Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Róluk még sokat fogunk hallani – A legjobb új helyek az északi parton

A Balatont utóbbi években újrafelfedezték, egymás után nyílnak az új helyek. A mennyiségi ugrás nem feltétlenül jár minőségi javulással, ezért mindig örülünk, ha olyanokkal találkozunk, akik a Balatont és a régiót is gazdagítják azzal, amit csinálnak. Legyen szó szerény vendégházról, ahol fine dining fogásokat szolgálnak fel vacsorára vagy falusi kocsmáról, ahová a bankvezér is papucsban jár, a lényeg egy: náluk érezzük úgy, hogy a Balatonnál lenni a világon a legjobb dolog. Először az északi part ígéretes újoncait mutatjuk be.

1/12

Kő fagyi?, Mindszentkálla

Csak idő kérdése volt, hogy a jobbnál jobb éttermek után mikor lesz a Káli-medencében színvonalas fagyizó. A Kő fagyi? berobbanó sikerét látva azt hihetnénk, hogy az emberek évek óta fagyimegvonásban szenvedtek, most viszont fagyi függőségben fognak. Biszku Feri és családja olyan gelatót kever, amitől még az olasz vendégek is elájulnak. Helyi gyümölcsből és tejből dolgoznak, és nem sajnálják a fagyiból a jóságot. A javíthatatlan édesszájúak frissen sült süti mellé kérhetik a gombócot, az igazi káli-medencei életérzést pedig (a fagyival együtt) Furika, a balatonkék Piaggio Ape szállítja a környékre, így a káptalantóti piacra, vagy néha a Pegazusba.

Mit érdemes mindenképp kipróbálni?
A pisztáciaízű pisztáciát, a lágy, frissítő rosét és a chilis csokit. Viszont leginkább egy Krisztával és Ferivel való beszélgetés után értitek meg, miért olyan különleges a Kő Fagyi.

2/12

Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős

Újjászületett a falu évekig elhagyatottan álló kocsmája, de nem csak friss mázolást és stílusos berendezést kapott. Tálos Attila, akinek évek óta a falu határában vannak szőlőbirtokai, a helyi borok legjavával töltötte fel a készleteket és szerzett egy olyan szakácsnőt, Katikát a konyhába, akinek töltött paprikájáért sorban áll a pesti bankvezér ugyanúgy, mint a helyi ezermester. A falubeliek annyira a magukénak érzik, hogy önként és dalolva ültettek paradicsomot a kocsma előtt eddig parlagon heverő földbe.

Miért járunk vissza?
Ezen a helyen tényleg lehet találkozni helyi arcokkal a velős pirítós és csipkebogyószörp mellett, és senki nem érzi azt, hogy feszengenie kell a másik előtt.

3/12

A másik bolt Balaton, Örvényes 

A német-magyar származású Willmann Fábián néhány éve a Wekerle-telepen nyitotta meg remek kis csemegeüzletét, és nyárra Örvényesre költözött. Borok, szörpök, lekvárok, müzlik, gyümölcsök – minden, ami szem-szájnak ingere, Fábián saját válogatásában, 70 százalékban balatoni, 30 százalékban más termelőktől. Bármihez kedvet tud csinálni, mivel ő maga keresi fel a termelőket, hogy beszerezze az árut. Péntek esténként jónevű séfet hív főzőcskézni, de csak akkor tudjuk meg, ki az, ha odamegyünk.

Miért álljunk meg itt egy kicsit?
Egy forró, nyári napon csak a hódinnye és az uborkaszörp segít, de amúgy Fábián ránézésre is meg tudja mondani, mire van szükségünk.

4/12

Beer Balaton, Balatonfüred   

Nem szentségtörés a Balatonfüred-Csopaki borvidék szívében sört inni, főleg, ha az minőségi kézműves sör. Márkovics Zsolt, a sör egyik legodaadóbb szerelmese több mint nyolcvan belga és húsz féle magyar sört hozott a Blaha Lujza utcába, köztük a balatoni sztárszereplőket: a Hedont és a Starit – utóbbit csapolva is kérhetjük. Csapról adnak elvitelre is, de ilyenkor számolni kell azzal, hogy legfeljebb négy napig áll el az ital.

Miért jó, hogy vannak?
Erősítik a Blaha Lujza utca közösségét: a sört átvihetjük a szomszédos Morzsába, illetve onnan elhozhatjuk az ételt, hogy hozzá illő sört válasszunk. Éljen a barátság!

5/12

Káli Gourmet Vendégház, Mindszentkálla

A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse legújabb vállalkozása két panorámás vendégház a Köveskál melletti hegyen. Az egyik egy nyolcszemélyes ház modern rusztikus berendezéssel családoknak és baráti társaságoknak, a másik egy igazi szerelmi fészek két főre. Utóbbiba, ahogy belépünk, el sem akarunk menni. A kis házikóban minden van, ami kellhet egy romantikus hétvégéhez: süppedős matrac, levendulával töltött alvópárna és jacuzzi, ahonnan a végtelenségig lehet nézni a Káli-medence lankáit, a Balaton ezüstös darabkáját és a csillagos, nyári eget.

Kiknek érdemes itt megszállni?
Akik még mindig nem tudnak betelni a Káli-medence nyugalmával és a szép panorámával. A nagy ház akár két családnak is elég, a kisebbnél pedig a romantika-faktor visz mindent.

6/12

A nyaraló, Balatonhenye

Balatonhenye csendes, mesebeli kis zsákfalu szűk utcákkal, csinos házakkal és templomokkal. Takács Lauráék már évekkel ezelőtt beleszerettek, házat építettek maguknak, majd felújítottak egy régit, hogy azoknak is legyen itt nyaralójuk, akik nem vágnak bele egy ekkora projektbe. Az eredmény annyira látványos és szívmelengető, hogy Laura azóta sorra kapja a lakberendezői felkéréseket.

