2022-re négy Balaton-környéki vár is megújul. A Sümegi várban egy egész szárnyat építenek újjá és benne interaktív kiállításokat nézhetünk majd, a Somlói vár zárható tereket és egy hidat kap, amely összeköti az alsó- és a felsővárat. A nagyvázsonyi Kinizsi-vár háromszintes palotájából két szintet helyreállítottak, a Kereki vár pedig panorámaterasszal és gyalogosjáróval gazdagodik. Összegyűjtöttük a legfontosabb újításokat.

1/4

Somlói vár

Somló hegyének vára a legendák szerint egy tatárjárás után emelt kővár volt, de az első írásos emlék csak 1352-ben említi. Sokszor cserélt gazdát a történelem viharaiban, de a 18. századtól csak romlott az állapota. A várrom a Nemzeti Várprogram keretében újul meg: helyreállítják az alsóvárat, a délnyugati és a délkeleti kaszárnyaszárnyban zárható tereket hoznak létre modern féltetős védőépülettel, ezek vártörténeti kiállításnak adnak majd helyet, számolt be a rekonstrukcióról korábban az Építészfórum. A munkálatok egyik látványos eleme a felsővár és az alsóvár közötti híd és a feljáró lépcső helyreállítása. Bemutatják majd a hajdani sütőházat is, a részben rekonstruált kemencével együtt. Helyreállítják a vár belső kapuját, a belső járószintet, a válaszfalakat az egykori gyilokjárót (a védőfalak koronáján végigfutó folyosót, amelyen ostrom idején a vár védői közlekedtek), rekonstruálják az ajtókat, burkolattal látják el az udvart, a vízelvezetést kiépítik, és zöldfelületet alakítanak ki.

A somlói vár turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósul meg, a kivitelezés várhatóan 2022 márciusában készül el.

2/4

Sümegi vár

Magyarország egyik legszebb, viszonylag ép formában fennmaradt középkori erődje. A vár legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje az 1260-as években épült meg. Több felújítást követően 2020-ban újra munkálatok kezdődtek a várban: újjáépült az egész keleti szárny a kápolnától a Köves-bástyáig, az épületek homlokzatát bevakolták. A korabeli beosztásuknak megfelelően tagolt emeleti terekben vártörténeti kiállítás kap helyet, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőr-rekonstrukciói készülnek el – olvasható a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook-oldalán. A rekonstrukció érinti az első szinten lévő várnagyi házat, a kaszárnyát és a Csabi-tornyot is, a külső várfalhoz pedig tölgyfából, fazsindelyből fedett gyilokjárók készülnek. 

2021 novemberében befejeződött a várhoz tartozó, közeli püspöki palota felújítása is. Az egykori Veszprém-egyházmegyei püspök, Padányi Biró Márton rezidenciája, a sümegi várhegy lábánál álló impozáns, 18. századi műemléképület november eleje óta újra látogatható. 

A felújítást a Nemzeti Várprogram keretében a NÖF Nonprofit Kft. végzi, az építkezés a tervek szerint 2022-ben befejeződik.

3/4

Kere

A Balatonföldvár melletti Kereki község délnyugati végénél álló, 283 méter magas dombra épült vár egyik ismert neve Fejérkő – a kis erőd az eredeti fehér vakolatáról kapta a nevét. Először 1336-ban említik, de építésének pontos ideje nem ismert. Falait a 16. században, a török közeledésekor felrobbantották, a maradékát pedig elhordták a Kereki templom, a bálványosi Satzger-kastély és egy vadászkastély építéséhez. A várrom 2021 júniusától nem látogatható az építkezések miatt. A várat látogatói gyalogosjárda öleli majd körbe, az északi oldalon panoráma- és pihenőteraszt alakítanak ki, ahonnan a Balaton északi partjára és a Kőröshegyi Völgyhíd oszlopaira nyílik gyönyörű kilátás. Egy közel 1 km-es túraútvonalat is átadnak majd, amely a Kereki Czikó pihenőtől vezet a várig.

A felújítás a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi vezetésével, a „Somogy bejárható varázsa” projekt keretében valósul meg, az információk szerint a vár jövőre már látogatható lesz.

4/4

Kinizsi-vár

Az Eger-patak partján épült várat Anjou Mária királynő étekfogómestere, Vezsenyi László emeltette a 15. század első felében, miután perben elvesztette a közeli Zádorvárat. Az erődítményt később Hunyadi Mátyás király Kinizsi Pálnak adományozta a hadjárataiban tanúsított vitézségéért. Az első állagmegóvásra az 1950-es években került sor. A Kinizsi-vár az egyik leghíresebb Balaton környéki látnivaló lett, de részben a korlátozott mennyiségű zárt tér miatt inkább csak tavasztól őszig érkeztek a látogatók. A felújítási munkák célja éppen ezért a részleges, hiteles rekonstrukció mellett az volt, hogy a belső vár meglévő épületeit lefedjék, írta az Építészfórum. Az eredetileg háromszintes palotából két szintet állítottak helyre vasbeton maggal. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített, kortárs elemekkel megformált árkádíves loggián keresztül lehet megközelíteni.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook-oldalán az is olvasható, hogy a lakótoronyban és a palotaszárny rekonstruált tereiben látható tárlatok az erőd és a nagyvázsonyi pálos kolostor történetéről, Kinizsi Pál életéről és a törökkori Balaton-felvidéki végvári harcokról mesélnek majd. Kőfaragványok, fegyver- és ruhamásolatok is láthatók lesznek, a lakótorony második emeleti szobájában pedig Magyar Benignáról, a vár úrnőjéről készül kiállítás. A palotaszárnyban elhelyezkedő emeleti nagyterem múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és kulturális rendezvényeknek ad majd otthont. A lakótorony tetején megújul a kilátópont is. 

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár felújítása a Nemzeti várprogram keretében valósul meg, a fotó a felújítás idején készült, nem a mostani állapotot tükrözi, információink szerint a vár már szinte teljesen elkészült, átadni a tervek szerint 2022 januárjában fogják.

Címkék