Tavaly már bemutattunk 15 borteraszt, most következzen a folytatás: olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek különleges tételekkel, izgalmas sztorikkal, vagy nyár közepén is viszonylagos nyugalommal várnak. Ahhoz is adunk tippeket, hogy mit érdemes megkóstolni, ha a pincészetek kevésbé ismert boraira is kíváncsi vagy. Vigyázat: lehet, hogy a második pohár bor után a környékre akarsz költözni.

1/14

frissTerasz, Badacsony

Nemcsak borterasz, hanem igazi laza közösségi hely és koncerthelyszín is, ahol lehet bort kóstolni, meccset nézni, és még a vacsoráért sem kell messzebb menni a pultnál. Olyan előadók érkeznek augusztusban, mint Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, az Aranyakkord, Sena, vagy a Barabás Lőrinc Quartett. 

Miért szeretjük? 
Nincs dresscode, akár a strandról is érkezhetünk papucsban. Azon kevés helyek egyike, ahol a meccsnézésnez is komoly borokat ihatunk.

Mit igyunk?
A terasz házigazdái, Laposáék kiemelten kezelik az olaszrizlinget, és ezzel nincsenek egyedül a Balatonon. Egy komolyabb olaszrizlinget, a 4 Hegy nevűt ajánljuk, ebben a borban 4 Badacsony-környéki hegy termését házasították, az eredmény pedig egy finoman ásványos, kifejezetten elegáns bor.

2/14

Káli kövek, Köveskál

Ez a hely egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy klasszikus borterasz, de ettől még az, és kifejezetten érdemes útba ejteni. A Káli-medence gasztrofalujának közepén, szénabálákon fekve, raklapbútorokon üldögélve folytathatsz világmegváltó beszélgetéseket, miközben különleges, dűlőszelektált, a környező települések neveit viselő borokat kóstolhatsz.

Miért szeretjük?
A hely nem veszi túl komolyan magát, de a borokat annál inkább.

Mit igyunk?
Nehéz itt mellé nyúlni, olyan kiegyensúlyozottak a borok. Az aktuális kedvencünk most egy igazi nyári házasítás, a Frizzante, amit chardonnay-ból és kéknyelűből készítettek. Könnyed bor, de azok is szeretni fogják, akik a komolyságot keresik a borokban.

3/14

Istvándy Borműhely, Badacsony

A borbár egy patinás villa pincéjébén kapott helyet, a hangulatos terasz pedig Badacsony egyik legromantikusabbja. A központban van, ezért nem kell kisebb túrát bevállalni a balatoni panorámáért, az élőzene vagy a halk jazz csak ráadás.

Miért szeretjük?
Itt mindig találunk egy kis nyugalmat, és kéknyelű pezsgővel is koccinthatunk a naplementére.

Mit igyunk?
Istvándyék szeretik a kéknyelűt, készítenek belőle hordós érlelésű bort és tradicionális pezsgőt is, mi pedig a vidám hangulatú Kékderűt ajánljuk, amely viszont csak tartályos érlelést kapott, így pont azokat a kedves, virágos jegyeket emeli ki, amelyen keresztül könnyen meg lehet szeretni a fajtát.

4/14

Kristinus Borbirtok, Kéthely

Nem az a megszokott Balaton-nézős feeling, ez egy hi-tech borászat tágas terasszal, ahol a kóstolás mellett be lehet nevezni egy „pincetúrára” is. Dohos, félhomályos pince helyett itt üvegfallal elválasztott, légkondicionált helyiségben készülnek a borok. Ha nagyon hiányzik a víz látványa, sétálj fel a közeli dombokra - még biztosan nem láttad a Keszthelyi-öblöt ebből a szögből. A borterasz szerdától vasárnapig tart nyitva.

Miért szeretjük?
Egy egész napot el lehet itt tölteni úgy, hogy piknikezünk, bort kóstolunk, megnézünk egy filmet, és adunk a fine diningnak.

Mit igyunk?
Ehhez a teraszhoz buborékot ajánlunk, mégpedig a pince Krisecco névre hallgató gyöngyözőborát, amely chardonnay, szürkebarát és sárga muskotály fajtákból készült. Ennek megfelelően édes karakterű gyümölcsök határozzák meg, így a sárga alma és az őszibarack aromái, és persze a vidám buborékok.

