Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

15 borterasz, ahol a balatoni panoráma csak ráadás

Teraszokról már sokszor írtunk, különleges helyszíneket gyűjtöttünk össze, lenyűgöző kilátásokat soroltunk, de nem beszéltünk eleget a legfontosabb összetevőről, ami egy helyet borterasszá tesz: vagyis arról, hogy mi lapul a borosüvegekben. Most összeszedtük nektek tizenötöt, ahol olyan borokat töltenek a poharatokba, hogy a tóra néző panoráma vagy a lábatok alatt heverő Káli-medence csak kellemes ráadásnak tűnik mellettük.

1/15

Jásdi Borterasz, Csopak

Ha még nem hallottad a sztorit, hogyan néztek furán a helyiek az első szüretük alatt Jásdiékra, akkor azért, ha pedig ez már a könyöködön jön ki, akkor csak egy jó rizling miatt érdemes felmászni a csopaki domboldalra. A nyugin túl itt azért is jó lenni, mert a véget nem érő jóízű beszélgetést ugyanúgy adja a hely szelleme, mint a tájba belefeledkezős csöndet.

 • Hol találjuk meg: a csopaki dombon, az Arany János utcában, Ranolder püspök egykori présházánál.
 • Mit kérjünk: érdemes megkóstolni a híres 2011-es vöröset, ami az országos borversenyen kenterbe verte Egert és Villányt, de a rizling is bebizonyítja, hogy nem véletlenül lett Jásdi a „Borászok Borásza”.

2/15

Kredenc Borbisztró, Balatonfüred

Dobai András közvetlenségének híre messze túlmegy a balatonfüredi Blaha Lujza utca határain túlra, nem is meglepő, hogy egy igazi, kiülős hangulatú nyári estén nehéz nála helyet találni. Ha mégis sikerül, át ne add másnak, inkább kérj tőle olyan balatoni bort, ami máshol már nem is kapható. Fogadjunk, hogy lesz nála.

 • Hol találjuk meg: a híres füredi Blaha Lujza utca közepén.
 • Mit kérjünk: Dobainál a környékbeli pincék, köztük a Dobosi és a Szent Donát birtok legjobb borai közül választhattok, de akkor sem fogtok csalódni, ha a házigazdára bízzátok a döntést.

3/15

Pláne Badacsony

Van valami szép időtlenség abban, hogy 50 évvel ezelőtt pont ugyanígy boroztak az emberek a badacsonyi Poharazó teraszán, mint manapság. Hála azoknak, akik tavaly nyártól újra életet leheltek Callmeyer Ferenc legendás épületébe, és pont annyira újították fel, hogy megérje beülni hozzájuk egy badacsonyi borra.

 • Hol találjuk meg: Badacsonytomajon, „Badacsony” vasútállomástól nem messze, a Kishableánnyal szemben.
 • Mit kérjünk: budai zöldet, bakatort vagy kéknyelűt – vagyis őshonos magyar fajtákból készült borokat, amik ma már ritkaságnak számítanak.

4/15

Homola Borterasz, Paloznak

Ha nem tudnád, honnan érdemes Paloznakon raklapokon ülve, borral a kézben nézni a Kékszalag rajtját, akkor most már tudod. Időnként még DJ is feltűnik a nyugágyak és napernyők között, ha az már nem lenne elég, hogy a környék védett területeiről eléd kerülő rizlingekkel és rozékkal kötsz életre szóló barátságot.

 • Hol találjuk meg: Paloznak felső részén, a Vinceller utcában.
 • Mit kérjünk: ha a könnyed, fiatalos vonalat keresitek, érdemes a 100% Balaton boroknak adni egy esélyt, ha pedig a komolyabb tételeik érdekelnek, a Homola névvel kezdődő italokat keressétek.

