Somlóról több külföldi borszakértő is elismerően írt az utóbbi időszakban. A különleges környezetet és az ezzel jól dolgozó gazdákat is kiemelték, amivel csak egyetérteni tudunk. Az idei tavaszi Somló a Gellértben elnevezésű nagykóstolón, valamint a júniusi Somlói Nyitott Pincék alkalmával remek borokat kóstolhattunk náluk, ezekből gyűjtöttük össze a tíz kedvencünket.

1/9

Kreinbacher – Prestige Brut Pezsgő

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, azóta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel, immár nemcsak csendesbor-alapanyagot. Pezsgőpincészetük 2011-ben nyitotta meg kapuit, melyben méthode traditionnelle, tehát klasszikus champagne-i eljárással készülnek nemzetközi viszonylatban is magasan elismert pezsgőik.

Mit kóstoljunk náluk?
A Kreinbacher pezsgő szortimentjében különböző édességi fokú tételeket találni a non-dosage kategóriától az extra dry-ig, melyek közül mi most a friss Prestige Brutre hívnánk fel a figyelmet. Ebben a pezsgőben 9 gramm/liter a dozázzsal (másként: expedíciós likőrrel) beállított cukortartalom, amely mellé almás, citrusos jegyek, finom savérzet és hosszú utóíz társul. Az ország legjobb pezsgője jelenleg, kétségtelenül.
Bortársaság: 4800 ft/palack

2/9

Csetvei Pince – Kő-Papír-Olló 2015

Az egyik kedvenc női borászunk, Csetvei Kriszti elsősorban móri boraival került a hazai csúcsgasztronómia figyelme középpontjába, ám somlói tételei éppoly izgalmasak. A vulkanikus talajon termett borok mindig különleges élményben részesítik fogyasztóját: gazdag ásványos illat- és ízasszociációkat ébresztenek – ám a somlói terroir mindezt sajátos, csak rá jellemző aromakarakterrel is tarkítja.

Mit kóstoljunk náluk?
Kriszti Kő-Papír-Olló sorozatából a mostani ajánlatunk a “Papír”, amely a trió legkönnyebb eleme. Alapanyaga kóracéltartályban erjedt, fahordós érlelésen nem esett át, s ettől a bor nagyon frissnek és könnyednek hat. Fehér húsú gyümölcsöket, sós-köves jegyeket és élénk savakat érezni a kortyban. Nyári remekmű.
Borarum.hu: 2500 ft/palack

3/9

Tornai Pincészet – Prémium Furmint 2015

Az idén 70 éves Tornai Pincészet a borvidék egyik legmegbízhatóbb termelője. Napjainkra a birtok mérete meghaladta az 50 hektárt, s immáron a család harmadik generációja is kiveszi részét a szőlő- és pincemunkálatokból. Boraikat három termékcsaládban találjuk: Top Selection, Prémium, Friss. A mi választásunk ezúttal a Prémium Furmintjukra esett, melyet a Somló a Gellértben nagykóstolón volt szerencsénk megismerni.

Mit kóstoljunk náluk?
A furmint határozott savérzete és a hordós érlelésnek köszönhető krémes textúra is nagyban meghatározza. Remek gasztrobor lehet belőle, amint érik még egy keveset palackban.
Borarum.hu: 2100 ft/palack

4/9

Fekete Pince Somló – Hárslevelű 2011

Fekete Béla, a somlói nagyikon  ugyan hivatalosan már visszavonult a borkészítéstől – így nyolcvan fölött –, utódait azért még ellátja tanácsokkal a saját családnevét viselő pincében. Béla bácsi – ahogy boros berkeken belül őt nevezik – a 70-es évek elején vásárolta kis birtokát, mely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományos technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagy a Fekete-borok, a somlói borok között is egyedinek számító egyéniségének kibontakozásához.

Mit kóstoljunk náluk?
A hárslevelű a birtok legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája: az ültetvények mintegy 38%-át teszi ki. Ez a 2011-es tétel 18 hónapig érlelődött fahordóban, majd még 24 hónapig tartályban piacra kerülése előtt. Komoly bor, nagy beltartalommal, még nagyobb élvezeti értékkel.
Borarum.hu: 3500 ft/palack

5/9

Tóth Pince – Kőfejtő Cuvée 2012

A nagy sikerű, Budapest borának is megválasztott 2011-es Kőfejtő Cuvée legújabb évjárata. Nevét a Somló egyetlen, és az útépítésre alkalmatlan “somlós” bazalt miatt hamar bezárt kőfejtőjéről kapta: a borhoz felhasznált szőlő a régi kőbánya mellett terem.

Mit kóstoljunk náluk?
A bor egy tradicionális somlói házasítás olaszrizling, juhfark és hárslevelű fajtákból. Koncentrált, tartalmas tétel, a Somló a Gellértben kóstoló legjobbika volt.
Borarum.hu: 3200 ft/palack

6/9

Marton Pincészet – Furmint 2013

A Marton család hagyományait jelenleg a negyedik generáció viszi tovább, a művelésben újraegyesítve az elmúlt évtizedekben széttaglalt családi szőlőterületeket. A Somló iránti tisztelettel és szeretettel munkálkodnak a hegy déli lejtőjén és készítenek a kor igényeihez igazodva magas minőségű somlói borokat. A Márton Pincészet az új somlói pincészeteket kutatók számára garantáltan kellemes meglepetés lesz.

Mit kóstoljunk náluk?
2013-as furmintjuk alapanyaga késői szüretből származik, íze tiszta, birses, körtés, ásványos jegye a bazaltot idézi.
Borarum.hu: 2800 ft/palack

7/9

Zsirai Pincészet – Somlai Cuvée 2011

A Zsirai lányok, Kata és Petra Villányban, Tokajban és Somlón is rendelkeznek területekkel. Utóbbit illetően a Zirci Apátság egykori szőlőjének egy része, valamint a hozzá tartozó, látványos méretű pince került a birtokukba, a Somló vásárhelyi oldalán. A két testvér szerencsésnek mondhatja magát, mivel sikerült olyan neves szőlőbirtokot és pincét megvásárolniuk itt, amelyhez hasonlók sajnos kevés számban vészelték át a szocializmus “somlói kiskertesítését”.

Mit kóstoljunk náluk?
A bor olaszrizlingből, hárslevelűből és juhfarkból készült. Ízben mindez már intenzívebben jelentkezik, melyhez egy kis tanninosság, markáns savérzet társul. Magában is, de egy malacsült mellett is prímán muzsikálhat.
Zsiraipincészet.hu: 2500 ft/palack

8/9

Barnabás Pince – Furmint 2013

A Barnabás Pince tulajdonosa, Tóth Barnabás 2000-től foglakozik szőlészettel, borászattal Somlón. A borászat szőlőterülete a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején helyezkedik el, ő is a mostanában népszerű kézműves borászok közé tartozik.

Mit kóstoljunk náluk?
A pince 2013-as furmintja kissé fiatal még – hiába, a nagy somlói, hordóban érlelt boroknak jól áll a pár évnyi palackos érlelés. Minderről a hordó intenzív, az aromaprofilba még nem teljesen beépült illat- és ízjegyei tanúskodnak. Ezzel együtt ez egy nagyon jól sikerült tétel, amely tökéletes szerkezeti egyensúlyt képes felmutatni.
Demijohn.hu: 4190 ft/palack