5/14

Válibor, Badacsonyörs

Váli Péter pincéjében Badacsonyörs eldugott felén található, mégis sokan bevállalják az ide vezető utat. A borok mellé mindig akad valamilyen finomság - a borász régi álma volt, hogy a borai mellé saját ételeit is kínálja. Nyáron csütörtökön, pénteken és szombaton tart nyitva a kb. 50 fős terasz. Gyakran van teltház, ezért aki biztosra akar menni, mindenképp jelentkezzen be előre!

Miért szeretjük?
Messze vagyunk a nyüzsgéstől, és meseszép a panoráma. 

Mit igyunk?
A kezdő rizlingfröccs után viszont érdemes megkóstolni Váli Péter budai zöldjét is, ez a fajta a legtöbb helyen a kéknyelű beporzására szolgál, itt mégis olyan bort készítettek belőle, amit sokáig nem felejt az ember.

6/14

Nyári Pince, Hegymagas

A Szent György-hegy déli oldalában, a Tarányi Pince és a Lengyel-kápolna közti úton felfelé haladva érjük el a kis családi pincét. A Badacsonyt, a Szigligetet és a Lengyel-kápolnát csodálva lehet kipróbálni, milyen a Nyári család tolmácsolásában a kéknyelű, az olaszrizling, a rajnai rizling vagy a szürkebarát. Nem ért el ide még a szőlőhegyet övező hájp.

Miért szeretjük?
Az árnyékos lugasban - amely a borterasznak otthont ad - olyan, mintha elbújnánk a fröccsünkkel egy kicsit a világ elől.

Mit igyunk?
A cserszegi fűszeres általában könnyed szórakozást ígér. Nyári Ödönnél azonban kicsit más ez a fajta: a megszokott parfümös jegyek alig jelennek meg, helyettük friss, üde gyümölcsösség adja az alaphangot. Aki felgyalogolt idáig, annak jól fog esni ebből egy pohárral, akár fröccsnek is.

7/14

Szent Donát Birtok

A birtok-alapító Kovács család csak annyit szeretett volna, hogy a saját borát kortyolhassa a mandulafa árnyékában, de a dűlő szép lassan kilátóhely lett, ahová meghívás nélkül is szívesen jöttek fel az emberek. Be lehet innen látni a Balaton kétharmadát, és olyan tételeket kóstolhatunk a születésük helyszínén, amelyeket Beverly Hillstől New Yorkig, Londontól Krakkóig megvesznek a borrajongók.

Miért szeretjük?
Mert tényleg itt kapjuk az egyik legszebb balatoni panorámát, a poharunkba pedig nemzetközi szinten is elismert borok kerülnek.

Mit igyunk?
Olaszrizling ide, furmint oda, mi a kékfrankost ajánljuk. A pince Magma névre keresztelt kékfrankosa a tihanyi Lapi-dűlőben termett. Egyszerre gyümölcsös és mély, könnyed és koncentrált. Kevés ilyen kékfrankos van az országban, kár lenne kihagyni!

8/14

Villa Tolnay, Gyulakeszi

Tolnay Klári, a villa névadója és egykori tulajdonosa itt tudott igazán kikapcsolódni, és ebben nem kételkedünk, ha körbenézünk a teraszról. A teljes Tapolcai-medencét belátjuk innen. Testesebb vörösöket is kóstolhatunk egy-egy hidegebb estén.

Miért szeretjük?
Olyan panoráma tárul elénk, melyet más borteraszon nem élvezhetünk.

Mit igyunk?
Itt igazán könnyű bort választani, mert a maga nemében mindegyik remek. A pince hordót nem látott Tavasz sorozata igazi nyári borokat rejt, a 30 éves tőkékről szüretelt zöld veltelini például jó savú, frissítő bor. Fehér őszibarack, citrusok és némi fehér bors a kortyban.

9/14

Pócz Pincészet, Balatonlelle

A lellei Kishegy már önmagában is egy elvarázsolt vidék, a Pócz Pince pedig egy apró kincsesház a hegy oldalában. Hagyományos módon és reduktív módszerrel készítik a borokat, a teraszról pedig az északi part tanúhegyeiben lehet gyönyörködni.

Miért szeretjük?
Az eldugott pincészet épülete nem hivalkodó, és harmóniában van a környezetével. A nyugalom szigete ez a hely.

Mit igyunk?
A Kokas-hegyen jól érzi magát sok szőlőfajta, Póczék több dűlőválogatást is készítenek innen. Chardonnay boruk minden évben bizonyítja a terület kiváló adottságait, a borban jól egészítik ki egymást a gyümölcsök és hordófűszerek. Tartalmas bor, akár ételek mellé.