5/15

Pálffy Borterasz, Köveskál

Tavaly már tetőzött a köveskáli sznobériával kapcsolatos sztereotípia, és tényleg feltűnően sok az egy főre jutó Mercedes-kulcsok száma az alig 500 fős faluban, de Pálffyékkal egy rizling mellett még mindig érdemes beszélgetni arról, hogy milyen területeken lehetne még bort termelni a közeli Fekete-hegyen. Néhány eltöltött óra itt még mindig lehozza a földre a magyar mediterrán mítoszát.

 • Hol találjuk meg: a gasztrofaluként ismert Köveskál nyugati szélén.
 • Mit kérjünk: a 2015-ös Káli Királyi Furmintot, amire Pálffyék is csak a kedvenc borukként hivatkoznak.

6/15

Istvándy Pincészet, Káptalantóti

Kanyarogsz a Tapolcai-medence tanúhegyei között, és nem is sejted, hogy félúton Badacsonytomaj és Káptalantóti között, a Tóti-hegy oldalában van az a hely, amitől kifekszel. Szó szerint, mert Istvándy Gergőék pincészetének domboldalában nyugágyban és pokrócon is piknikezhetünk. Jobbra legelésző szürkemarhák, balra szőlőtőkék, előttünk pedig a nagy kékség maga. Pár év, és a Fonyód-Badacsony kompot is nézhetjük ebből a páholyból.

 • Hol találjuk meg: a Tóti-hegy oldalában, Hegymög dűlőn. Ha Badacsonyból tartasz Káptalantóti irányába, jobb kéz felé lesz az elágazás.
 • Mit kérjünk: Kéknyelű Classicot vagy Kékderűt, hiszen Istvándyéknál pezseg a Kék-korszak. Olyannyira, hogy náluk kaphatjátok a világ első kéknyelű-pezsgőjét is.

7/15

Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs

Az utóbbi két évben csendesen felnőtt egy családi borászat Badacsonyban, amely ma már Michelin-csillagos éttermeknek szállít bort. Ha csak egy kéknyelűt kóstolnál nyáron, akkor náluk tedd, mert a boruk a Badacsony látványával együtt még könnyebben csúszik.

 • Hol találjuk meg: Badacsonyörsön, az Örsi-hegy felső részén.
 • Mit kérjünk: kéknyelűt. Esetleg hárslevelűt, ami ritkaságnak számít a Badacsony vidékén, ráadásul a Nemzeti Borkiválóság Program után a Michelin-csillagos (pl. Onyx és Costes) éttermeket is meghódított.

8/15

Szászi Birtok, Hegymagas

Ha nem tudod, miért mondják, hogy Szent György-hegy lesz a Balaton következő hype-olt környéke, akkor ülj be Szásziékhoz egy borra, vagy vacsorára. Előtted a Szigliget vára, körülötted a tanúhegyek, alattad bio művelésű szőlő. Nincs menekvés a nyugi elől.

 • Hol találjuk meg: Hegymagas központjától induljatok el a Szigligeti úton!
 • Mit kérjünk: jellegzetes Badacsony-környéki borokat. Kéknyelű, Zeus, Zenit, Rózsakő - egyikben sem fogtok csalódni.

9/15

Kislaki, Szőlőskislak

Légli Gézát több okból is érdemes ismerni. Egy. Ilyen, ha az embernek lenne egy golfozó nagybátyja, aki nem mellesleg nagyon jó borokat készít. Kettő. Ha már ismered, és voltál nála, nem telhet el úgy nyár, hogy ne látogatnád meg minden nyáron legalább egyszer a teraszát.  

 • Hol találjuk meg: a Boglárhoz tartozó Szőlőkislakon, a falu végén.
 • Mit kérjünk: Kislaki pezsgőt, a löszös Matacs dűlő chardonnay szőlőjéből.

10/15

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak

Lugasos terasz, kockás terítő. Söpteiék úgy visznek újító családi konyhát és készítenek aranyérmes rizlingeket, hogy még pont annyit őriznek a balatoni retróból, amennyi minden nyaraláshoz kell. Semmi vintage, semmi IKEA-dekor, csak táblára írt étlap, árnyék a lugasban, padok és olyan borok, amit csak kevés helyen kapsz.

