Túra az egykori bazaltbánya területén, a téli Balaton terápiás látványa, forró levesek és fűszeres forralt borok: Badacsony a hidegben, a korlátozások idején is él. Új sorozatunkban bemutatjuk, mi mindenért érdemes a Balatonhoz jönni ilyen rendkívüli időkben is.

Fontos! Mielőtt útnak indultok, mindig tájékozódjatok a vendéglátóhelyek nyitvatartásáról, és tartsátok be az aktuális járványügyi szabályokat, tartsatok távolságot!

1/7

Séta a kikötőben

A téli Balaton és a vízen ringatózó hajók látványa mindig felér egy terápiával. Mögöttetek a ködben vagy éppen fényben úszó Badacsony, szemben Fonyód dombjai látszanak. Ha túl hideg van, kezdhetitek a toplistánk végén szereplő forraltboros-helyekkel a kirándulást!

2/7

Kávé és süti a La Téne Badacsonyban

A csúcstámadás előtt érdemes magatokhoz venni egy finom kávét és egy ellenállhatatlan péksüteményt. Badacsony újhullámos desszertműhelyében helyben készül a croissant, a kakaós csiga, a galette és többféle tortaszelet, ne hagyjátok el a települést, amíg nem kóstoltátok meg valamelyiket!

Januárban pihennek, nyitás: februárban (figyeljétek a Facebook-oldalukat!).

3/7

Túra a hegytetőre

Badacsony központjából kiépített aszfaltúton sétálhattok fel a Rózsakőhöz, majd a hegytetőn álló Kisfaludy-kilátóig, de alap az ikonikus Ranolder-kereszt megtekintése is. Ha a hegy sötét múltjára is kíváncsiak vagytok, az egykori kényszermunkatábort és a bazaltbányászatot bemutató Bazalt körutat is érdemes végigjárni. (A túráról, amely során láthatjuk a barakkok és a szögesdrót kerítések maradványait, itt írtunk.)

Ha Tördemic felől hódítjátok meg az exvulkánt, nem árt többrétegű túraruházattal készülni, a Badacsony oldalában található Bujdosók lépcsője ugyanis 464 fokból áll, és már a lépcsősor felé vezető tördemici emelkedő megadja az alaphangot a kaptatáshoz. A lépcsők közelében láthatók a Badacsony hegy hatalmas bazaltorgonái is. 

4/7

Séta a Szent István király-kápolnához

Az Ibos Ferenc útról megközelíthető különleges kápolna 2014-ben épült egy helyi művész, néhai Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész kezdeményezésére. A kis templom nem panorámás magaslaton épült, hanem az 1965-ig működő bazaltbánya munkástelepén álló egykori kolónia közelében, az egykori bányászok házainak köveiből. A kápolnát csak előzetes megbeszélés alapján lehet belülről is megnézni, de keskeny üvegablakán át láthatunk egy részletet az Udvardi Erzsébet által készített oltárképből. GPS-koordináták itt.

5/7

Badacsony–Salföld túra

Ha több időtök van, és az időjárás is engedi, hosszabb (vagyis 2-3 órás) túrát is tehettek Salföldre. Ez az útvonal nem az Országos Kéktúra (OKT) balatoni szakaszához tartozik, hanem a Balaton-felvidék saját, szintén kék sávval jelzett túraútvonalának befejező része, és Salföldtől a badacsonyi hajóállomásig tart (persze visszafelé is teljesíthető). Ha egy hosszabb kirándulás is belefér, ejtsétek útba a salföldi páloskolostor-romot, ha pedig kihagynátok a lakott településen átvezető szakaszt, induljatok közvetlenül a Csönge-hegy lábától, Badacsonyörsről.

6/7

Forró levesek és pezsgő elvitelre a Hableányban

A túra után egy kiadós, ráérős vacsora következne egy pohár borral, ha nem lennének korlátozások. Így azonban csak elvitelre kérhetitek az ikonikus vendéglátóhely téli fogásait, többek között a melegítő leveseket, az izgalmas köretekkel kínált mangalicatarját és a füstölt harcsát. Szendvicseket, forralt bort és pezsgőt is vehettek náluk elvitelre.

Januárban nyitva: szombaton 10–18, vasárnap 10–16 óra között.  

7/7

Forralt bor a Pláne Badacsony borteraszon

A borbár csapata zord körülmények között is tüzet rak (kivétel: hózápor), playlisteket készít, fűszeres, szívet-lelket melengető gyömbéres forralt bort és ütős kávét főz, a téli hétvégéken is. Egy badacsonyi programhoz most már ez is hozzátartozik. A forralt borukról itt írtunk részletesebben.

Januárban nyitva: szombaton és vasárnap 1216 óra között.

Címkék