Bíztunk abban, hogy a tavaszi bakancslistánkon már újranyitó éttermek és izgalmas offline programok sora szerepel, de az élet felülírta ezt a forgatókönyvet, így továbbra is távolságtartással, magányosan is űzhető tevékenységeket ajánlunk. A tavasz tökéletes időszak nagy túrákhoz, romantikus piknikekhez, nyáron túlságosan zsúfolt látnivalók felfedezéséhez. Újabb rendhagyó bakancslistánk tételeit is a járványügyi előírásokat betartva, egymásra figyelve pipáljátok ki!

Cikkünk a 2021. március 4-én bevezetett újabb szigorítások előtt született, így a felsoroltak egy része a jogszabályok értelmében nem aktuális. A listában szereplő tevékenységeket mindig az aktuális járványügyi szabályok betartásával végezd!

1/16

Bringázz végig a Balatongyörök-Uzsa útvonalon!

A Balatoni Bringakör már sokszor megvolt, a Káli-medencét is végigtekerted már jó néhányszor, és kipróbálnál végre valami mást is? Akkor irány a Lesence-vidék, ahol a szintkülönbségekre és a panorámára sem lehet panasz. Az Uzsáról Nemesvitán át Balatongyörökre vezető, inkább crossbringát igénylő bicikliúton rácsodálkozhatsz a Balaton-felvidék kevésbé ismert, de lenyűgöző szegletére. 

2/16

Próbáld ki a Balaton új vízitúrapontjait!

A melegebb tavaszi napokon kipróbálhatjátok, milyen érzés a hullámokat szelni és közben csodálni a tanúhegyeket. A infrastruktúra megújult, 2021-től több és jobban felszerelt vízitúra-megállóhelyen kölcsönözhettek felszerelést, kajakot, kenut és SUP-ot. Balatonszemesről például Fonyódra vagy Zamárdiba is átruccanhattok a vízen, a fonyódi megállóhelyről indulva pedig nemcsak a Balatonon lehet evezni, hanem a településkörnyéki csatornákon is. További információt itt találtok a megállóhelyekről.

3/16

Szüretelj tulipánt Kőröshegyen!

Áprilisban körülbelül 258 ezer tulipán bont szirmot Kőröshegyen. A Tulipánszüret szervezői bíznak abban, hogy a járványügyi szabályozások lehetővé teszik majd az eseményt, amelyre a tervek szerint április 8–18. között kerül majd sor. A szabadtéri gazdaságban minden feltételt biztosítanak a lehető legbiztonságosabb vásárláshoz, és a hatalmas, nyitott területen a távolságtartás sem lesz gond. További részletekért figyeld a Facebook-eseményt!

4/16

Ne maradj le a mandulavirágzásról!

Van, ahol már most látványos virágzásnak indultak a madulafák, de arra, hogy fehérbe és rózsaszínbe boruljanak a panorámás domboldalak, még várni kell. Tipp: Balatonakali, Zánka és Dörgicse térségében egész ültetvényeket találsz, ha eljön a mandulavirágzás ideje!

5/16

Szedj szemetet, miközben túrázol!

Legyen nálad egy szemeteszsák és egy pár gumikesztyű, amikor kirándulsz, így legalább részben tisztává varázsolhatsz egy-egy erdőrészt vagy vízpartot. Ne gondold azt, hogy ez arányaiban nem változtat a helyzeten! Sok kicsi sokra megy

6/16

Legyél te az első vízbe merészkedő strandoló 2021-ben!

Néha már az április megajándékoz minket egy-egy nyárias nappal, de az elszántabbak májusban már biztosan kipipálhatják az első fürdést. Alapszabály: csak fürdésre kijelölt helyen csobbanj, és soha ne hagyd otthon a fürdőruhát, ha a Balatonhoz indulsz!

7/16

Vállalj be egy egész napos túrát!

Végre nem kell több réteg ruhát felvenni és termoszban magunkkal vinni a teát, ébred a természet, hosszabbak a nappalok. A tavaszi hétvégéken akár egész napos túrára is indulhatsz. A Balaton-felvidéket is behálózó Országos Kéktúra- és Balatoni Kéktúra-útvonalak (a kettő nem ugyanaz!) gyönyörű tájakon visznek végig, érdemes a kevésbé ismert szakaszokat is bejárni.  Balatonfüredről például eljuthatsz a varázslatos hangulatú Evetes-völgybe, ahonnan már csak néhány lépés a balatonszőlősi Szőlősi Kocsma, ahol meleg ételeket kaptok elvitelre.

8/16

Piknikezz a parton elviteles fogásokkal!