 • Hol találjuk meg: Csopak és Füred között. A 71-esről Arácsnál kell lekanyarodni hozzájuk.
 • Mit kérjünk: rizlinget, akár több évjáratból. Érdemes összehasonlítani őket.

11/15

Laposa Borterasz, Badacsony

A badacsonyi borászatok szerencsés helyzetben vannak a kilátást illetően, de Laposáék birtoka még közülük is kiemelkedik, ezért sem  véletlen, hogy a családi birtok következetesen kommunikálja a jó borok-szép kilátás-napsütés szentháromságot. Laposa Bence töretlen lelkesedéssel népszerűsíti a badacsonyi régiót, és a testvére, Zsófia irányításával készülő borok hozzák azt a minőséget, ami az eltökélt tervekhez illik.

 • Hol találjuk meg: Badacsonytomaj központjától távolodva, a Bogyai Lajos úton.
 • Mit kérjünk: olyan különlegességeket, mint a kéknyelű vagy a juhfark, de ha maradnánk a megszokott ízeknél, az olaszrizlingjük sem okozhat csalódást.

12/15

Somlói Borok Boltja, Somló

A Somlói Borok Boltját üzemeltető Cartwright Éva tősgyökeres somlói. Itt nőtt fel, ismer minden borászt és pincét, no meg a hegy minden zugát, így ha a környék ízeit egy hozzáértővel szeretnénk megismerni, jobb helyet nem is találhatnánk. Ráadásul, ha a teraszon ülünk le, láthatjuk is az egész vidéket, ahonnan a poharunkban lévő borok származnak.

 • Hol találjuk meg: a Somló-hegy oldalában, a Szent Margit kápolna felé indulva.
 • Mit kérjünk: egyértelműen somlóit, például díjnyertes Tornai vagy Kreinbacher borokat.

13/15

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

A Follyt legtöbben az egyedülálló cédrusgyűjteményéről ismerik, de ha ott járunk, érdemes a belépőnket rögtön az 5 tételes borkóstolóval kérnünk. A borokkal felsétálhatunk az arborétum legmagasabb pontjáig, és elkortyolhatjuk őket az Ábrahámhegy többszáz éves fái alatt, a lábunknál elterülő Balatont bámulva.

 • Hol találjuk meg: a badacsonyörsi hegyoldalban.
 • Mit kérjünk: főként fehérborokkal foglalkoznak, a szürkebarát, a budai zöld és olaszrizling is jó választás.

14/15

Petrányi Pince, Csopak

Ha Petrányi István belekezd valamibe, nagy eséllyel sikerre viszi. Az elmúlt évtizedekben a Ford egyik márkakereskedését vezette, aztán rájött, hogy inkább borokkal akar foglalkozni. A kilátás pazar, a borok hozzák a csopaki minőséget, és ha szerencsénk van, a fröccs mellé kapunk egy jó sztorit az elektromos autók piacáról, vagy kifaggathatjuk a háziasszonyt a különleges körtés édességéről.

 • Hol találjuk meg: a csopaki Homokbánya úton, pár száz méterre a Szent Donát BirtokMárga Bisztró-párostól.
 • Mit kérjünk: Petrányiéknál megtudhatjátok, milyen is a híres olaszrizling, amit a Csopaki Kódex véd.

15/15

Zelna Borterasz, Balatonfüred

A Zelnát három éve alapította egy fiatal pár, borászatuk még a kísérletező szakaszban tart, de már egész törzsgárdájuk van. Még a közeli szállodákból is átbuszoznak hozzájuk a vendégek, főleg amióta kitelepültek a füredi domboldalra az általuk tervezett házikóval.

 • Hol találjuk meg: Balatonfüreden, a városközpontból el kell indulni felfele a dombon. A Lapostelki út felől egyszerűen megközelíthető.
 • Mit kérjünk: az olaszrizlingjük kihagyhatatlan, de náluk nagy eséllyel a szürkebarátról is elkezdünk másképp gondolkodni.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A