Miért más ez a ház, mint a többi?
Laura olyan jól ismeri a környéket mint a tenyerét, és tudja, kitől szerezzük be a legfinomabb kolbászt, lekvárt, gyümölcsöt-zöldséget, vagy éppen milyen programot érdemes az ott tartózkodás alatt csinálni.

7/12

Ablak a hegyre, Mindszentkálla

Kívülről a ház semmit nem árul el arról a kreativitásról és jó ízlésről, amivel Vimola Dóra berendezte Mariska néni házát. A Mindszentkálla szívében lévő egyszerű házban jól keveredik a mai letisztultság a régi idők patinájával, a Dóra által tervezett kartonlámpák remekül társulnak a falusi rokonoknál látott fotelekkel, szekrényekkel. Dórának úgy sikerült felújítani a házat, hogy nem söpörte ki egy az egyben, amit ott talált, inkább új értelmet adott a régi tárgyaknak, így a ház szelleme is jól érzi magát az újra festett falak és a szép textíliák között.

Miért töltenénk el itt a vakációnkat?
A sok szobában elfér egy nagyobb család vagy baráti társaság, és miközben az asztalnál ücsörgünk, a gyerekek szabadon rohangálhatnak a hatalmas kertben, de akár az utcán is, akkora itt a nyugalom.

8/12

Cselling Udvarház, Révfülöp

A nyár egyik legnagyobb felfedezése egy révfülöpi vendégház, ahol a kis konyhában esténként olyan ételek készülnek, mint az elismert fővárosi éttermekben. Erről Tüdős Klára és társa, a Michelin csillagos éttermeket megjárt olasz séf, Moreno Contin tehet, akinek a sok hajtás után az álma egy törpeétterem volt, ahol azt főz, amihez éppen kedve és alapanyaga van. Ahhoz, hogy ezt élvezzük, szobát kell foglalni, mert kívülről nem fogadnak vendégeket. De nem bánjuk, nekünk a szobák is tetszenek.

Miért ajánljuk mindenkinek?
Ha tehetnénk, rögtön éttermet adnánk Moreno keze alá, olyan briliáns, bár a minitrattoria éppen attól lesz kivételes, hogy nincs rohanás, se tömeg.

9/12

Zelna Borterasz és Vinotéka, Balatonfüred

Lukács Lilla és férje, Barabás Barna már májusban megnyitotta a borászatuk melletti teraszt, amikor még alig mászkáltak a környéken nyaralók. Rájuk amúgy is jellemző, hogy nem úgy gondolkodnak mint mások, és boraik sikere – amikből a Borterasz és Vinotéka aprócska teraszán kóstolhatunk – egyelőre őket igazolja. A 71-es út forgalma elkerüli őket, de így is könnyen megtalálhatóak és megközelíthetőek a Lapostelki út felől, közel a városközponthoz.

Mitől más, mint a többi borterasz?
A házikójukat maguk tervezték, a hagyományos balatoni népi építészet jegyeit viseli, ami mégis modern és elegáns, és kicsit más, mint a többi, kívül barna, belül barna szabvány faház.

10/12

Szent Balázs-hegyi Levendulás, Balatoncsicsó

Ha valamit csinálunk, hát csináljuk komolyan: így tett Laszip Tamás is, amikor belefogott a levendulatermesztésbe: Franciaországig meg sem állt, hogy megtanulja, melyik a legjobb tő, mit és hogyan szeret a növény ahhoz, hogy a legjobb minőségű olajat adja. Így megmentette a gyomtól és a beépítéstől a kertje végén álló kicsike földet, és létrehozta az egyik legszebb balatoni levendulást. A levendulaszüretnek vége, de a hegyen valamelyik közeli borospincében is megpihenhetünk.

Miért szedjünk itt levendulát?
Mert olyan szögből látjuk innen a Balatont, ahonnan nem szoktuk meg, és más arcát mutatja a táj a Nivegy-völgyből nézve.

11/12

Házunk Mindszentkállán, Mindszentkálla

Vannak, akik a Balaton-partján üldögélve kezükben egy pohár borral csak álmodoznak arról, hogy jó lenne valamit csinálni itt, és vannak, akik aztán meg is csinálják. Mint két baráti házaspár, Petrányi Nóra, Benedek Norbi, Ortutay Judra és Kiss Gergő, akik vettek egy házat Mindszentkállán, és az egykor komor pártházat vidám, színes és modern vendégházzá alakították, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha barátokhoz mennénk.

Miért ajánljuk mi is a barátainknak?
Mert itt nemhogy elviselik, de örülnek is a kisgyerekeknek, és minden itt van, amire szükségük lehet.

12/12

Fügekert - Bed & Wine, Zánka

Egykor pálinkázni, most jót enni, jót beszélgetni és pihenni járnak a zánkai Fügekertbe. Az ex-Irie Maffiás Havas Miklós a régi kocsmából vendégházat alakított ki, de olyat, hogy bőséges és személyre szabott ínyenc reggelijük híre messzire eljutott. Tervezik, hogy szállás és jóllakatás mellett a kultúrénünket is kényeztessék , „egyszálgitáros” koncertekkel és irodalmi estekkel.

Miért kívánunk nekik hosszú életet?
Mert nem sajnálják a vendégtől a jót, és nem lusták teljesíteni a kívánságait, legyen szó akár valamilyen különleges hozzávaló beszerzéséről a reggelihez. 

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A