Válassz ki egy strandot, ahol a közelben van nyitva tartó, elviteles ételeket kínáló hely, vedd elő a pikniktakarót és a napszemüveget, és kezdődhet is a felkészülés a nyárra! Az éttermek megnyitására a jelenlegi szabályozás szerint még várni kell, nem helyben fogyasztásra azonban számos street foodot és hagyományos fogást kérhetünk a strandokon vagy a partközelben nyitva tartó helyeken. A klasszikusok mellett olyan ételeket is találhatsz, mint a süllőpofából készült fish & chips vagy a fetakrémes pulled pork

9/16

Főzz egyet balatoni hozzávalókból!

Korábban összegyűjtöttük azokat a termelőket, sajtkészítőket, gazdálkodókat, akiktől minőségi árut vehetsz vagy rendelhetsz házhoz. (Sokan azt is vállalják, hogy a fővárosba is szerveznek kiszállítást, ha időben leadod a rendelésedet.) Ha termelői alapanyagokat vásárolsz, nemcsak egészséges és finom ételek készülnek majd, hanem hozzájárulsz a gazdálkodók támogatásához.

10/16

Deríts fel egy kevésbé felkapott kis piacot!

A káptalantóti Liliomkert Piac kihagyhatatlan, de a jó idő beköszöntével egyre nehezebb parkolóhelyet találni, egyre hosszabbak a sorok az árusoknál. Ha neked ez már nem jelent pozitív élményt, keress csendesebb, kevésbé felkapott piacokat! A családias Lábdi Piac, a trendi Tihanyi PIAC placc, a  gyenesdiási partközeli  Balatoni Hal- és Termelői Piac, a szuper hangulatú fonyódi piac is jó alternatíva lehet. A nyitvatartást kísérd figyelemmel a piacok Facebook-oldalán!

11/16

Fedezz fel egy ismeretlen apró borászatot!

A nagy, ismert borászatok mellett egyre több ifjú titán rukkol elő magas minőségű borokkal a tónál. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk öt rejtett kincsesbányát a tó körül, de természetesen még sok kevésbé ismert borospincét fel lehet fedezni.  Egy tipp: a Pláne Badacsony Borteraszon „iránytűt” kapsz az induláshoz, legalábbis, ha Badacsony környékén keresgélnél.  

12/16

Vegyél részt a kapolcsi MűvészVölgy Kúria tavaszi programjain!

A 2020 szeptemberében felújított kapolcsi MűvészVölgy Kúriában tavasszal izgalmas kulturális programsorozat indul: Varró Dániel és Molnár György különleges felolvasóesttel, Lovasi András beszélgetős és zenés programmal, Csemer Boglárka francia sanzonesttel varázsol életet a korábban Kuthy-kúriaként ismert, ikonikus épületbe. A hétvégéken a gyerekeket kézműves-foglalkozások várják, ezenkívül táncház és egyéb hagyományőrző programok jelentenek majd közösségi élményeket.

A járványügyi szabályozások szerinti végleges időpontokról és a részletekről a MűvészVölgy Kúria weboldalán és Facebook-oldalán tájékozódhattok.


13/16

Keress fel egy elhagyatott kastélyt vagy templomromot!

A Balaton körüli templomok, várak romjai sokat mesélnek az elmúlt évezredről. Nemcsak a kardozós-lovaglós királyokat élték túl, hanem a „sötét” középkort, a török uralmat, a Habsburg-időket, sőt még két világháborút is. Ködös időben, illetve naplementében készülhetnek a legjobb fotók róluk.  (A képen a Révfülöp közelében található ecsérpusztai templomrom látható.)

14/16

Fedezd fel a nyáron zsúfolt települések nyugodt arcát!

A nyáron mindig zsúfolt településeken ilyenkor még nem hömpölyögnek a tömegek, nyugodtak a partok, és a bringaúton sem kell állandóan fékezni a rengeteg kerékpáros miatt. A legideálisabb időszak ez (az ősszel együtt) a hosszú sétákra, a komolyabb túrákra és a főszezonon kívül is kitartó vendéglők megismerésére, egyelőre csak elvitelesen. Egy nemrég indult sorozatunkban összeszedtük, mit lehet csinálni a korlátozások idején a Káli-medencében, a Tapolcai-medencében, Badacsony, Siófok, Füred és Veszprém környékén.

15/16

Csodáld meg a legszebb kápolnákat!

Van olyan balatoni kápolna a déli parton, amely lázadó avantgárd művészek törzshelye volt, és olyan is létezik, amely egykori bányászházak köveiből épült. A Balaton legszebb kápolnáit egy-egy rövidebb tavaszi sétával meg tudod látogatni. A hozzájuk kapcsolódó legendákról vagy érdekes igaz történetekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

16/16

Kezdd el tervezni a balatoni nyarad!

Már most megtervezheted a következő balatoni kalandodat, amelyre remélhetőleg már sokkal kevesebb korlátozás között kerül majd sor. Ezen a linken böngészheted végig We Love Balaton 2020-as kiadványát, ha nincs kéznél egy nyomtatott példány. Legyen saját bakancslistád!

Címkék