Veszprém szerencsés helyzetben van, mivel azon kevés városok egyike, ahol egyszerre élvezhető az éttermek, a múzeumok és a színházak pezsgése és a természet sokszínűsége. Bár a járványhelyzet miatt ezen a télen inkább az utóbbira kerül a hangsúly, így is érdemes ellátogatni a Veszprém–Balaton régió szívébe. Mutatunk 7 programot, amit semmiképp se hagyjatok ki, ha épp erre kirándultok.

1/7

Túra a Gulya-dombra

Amíg a Balaton-felvidéken a hegyek várnak meghódításra, addig Veszprémben és környékén inkább kisebb dombok csábítanak túrázásra. A környék egyik legkedveltebb helyszíne a Gulya-domb, ahol a sík terep, az emelkedők és a lejtők izgalmas egymásutánban váltakoznak, a csúcsponton pedig fenséges kilátás vár. Nordicwalkingozásra, terepfutásra vagy kutyasétáltatásra is megfelelő helyszín, ahonnan pillanatok alatt a Séd völgyében találhatjuk magunkat.

2/7

Séta a Séd patak mellett

A Séd-völgy Veszprém egyik legszebb része, ahol kellemes vízcsobogás kíséretében, csodálatos zöldkörnyezetben sétálhatunk, miközben újabb és újabb műemlékek segítségével deríthetünk fényt a város múltjára. Érdemes meglátogatni a Margit-romokat és a jezsuita templomot, ha gyerekekkel jöttök, a Betekints-völgyi játszóteret és a Szerelem-szigetet, közvetlenül a vár tövében.

3/7

Street food a Fricskából

Egy kiadós, Veszprémvölgyben tett sétához nem kell más, mint pár finom falat, amit akár útközben is el lehet majszolni. A romantikus, nyugodt környezetben elhelyezkedő Fricska, bár a járványügyi helyzet miatt sorstársaihoz hasonlóan bezárni kényszerült, igazi sétálómenüvel készült a Veszprémben kirándulóknak. Kapható itt elviteles disznótoros, amit nagyobb méretű pohárban adnak, és a kolbásztól a káposztáig minden finomság megtalálható benne, emellett pedig isteni pulled pork szendvicsek, hamburgerek és mártogatósok várják az éhes szájakat.

4/7

Friss péksütemény a Makmoiselle pékségből

Beleharapni valamilyen finoman illatozó, frissen sült péksüteménybe egy hideg téli napon, talán az egyik legjobb dolog, ami megtörténhet, pláne, ha egy kiadós túrázás vagy séta után tesszük ezt. A Hangvillától alig néhány lépésre, Veszprém centrumában ínycsiklandó vaníliás csigák, sajttal és karamellával töltött croissant-ok, tojásos tarte-ok és még ezerféle finomság vár a Makmoiselle pékségben, ahonnan mindemellett még többféle kovászos kenyeret, kiflit, zsemlét és kalácsot is hazavihettek.

5/7

Helytörténeti időutazás a várnegyedben

A Szent István idejében épült veszprémi vár és a várnegyed épületei egészen a barokk korig repítenek vissza. Igazi művészet- és építészettörténeti csemege a Szent Mihály-székesegyház, az Érseki Palota, a Gizella- és a Szent György-kápolna, valamint a Szentháromság tér, ha pedig már kimerítettük az épületekben rejlő izgalmakat, érdemes kisétálni a vár északi oldalán található Benedek-hegyi kereszthez, ahonnan csodálatos látvány nyílik a városra.

6/7

Sushi és pad thai a Kedvencem Wok & Barból (Bezárt)

Ha kicsit enyhébb az idő és a nap is kisüt, a kellemes, városi séta közben akár piknikezhettek is egyet a Séd mentén, amihez a Kedvencem Wok & Barból akár sushit, thai tésztákat és forró pho levest is kérhettek elvitelre. A Kedvencemet az Óváros téren találjátok, ezért akár a várnegyed felé is útba ejthetitek, onnan pedig egyenesen rátérhettek a veszprémvölgyi útvonalra.

7/7

Könyvritkaságok az Utas és Holdvilág Antikváriumból

Séta előtt, közben vagy után érdemes egy kitérőt tenni az Utas és holdvilág Antikvárium felé, ahol a polcokon nemcsak klasszikusokat, de könyvritkaságokat is találhattok, az pedig már csak hab a tortán, hogy a tulajdonos, Molnár Sándor nagyon szívesen mesél is ezekről.
 

Címkék