Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra Nagyon Balaton

7 látványos templom a Balatonnál, amit ilyenkor érdemes útbaejteni

Lehet kerek vagy szögletes, ősrégi vagy új, bármerre megyünk a Balatonnál, még a legkisebb településeken is találunk templomokat, felkutatni az igazán különleges helyszíneket pedig remek program lehet. Összegyűjtöttünk hét különleges templomot a tó környékéről, ahol nemcsak látványos épületekben sétálhatunk, hanem még jó történetekre is akadhatunk a múltból.

1/7

Sólyi fogadalmi templom 

Valószínűleg e cikk írásakor is dolgoznak a lelkes restaurátorok a Dunántúl egyik rejtett kincsén, a 8-as főút melletti Sóly  Árpád-kori templomon. Répássy Viktor Csaba festő-restaurátor munkáját bejelentkezéssel meg is nézhetjük. Ez már csak azért is izgalmas, mert 13. századi freskótöredékek is előkerültek a történelmi emlékhely falai mögül. A templom jövőre elvileg megnyitja kapuit a látogatók előtt, a református egyházközség pedig nemzeti zarándokhelyet szeretne hosszútávon kialakítani itt.

2/7

Szent Mihály-székesegyház, Veszprém

Az ország egyik legrégibb temploma a veszprémi dóm, amely a várnegyed ékköve. Mindez azonban nem látszik rajta, hisz az eredeti, Szent István korában emelt templomból mára semmi sem maradt fenn. A román stílusú egyházi épület leégett egy késő középkori tűzvészben, aztán a gótika jegyében építették újjá, a török dúlás megint elpusztította, aztán barokk stílusban újjáépítették. A legutolsó nagy változáson a huszadik század legelején esett át, ekkor nyerte el a ma látható neoromán formáját. Érdemes felkeresni az altemplomot, amely a gótikus épület egyetlen fennmaradt része, valamint megtekinteni Boldog Gizella királyné ereklyeként őrzött csontját.

3/7

Kerektemplom, Balatonfüred

Füreddel kapcsolatban nehéz dolga van az embernek, annyi ikonikus és régi temploma van: ott a felsővárosi fehértemplom és vöröstemplom, vagy épp a balatonarácsi barokk templomok. Az egyik legismertebb az alsóvárosi Kerektemplom, mely egy apró kápolna a Blaha Lujza utca torkolatában. A klasszicista kerektemplomot a római Pantheon mintájára az 1840-es években építették, avatásán Deák Ferenc is jelen volt. Falán emléktábla őrzi a kommunizmus elől Füredre menekültek emlékét.

4/7

Tihanyi bencés apátság

A Balaton környékének és az országnak is az egyik legfontosabb egyházi épületegyüttese a bencés monostor és a templom. 1055-ben I. András király alapította, ismert alapítólevelében magyar szavak is találhatók (a híres fehérvári hadiút). A török dúlást megszenvedte, sokáig erődként használták, majd egy tűzvész után kezdték újjáépíteni. Végül a 18. századra készült el, a II. József által feloszlatott bencés rend pedig 1802-ben tért vissza. A középkorból itt is szinte csak az altemplom maradt meg András király sírjával együtt. A monostort napjainkban ismét lakják szerzetesek.

5/7

Urunk Mennybemenetele-plébániatemplom, Sümeg

Barokk tepmlomból nincs hiány Magyarországon, ugyanis a törökdúlás után az 1700-as években építették újjá a hazai hitélet épületeit. Nem is az 1759-ben felszentelt templom külseje az, amely magával ragadja az embert, hanem a belseje. Ugyanis az osztrák Franz Anton Maulbertsch monumentális, mindent beterítő, egy történetet elmesélő freskója uralja a teret.

6/7

Szent Imre-bazalttemplom, Badacsonytomaj

A kő a Balaton-felvidék jelentős építőanyaga. A Balatomalmádi-Füred közti sávban látni sok jelentős templomot, amelyeket ebből építettek. A bazalttemplom kövei nem vörösek, mint például Füreden, de így is annyira felismerhető épületet eredményeznek, mint a füredi vöröstemplom. 1931-32-ben neoromán stílusban épült, 1981-ben felújították. Ha belülről is megnéznénk, ne felejtsünk el előtte bejelentkezni!

7/7

Szent Jakab-templom, Lengyeltóti

Homály lengi be a somogyi kisváros, Lengyeltóti templomának múltját. Biztos tények alig vannak, annyit sejteni, hogy az 1100-as években épülhetett, amelyet valószínűleg valamelyik szerzetesrend használt. Több átépítést követően ma már kevésbé látszik a román eredeti alaprajz, az épület kívülről-belülről eklektikus, de ha a falak mesélhetnének, sok érdekes történetet mondanának az elmúlt nyolcszázegynéhány évről.

Hasonló tartalmak

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A