Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Ne menj haza kortárs nélkül! – Kiállítások és galériák, amiket még e nyáron látni kell

Nagyon mozgalmas nyarat zárnak a kiállítóhelyek: galériák nyitottak meg és költöztek le rajongóikat követve a tóhoz, egymást érték a pop-up tárlatok, apró falvakban is csodálhatunk kortárs műveket. Összegyűjtöttük, mit érdemes megnézni, ha az északi parton jársz a hosszú hétvégén, a marokkói szőnyegektől a hetvenes évek dizájntárgyain át a sokkoló rovarszobrokig.

1/5

Art Garten, Lovas

Még elcsípheted a lovasi kortárs művészeti bázis idei utolsó programjait. A központi kiállítás és vásár anyagát – ami átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészetről – közel száz művész alkotásaiból állította össze a két főszervező-kurátor, Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. Augusztus 19-én a kertmoziban a Gerhard Richter életpályáján alapuló Mű szerző nélkül című filmet vetítik, 20-án egy pódiumbeszélgetés keretében Mészáros Flóra művészettörténész a GARTEN 2020 két főszervezőjével és kurátorával vitatja meg a kiállított művek nemzetközi párhuzamait.

21-én pedig háromféle programmal zárul az augusztus 1-én elstartolt eseménysorozat: Mezítlábas címen ingyenes prózakoncert lesz a Pajtában – Papp Máté többek között Cseh Tamás-, KFT- és Vidámpark-dalokat ad elő, Vass Norbert Balaton-parti élményeket elmesélő kisprózáit olvassa fel. A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációfilmes válogatásában fiatal magyar alkotók formabontó munkái lesznek láthatók, ezenkívül a Drone Fivérek: Sós Gergő, alias Monoton Monokrom és Szilágyi Rudolf közös experimentális zenei estjén is részt vehetsz, ahol a land art, a performance és a live act találkozik. Itt találsz a programokról további információtMeddig látható? 2020. augusztus 22. 

2/5

Berber Budapest szőnyeg popup

A szentbékkállai kulthely augusztus végéig megtekinthető kiállításán gyönyörű kézi csomózású, az Atlasz hegységben készült marokkói szőnyegeket csodálhattok meg. Izgalmas színek és textúrák találkoznak a berber hagyományok alapján szőtt szőnyegekkel és puffokkal, amiket meg is lehet vásárolni (a szervezők vállalják, hogy szeptember első hetében kiszállítják azokat).

A kézi csomózás technikáját a pop-up alatt lehetőségetek lesz kipróbálni a gyakorlatban. A Textil Sulival közös workshopra augusztus 23-án 14-18 óra között kerül sor, megismerkedhettek a szövés alapjaival és megtanulhatjátok a csomózás technikáját. Rendhagyó vasárnap délutáni programnak ígérkezik! Meddig tart nyitva? 2020. augusztus 30-ig. 

3/5

Kis Káli Pop up, Káli Cool

A szálláshely-galéria-bár és közösségi tér július 11-én nyitott meg a Káptalantóti központjában levő egykori élelmiszerbolt épületében. A Faur Zsófi Galéria kortárs magyar művészek munkáit hozta el ide, amikhez jól illenek az Amikor Antik és Design Galéria '70-es évekbeli berendezési tárgyai és plakátjai. Cakó Kinga kreációit is megtalálhatjuk itt, ő a legújabb kollekcióját mutatja be a pop-up művészeti térben.

A Közért Bár nevet viselő vendéglátóhelyen tehát többek között az 1970-80-as évek esztétikáját hozó és kortárs művek között lehet kávézni, borozni. Akár meg is vehetjük a fotelt, amiben ülünk, hiszen a bútorok is kiállítási tárgyak. A galéria kínálata cserélődni fog, valamint lesznek egyéni kiállítások is, pop-up jelleggel. Érdemes figyelni a Facebook-oldalukat! Meddig tart nyitva? Időjárásfüggő. Az épület nem fűthető, de meleg őszi hétvégéken is nyitva lesznek.

4/5

top1

A vírushelyzet miatt az eredetileg június végéig látogatható tárlatot egészen 2021. január végéig megtekintheted, így őszi esőprogramnak is tökéletes. Ha azonban most jársz a Balatonnál, nem érdemes kihagyni ezt a néha egészen sokkoló élményt. A szokatlan koncepció lényege, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem zömmel elsős hallgatóit kérték meg arra, hogy nevezzék meg a szerintük tíz legjobb hazai kortárs képzőművészt, és az ő listáik összesítéséből állt össze a kiállító művészek névsora.

Láthatjátok többek között Szűcs Attila pszichedelikus thrillerekbe illő, Ilona Keserü Ilona (így írva a nevét) és Lakner László 1980-as és 1990-es évekbeli absztrakt alkotásait, Fehér László hatalmas és nyomasztó olajfestményeit, Bukta Imre színkavalkádban és fényben fürdő társadalmi korképeit, Bak Imre teljesen nonfiguratív és konstruktivista alkotásait. A sokkot Szöllősi Géza KITIN-projektje jelenti, rovarok részeiből készített bizarr szobraival. És az egészben az a jó, hogy mi magunk is rangsorolhatunk: mielőtt belépünk az első terembe, felírhatjuk egy cetlire a saját TOP10-ünket. Meddig látható? 2021. január 10-ig.

5/5

Magazin Galéria, Köveskál

Köveskál főutcáján, egy egykori tehénistálló felújított épületében nyílt meg a Magazin Galéria, ahol több mint 200 kortárs alkotást – festményeket és grafikákat – vehettek szemügyre. A hely tulajdonosa, Koller Kati festőművész saját gyűjteményének darabjait állítja ki az impozáns épületben, ahol a klasszikus népi építészet arányai az ipari dizájn megoldásaival találkoznak. Többek között Börzsönyi Kollarits Ferenc és Alekszandr Golovin művei is láthatók a falakon, de a művész-tulajdonos saját alkotásait is felfedezhetitek. A csendes nézelődés mellett itt van lehetőség arra is, hogy igyatok egy finom olasz kávét, vegyetek Kollár Kati saját, Tagyon-hegyi boraiból.

A Galéria egész évben nyitva tart majd a tervek szerint, és közösségi helyként is üzemel majd. Ne hagyjátok ki, ha a Káli-medence gasztrofaluja szerepel a nyár végi úti céljaitok között. Meddig tart nyitva? Egész évben.  

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A