Ha már kipipáltátok a hétvégére betervezett túrát, kirándulást, nézzetek meg egy nemrég nyílt izgalmas kiállítást! Szabadtéri kortárs szobrokat, retró balatoni kerítések fotóit, a mágikus realizmust idéző Kádár-kori grafikákat és egy 30 év után Párizsból hazakerült gyűjteményt is láthattok a veszprémi és a balatoni tárlatokon. Mutatjuk a legérdekesebbeket!

1/7

Együttállás, avagy 3x31

A Tapolca-Diszelben látható tárlat három intézmény, a MissionArt Galéria, a Várfok Galéria és a házigazda, az Első Magyar Látványtár Alapítvány közös, jubileumi kiállítása gyűjteményeik válogatott darabjaiból, 30 éves fennállásuk alkalmából. (A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, a közös ünneplés 2021-re, a 31. évfordulóra tolódott, és a kiállítás eredetileg tervezett címe Együttállás, avagy 3x31 címre módosult.) Míg a MissionArt Galéria otthonosan mozog a klasszikus, a 20. századi és a progresszív, kortárs művészet területein is, a Várfok Galéria kizárólag kortárs művészettel foglalkozik. Állandó művészköréből olyan alkotók emblematikus művei (többnyire festmények) láthatók most, mint Szirtes János és El Kazovszkij, de Erdély Miklós, feLugossy László és Wahorn András is szerepel a kiállított műveket jegyző mintegy 100 alkotó között, akiknek névsora itt található.


A kiállítás 2021. október 31-ig látogatható. 

2/7

Káli Art Szoborpark

Idén júniusban kortárs szobrok költöztek Köveskálra: a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái által létrehozott Káli Art-Park egy szabadtéri szoborpark, ahol a képzőművészeti alkotásokat minden évben pályázat útján választják ki. A pályázat lehetőséget kínál a szobrászok számára, hogy megmutathassák magukat a nagyközönségnek és persze a potenciális vásárlóknak, hiszen a kiállított tárgyak mindegyike megvásárolható. 2021-ben 13 művet választott ki a zsűri, ezek a szálloda melletti, külön bejáratú kertben ingyenesen megtekinthetők.

A szoborpark 2021. október 31-ig látogatható. 

3/7

Rímek mentén, formákon túl

A májusban startolt Formákon túl-projekt fókuszában az eltűnőfélben lévő, néprajzi kincsnek számító régi balatoni kerítések vannak, amelyek amellett, hogy színesek, néha viccesek is, és eszünkbe juttatják a gyerekkori balatoni nyarakat, sokat mesélnek a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliőjéről és az akkor felépült nyaralótelepek világáról is. A Rímek mentén, formákon túl című kiállításon ezekről a kerítésekről készült fotókat lehet megnézni a révfülöpi vasútállomás várójában. A szervezők helyi költőket is felkértek, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak verseket az itt élők és az idelátogató nyaralók és turisták viszonyáról. 

Az ingyenes kiállítás október 1-én 16 órakor nyílik meg és november 30-ig látogatható, a váróterem nyitvatartási idejében. 

4/7

Mese, mítosz, história

A balatonfüredi Vaszary Galéria Mese, mítosz, história – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960–70-es évek magyar művészetében című tárlata a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt és méltányolt szeletét mutatja be. A festmények, művészi grafikák, rézkarcok, réz- és fametszetek, kárpitok alkotói a mesék és a mítoszok világából szőtt alternatív valóságot teremtettek a képeken, a középkor és a reneszánsz látásmódját, Dürer, van Eyck és Bosch festészetét tekintve példaképnek.

A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható. A tárlatról szóló videót itt nézhetitek meg.

5/7

PRAELUDIUM

Szintén a Vaszary Galéria mutatja be a PRAELUDIUM című kiállítást, ami egy nagyobb lélegzetű kiállítássorozat előfutára, a Balatonfüreden tervezett MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye. A MOMŰ a Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith házaspár 30 év után, Párizsból hazakerült magángyűjteményének képzőművészeti és fotográfiai anyagából áll, ami a modern és a kortárs, zömében nemzetközi geometrikus művészetet mutatja be. A bemutatkozó tárlat a képzőművészeti gyűjtemény egy részébe enged betekintést, többek között Botos Péter, Ézsiás István, Gáyor Tibor, Haász István, Maurer Dóra, Molnár Vera, Claude Pasquet, Torsten Ridell és Zalavári József műveivel.

A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható.

6/7

Bokros Júlia / Balatoni színek

Bokros Júlia Szigligeten élő keramikusművész 1966 óta készíti a Zsolnay-féle eozintechnika egy speciális, általa kikísérletezett, saját kis műhelyében is megvalósítható változatával szobrait, faliképeit, kisplasztikáit, vázáit. A tárgyak kékeszöld, liláskék, vöröses aranyszínűek, a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás. A veszprémi Dubniczay-palota (amit már az épület miatt is érdemes felkeresni) Magtárában látható kiállításon a művész életművének különleges alkotása, a 2003-ban készült, 10 darabból álló Macska-sorozat egyik tétele is látható.

A kiállítás 2021. október 31-ig látogatható. 

7/7

Cholnoky Jenő és a Balaton

Cholnoky Jenő (1870–1950) földrajztudós, egyetemi tanár Veszprémben született, itt töltötte a gyerekkorát, és később is mindig örömmel tért vissza a környékre, később Csopakon vásárolt nyaralót. A Laczkó Dezső Múzeum kiállítása – amelynek megnyitását eredetileg 2020-ra, Cholnoky születésének 150. évfordulójára tervezték, ám a vírushelyzet miatt egy évvel eltolódott – a tudós életútját, a Balaton-kutatást és két kutatótársával, egyben legjobb barátaival, Lóczy Lajossal és Laczkó Dezsővel való kapcsolatát mutatja be. 


A kiállítás 2021. december 18-ig látogatható. 
A Fortepan archívumából származó képen Cholnoky Jenő látható a kővágörsi Kőtengernél, 1910-ben. 

Címkék