Összeszedtük a következő hetek legérdekesebbnek ígérkező levendulás programjait: Kőröshegyen, Balatoncsicsón, Monoszlón, Dörgicsén és persze Tihanyban is indul a lila szüret és a levendulás termékek kóstolója. Van, ahová kutyával is érkezhetünk, néhol pedig koncertekkel vagy éppen geotúrával készültek.

Végre a déli parton is van levendulás, és nem is akármilyen! A majdnem hat hektárnyi ültetvény egy része nyitott a látogatóknak június 25-ig, 10 és 17 óra között. Üdvözléskor levendulaszörpöt kapunk, és ízléses szalag- és madzagválasztékkal köthetünk csokrot a helyszínen. Figyelem, kutyabarát hely!

A birtokot Kőröshegyen, a Dózsa György útról a Flekken csárda mellett kanyarodva egy földút végén találjuk. Parkoló van, buszmegálló közvetlen a földút bejáratánál található. 

Laszip Tamás informatikus törte a fejét, hogy menthetné meg a telke végén lévő kis földdarabot attól, hogy beépítsék vagy évekig parlagon heverjen. Végül a levendula mellett döntött: megtanulta, hogy a franciák hogyan termesztik és gondozzák a növényt, beszerezte a legszebb töveket, öntözőrendszert épített, és végül csodás ültetvénye lett, ahol 2017-től a látogatók is szedhetnek maguknak levendulát. Már csak a panoráma miatt is megéri ellátogatni a pincékkel pöttyözött hegyre.

Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első bal kanyar előtt kell letérni a főútról, amit Levendulás zászló is jelöl. Onnantól csak követni kell az irányító táblákat.

3/5

Magyar Provence, Monoszló

A levendula nyugalmat ad, ahogy Monoszló is. Fák, gyógynövényes rétek, lankák övezte, őzek, nyulak lakta vidéken található a Magyar Provence levendulabirtok, ahol 3,5 hektárt ültettek be francia és angol levendulával. 

A kis üzletben levendulából készült termékeket is kaphatunk: kozmetikumokat, dísztárgyakat és saját levendulaszörpjüket, ami mellé a levendulával készült süteményeket is érdemes megkóstolni.

4/5

Tihanyi l

A hagyományos tihanyi levendulaszüret június 19-től június 25-ig tart, minden nap reggel 9-től este 7-ig. Virágot szedni azonban csak a virágzás függvényében lehet, úgyhogy igyekezz, le ne maradj a szedd magad akcióról! A levendulaszürettel párhuzamosan levendulás programokkal és termékekkel is várnak a Levendula Ház Látogatóközpontban.

Helyszín: A Tihanyba vezető (1771-es) út mellett (Gödrösi elágazó)


5/5

Levendarium, Dörgicse

Június 24-én, a nyári napfordulón megtapasztalhatjuk a virágzó levendulamezők erejét, illatát, szépségét. Betekinthetünk a Dörgicsei Levendula Major nyári munkáiba, a levendula különféle feldolgozási formáiba, és megkóstolhatjuk a levendulás finomságokat.

Belépő felnőtteknek 2000 Ft, gyermekeknek (6-18 éves korig) és nyugdíjasoknak 1000 Ft. A belépő magában foglalja a kertbelépőt, a vezetett kertlátogatást, a látványlepárlást, valamint egy koncertbelépőt is a június 17-i Kövi Szabolcs vagy a június 24-i Manaman Hang-koncertre is.