10/14

Skizo Borház, Badacsonytördemic

Hegyoldal és Balatonban való gyönyörködés nincs, de kárpótolnak minket a vidám címkék és az ütős borok. A „skizofrén” szellemiséget a borház is képviseli, klasszikus külsővel és modern belsővel.

Miért szeretjük?
Mert egy igazi sikertörténet, ahol a tulajdonosok ki mertek lépni a megszokott keretekből. Egy kis falu macskaköves főutcájáról nyíló udvarban borozni pedig több mint hangulatos.

Mit igyunk?
A Hegyeink névre keresztelt sorozat borai egy komolyabb szintet képviselnek. A furmint a badacsonyi Újhegy bazaltmálladékos talaján termett, majd részben hordóban, részben tartályban érett. Vastagabb, érlelt bor, a balatoni furmintok sós-ásványos vonalának képviselője.

11/14

Skrabski Borászat, Balatonudvari

A Kisleshegyet és a Nagyleshegyet még mindig nem özönlötték el a panorámás borteraszokra vadászó tömegek, így bőven találunk nyugodt helyeket egy kis kikapcsoláshoz. A Skrabski Borászat terasza a Balaton-felvidék vadregényesebb, de sokkal nyugodtabb arcát idézi, egyedülálló kilátással a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. 

Miért szeretjük?
Mert egy erdőn keresztül vezet ide az út, és akármilyen stresszesen indultunk el, mire megérkezünk, az egésznek nyoma sincs.

Mit igyunk?
Kakukktojást, azaz a pince egyetlen olyan borát, amely nem Kárpát-medencei fajtából készül! Ez a rajnai rizling igazi közönségkedvenc: feszes szerkezet, szőlővirág, citrusok, fehér húsú őszibarack, emellett némi maradék cukor. Könnyű megérteni, hogy miért népszerű a fajta szerte a világon.

12/14

Sabar-dűlő Borház, Káptalantóti

A Sabart kistételes, kézműves borok rajongói értékelik igazán. A Balaton helyett a Káli-medence dombjai hullámzanak a háttérben, de mindez másodlagos, amikor ilyen dűlőszelektált tételekkel kerülhetünk közelebb a badacsonyi borvidék kevésbé ismert oldalához.

Miért szeretjük?
Ez az egyik legeldugottabb, legcsendesebb része a nyárra sokszor megtelő Káli-medencének.

Mit igyunk?
A rajnai rizling annyira népszerű a pincénél, hogy minden évben az elsők között szokott elfogyni. Mi a Szent György-hegyi Leszner-dűlőből készített bort ajánljuk, olyan szépen egyensúlyoz a maradék cukor és a sav.

13/14

Koczor Pincészet és Fogadó, Balatonfüred

Balatonfüred nyugati határában vagyunk, a Bocsár-dűlőben, de olyan, mintha egy másik kontinensen lennénk: nyugalom, szőlők, présházak. A Koczor-családnál nemcsak finom borokat, hanem házias ételeket és vendégszobákat is találunk.

Miért szeretjük?
Csak néhány km-re vagyunk Balatonfüred központjától, így ideális menekülő útvonal, ha túl sok lenne a sétányokon áramló tömegből.

Mit igyunk?
Pár helyen lehet csak itthon semillont kóstolni, kevesen foglalkoznak vele, pedig izgalmas borok készülhetnek belőle. Koczorék szeretik és értik is a fajtát, a borban frissen kaszált fű és gyógynövények jelennek meg, ilyet garantáltan nem iszol minden teraszon!

14/14

Csendes Dűlő, Badacsonyörs

Ez a borterasz már szerepelt a tavalyi összeállításunkban is, de azóta egy új, tágasabb vendégfogadó résszel lett gazdagabb. A kicsivel lejjebb fekvő új teraszon nemcsak az asztaloknál, hanem a nyugágyaknál, vagy az ötletesen sziklák közé rejtett párnákon is lehet borozni. A hétvégékre mindenképp előre jelentkezzünk be, ha biztosan asztalt akarunk.

Miért szeretjük?
Mert itt komolyan elgondolkozunk azon a második pohár bor után, hogy mindent hágyrahagyjunk és ideköltözzünk.

Mit igyunk?
A pazar kilátás mellé hasonló bor illik, a pince hárslevelűje pedig pont ilyen. A finom gyümölcsösség mellett kis mézet is idéző bor garantáltan annyira elvarázsolja az embert, hogy maradni szeretne, amíg csak lehet.