segít, hogy egy kicsit lelassuljunk, és kilépjünk a mókuskerékből.”

Legendás dűlők, kihagyhatatlan borok

A vezetett, pincebejárással egybekötött borkóstolókon egyeztetett időpontban vehetünk részt. A legendás szekszárdi pinceépítő, Heimann Ferenc által kialakított, külön látványosságnak számító pincében rengeteg információt tudhatunk meg a borkészítésről, a borászat filozófiájáról, és a bor érlelésére használt toszkán kőedényeket is láthatunk.

„Mi a termőhelyet akarjuk megmutatni a borokban”

– vallja Kovács Tamás. A Balatonra néző dűlők ugyanis nemzetközileg is kiemelkedőek, és a változatos geológiai adottságoknak köszönhetően a termőhelyek árnyalatnyi, de jól beazonosítható különbségei megmutatkoznak és felismerhetők a borokban is.

Ebben segít a gondosan összeállított, öt-, illetve héttételes tematikus kóstoló, és vannak olyan „kötelezők” is, amelyeket nem érdemes kihagyni. A Márga nevet viselő furmint a század elejére jellemző furmintstílust mutatja meg, a Magma a tihanyi Ráta-dűlőből származó kékfrankos, amelyet kevés tannin, kirobbanó gyümölcsösség, nagyon jó savak jellemeznek. A Slikker nevű olaszrizlingek a közeli, történelmi jelentőségű dűlőből származnak, ahol a régészeti leletek tanúsága szerint már a rómaiak is bort termeltek, és amelynek 1079-es, a paloznaki szőlőket összeíró, Guden lovaghoz kapcsolódó oklevélben való említése a legrégebbi magyar szőlőterületté teszi.

A St. Donat birtok kihagyhatatlan úti cél a borrajongók számára, akár a termőhelyek alaposabb megismerése, akár egy varázslatos nap eltöltése a cél, ahol zenei aláfestéssel, finom borokkal a kézben élvezhetjük a panorámát.

A St. Donat birtok a nyári időszakban keddtől szombatig, 14–20 óra között bejelentkezés nélkül látogatható.  A 2024. május 4-ei esemény részletei itt találhatók, jegyet pedig itt lehet vásárolni.

(Borítókép:  Várai Enikő – St. Donat)

Címkék