1/11
Füge Fagyiudvar és Kávézó
Veszprém szívében, az Óváros téren nyílt meg május végén a Füge
Fagyiudvar és Kávézó, és rövid időn belül zarándoklat indult ide a híres
málnásmatcha-, a fahéjasfüge- és a pisztáciafagyiért. A mesés régi épület hűs
árkádjai alatt finom szendvicsekkel és kávékkal indulhat a nap, de bármikor
betérhetünk egy szelet sütire is.
Aki reggel elég korán érkezik, öt-hatféle, a
szokásos ízvariációkon túlmutató szendvicsből választhat, a fagyiknál és a süteményeknél
is van vegán, tej-, cukor- és gluténmentes opció, az itallapon pedig regionális
termékek, Kapolcsikum szörpök, környékbeli borok és pálinkák szerepelnek.
2/11
Kerekes völgykapu
Nemesvámoson, a Kétkerekes Völgykapu kerékpáros pihenő
szomszédságában található falatozóban házi szörpökkel, kézműves sörökkel, a
hely saját süteményeivel és hamarosan helyi termelők alapanyagaiból készült
ételekkel – melegszendvicsekkel, lepényekkel, hamburgerekkel, langallóval és
rétesekkel – pótolhatjátok a tekerés közben elégetett kalóriákat.
A bringás
pihenőben apróbb, SOS javításokat is el lehet végezni, aki pedig itt kap kedvet a környék két keréken való felfedezéséhez, kölcsönözhet elektromos kerékpárt. Plusz szolgáltatás, hogy szalonnasütésre
is lehetőség van, ehhez a hely minden eszközt és „szalonnázó csomagot” biztosít, hogy a vendégeknek semmit ne kelljen cipelniük.
A Kerekes Völgykapu a Veszprémet és Nemesvámost összekötő kerékpárút mellett, a Pásztor utca és a Pap István utca közötti területen található.
3/11
Nekem a Balaton
Ördög Nóra és Nánási Pál előző, Balatonakarattya egyik csendes kis utcájában megnyitott delikátboltja rövid időn belül nagyon népszerű lett, a nagy érdeklődés pedig zavarta a nyugalomhoz szokott helyieket. A Nekem a Balaton az idén elköltözött, az új, tágasabb és könnyebben megközelíthető üzletben pedig helyet kapott egy konyha is. Az étlapon pizza, saláták, sonka- és sajttálak, mártogatósok szerepelnek, reggelit is kínálnak, és a 90 százalékban hazai termelők áruiból – a többek között pékáruból, lekvárokból, borokból, szörpökból, szószokból, bio hústermékekből és saját márkás termékekből – álló választék is bővült. Az új üzletben arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ne alakuljanak ki hosszú sorok, és minél gördülékenyebb legyen a kiszolgálás.
4/11
Bita
Az alsóörsi burgerező nyitásának napján eldőlt, hogy a hely sikersztori lesz. Fekete falak, mosolygós pultosok és tetovált, vidáman sütögető szakácsok látványa fogadják a vendégeket, kellemes hardcore punk aláfestő zenével. A szakács több mint egy évtizedig járta a világot, az Egyesült Államokban lett a Five Guys családi burgerlánc rajongója, ezt a stílust szeretné megvalósítani itthon is. A Bitang Burgerben nem készülnek gigantikus méretű húspogácsák, a 150 grammos húsokkal a kisebb étkűek is elbírnak, aki pedig úgy érzi, hogy ez nem lesz elég, kérhet dupla és tripla húsos szendvicseket is. Avokádós és vegán burger is készül, a borlapjukon pedig balatoni fehérek és villányi vörösbor szerepelnek.
6/11
Öböl Piknik
A Csopak és Balatonfüred között, az egykori Guroljon az élet bringás pihenő helyén nyílt Öböl Piknik teraszán (és üvegfalú belső terében) a reggelitől a késői vacsoráig egész nap élvezhetjük a felejthetetlen panorámát. A kiadós szendvicsek, kemencés és grill fogások mellett a majonézes burgonyával kínált retró hekk és a nagymama süteményeit idéző almáspite és tiramisu miatt is érdemes tenni itt egy kitérőt, nem csak bringásoknak.
A hely koordinátáit itt találjátok.
9/11
Tihanyi Gasztrokert
Az
egykori tihanyi Legendás Ház kertjében négy vendéglátóhelyet találunk: indulhat a nap a Kaffeine Espresso Bar specialty kávéival, szendvicseivel és süteményeivel,
de árulnak kovásszal készült kenyereket, bagetteket és egyéb ínycsiklandó
péksüteményeket a veszprémi
DERCE pékség közreműködésével. Egy kiadós ebédért vagy
vacsoráért a Che Che Burgernél érdemes sorba állni, ők színtiszta húsból
készítik hamburgereik húspogácsáit, ráadásul halas és gluténmentes verziót is kínálnak.
Az Anjuna Ice Popsnál a már ismert, növényi tejből készült gyümölcs- és
krémes fagyikat kérhetjük, amelyek kizárólag természetes összetevőkből
készülnek, ha pedig jólesne egy fröccs a nagy melegben, a Balatonfüred–Csopaki
borvidéken gazdálkodó Mörk Pincészet könnyed fehéreivel érdemes frissíteni.
11/11
Strommer Pincészet és Borterasz
Strommer
Entz Zsófi és Strommer Domonkos 2016-ban szüretelték első olaszrizlingjüket a
pécselyi dombok között. Domonkos főállású informatikus, Zsófi pedig a gyerekek
érkezéséig a Bortársaság jeles tagja volt, de Tihanyt már egyre inkább tekintik
elsődleges otthonuknak, mint a XI. kerületi lakásukat. Mesés panorámával
rendelkező borteraszukon az „örök klasszikus" olaszrizlinget egy ropogós sauvignon blanc és egy harapható rozé egészíti ki (a pince alatti furmint még az első szüretére vár), a vörös vonalat pedig egy
fiatal telepítésű – kissé még vadóc –cabernet franc képviseli.